logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wzmacniacz i głośniki 12V do skutera – polecane modele do montażu audio

steler 19 Paź 2005 15:00 7982 11
REKLAMA
  • #1 1910993
    steler
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam

Chciał bym zamontować sobie audio w skuterze jaki wzmacniacz byście polecali i jakie głośniki żeby dobrze grało 12V
  • REKLAMA
  • #2 1911119
    Misio89
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    O ile mi wiadomo to w skuterze jest instalacja na 6V
    to nie wiem czy uda sie cos wykapbinowac zeby dzialalo Ci radio i do tego glosniki. Moze to i bedzie dzialac ale bedzie cicho gralo bo bedzie za malo pradu zeby radio dobrze gralo z glosnikami minimum 14,4V
  • #3 1912117
    steler
    Poziom 10  
    We wszystkich skuterach jest instalacja 12V Yamaha to nie Komar
  • REKLAMA
  • #4 1912334
    łuki88
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Misio89 co Ty piszesz?? Radio przy 6V wogole nie zagra, do takiego pradu nie jest zaden proces przystosowany, w wzmacniaczach tez. Radio sie automatycznie wylacza kiedy napiecie jest ponizej 10-11V. No i z tym minimum 14,4V tez dowaliles... Ciekawe ktory aku samochodowy (osobowy) da Ci tyle pradu... To nawet maximum nie jest. W skuterach jest oczywiscie 12V. Zeby Cos bylo slychac przy warunkach jakich na skuterze panuja przy predkosci np 60km/h i w dodatku jeszcze w kasku to musisz miec dobrego wzmaka, a przede wszystkim glosnik/i o duuzej efektywnosci, chyba ze chcesz sluchac tylko na postoju to inna sprawa... A tak wogole to jaki masz tam ten akumulator?? Chodzi mi ile ma Ah ?? Bo jesli jakis lipny to nie wyrobi Ci ten caly system pradowy pod tym audio systemem...
  • REKLAMA
  • #5 1912888
    Misio89
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Nie napisalem ze bedzie to dzialac napisalem ze moze sie uda cos zrobic zeby podwoic prad kiedys o tym slyszalem moze z tym 14,4V to przesadzilem ale podczas jazdy samochodem prad sie zwieksza i jest wiecej niz 12V
  • REKLAMA
  • #6 1920179
    steler
    Poziom 10  
    Witam

Aku mam 5 Ah ale jest możliwość założenie 9Ah ale napiszcie jaki sprzęd konkretnie głąwnie techniawa i chcę słuchać w czasie jazdy.
  • #7 1920754
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    ja zakladalem kumplowi radyjko do skuterka i dzialalo ale tylko na postoju , gdy sie jechalo radio przerywalo i bylo slychac przeskok iskry :( i sobie gosc nie posluchal w czasie jazdy:(:|
  • #8 1920782
    czarek18
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Witam ja miałem CD-rom w skuterze i działał wyśmielicie ale tylko na postoju bo w czasie jazdy przerywał ale był stary bo tylko χ5 teraz kupiłem sobie χ40 i wale młotem w stół i nie skacze.
  • #9 1922720
    łuki88
    Poziom 24  
    No te przerywanie moze by zalatwil filtr przeciw zakluceniowy na + od akumulatora i masa podlaczona tez do aku... przeciez swiatla nie przygasaja jak sie jedzie... Z tym akumulatorem to masz lipe... 5Ah ?? To chyba nawet pelnej mocy samego radia nie wyciagniesz... Chyba ze zapodasz sobie tego 9Ah ale to i tak tylko bedziesz sluchal w trackcie jazdy bo inaczej Ci sie bardzo szybko rozladuje. Pozdro
  • #10 1924870
    czarek18
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    O tym przerywaniu to chodzi mi o przeskakiwanie płyty nie o zakłucenia.Ja powiem tak miałem CD-roma z wzmanicaczem 20W na TDA2005 i jeszcze powiem że mam akku 4Ah suchałem na opór przez pół godziny.I co paliłem odkurzacza(skutera) z rozruchu i jechałem.Polecam ten patent a o akku się nie martw.Nawet jak by co to koszt tylko 40zł
  • #11 1924902
    łuki88
    Poziom 24  
    No to jakis system esp by sie przydal:) 20wat to nie ma duzego poboru mocy, z samego radia bys mial z 60-70wat (4kanaly) takie radio gdzies moze z 5-6A pobiera, no to patrzac na aku, wyszlo by Ci z 40min ostrej jazdy (chyba to sie tak rozstrzyga albo moze sie myle - Ah czyli amper na godzine) no a dodaj jakis jeszcze wzm. to juz wogole...
  • #12 5146958
    karza
    Poziom 2  
    a może by tak radio podpiąć pod alternator?? co wy o tym sądzicie
    ??

To ma być porada, czy pytanie bo nie bardzo wiadomo?
    Tak czy inaczej jak Kolega zapewne zauważył temat zamarł już dość dawno, więc raczej nie spodziewałbym się odpowiedzi.
    (dj-MatyAS)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat montażu wzmacniacza i głośników 12V w skuterze. Podkreślono, że większość skuterów ma instalację 12V, a radio i wzmacniacz wymagają napięcia powyżej około 10-11V do poprawnej pracy. Akumulator o pojemności 5Ah może być niewystarczający do zasilania systemu audio podczas jazdy, zalecane jest użycie większego, np. 9Ah. Problemy z przerywaniem dźwięku podczas jazdy wynikają często z zakłóceń elektrycznych lub niewystarczającego zasilania, co można częściowo rozwiązać przez zastosowanie filtrów przeciwzakłóceniowych oraz solidne uziemienie. Wzmacniacze o mocy około 20W na układzie TDA2005 były stosowane z powodzeniem, jednak przy większym poborze mocy czas pracy na akumulatorze jest ograniczony. Wskazano, że do słuchania muzyki w trakcie jazdy potrzebne są głośniki o wysokiej efektywności oraz wzmacniacz o odpowiedniej mocy, aby dźwięk był słyszalny przy prędkościach około 60 km/h i w kasku. Pojawiła się także sugestia podłączenia radia bezpośrednio do alternatora, jednak bez rozwinięcia tematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA