logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektryczne usuwanie kamienia z rur? hydropath - co to za cudo?

panmechanik 10 Lut 2021 22:12 7722 11
REKLAMA
  • #1 19247924
    panmechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Dzień dobry panowie
    Na początek dodam, że mam już zamontowane stacje uzdatniania wody, ale przez te kilkanaście lat trochę tego kamienia w rurach się odłożyło. Nie chcę usuwać go chemicznie, ale trafiłem na urządzenie, które wysyła impulsy elektryczne i z czasem kamień znika z rur - tyle w teorii, ale jak to wygląda w praktyce?? Spotkał się ktoś z tym urządzeniem? Rozmawiałem z szefem firmy, który sprzedaje owo urządzenie i zapewniał mnie, że podobna technika jest stosowana w elektrowniach jądrowych. Ehh ma to sens?? czy to następne urządzenie typu magnetyzer do silników, które "cudownie" obniży spalanie.
    Dodam, że urządzenie kosztuje ponad 1500 zł.
    Link do produktu
    https://hydropath.pl/shop/uzdatniacz-wody-hs38/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19247961
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    Bullshit większy od magnetyzerów.

Poza tym to już trzeba być niepoważnym producentem, by tak napisać w instrukcji obsługi:
    Producent napisał:
    Efekt działania jest niezależny jod natężenia przepływu wody. Działa w zakresie stopnia twardości wody do 1000 ppm. Jeśli iIość węglanu wapnia w wodzie jest powyżej 1000 ppm, może to wymagać wprowadzenie dodatkowego zakresu postępowania
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19247962
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    panmechanik napisał:
    podobna technika jest stosowana w elektrowniach jądrowych... Ehh ma to sens??

Ciekawe do czego?
    Elektrownia działa na wodzie w układzie zamkniętym. Raz uzdatniona taką pozostaje.
    Kolejny cudowny wynalazek.
  • REKLAMA
  • #4 19247993
    panmechanik
    Poziom 23  
    Nie ukrywam, że wykonałem telefon, aby trochę się dowiedzieć o tym urządzeniu, a po kilku sekundach miałem wrażenie że rozmawiam z osobą, która wierzy w podróże astralne do głębi ziemi. Ciągle odsyłał mnie do instrukcji na pytania jak to działa i do certyfikatów oraz patentów potwierdzających skuteczność urządzenia, w które jest nawet elektrownia jądrowa wyposażona. Dlatego wolę tradycyjnie zapytać się na elektrodzie, czy to następne łowienie naiwnych.

Jest panowie jakiś sprawdzony sposób na usunięcie kamienia bez płukanki, czy może uzdatniona woda z czasem odwróci ten proces? Może to trwać nawet kilka /kilkanaście miesięcy.

Trafiłem jeszcze na takie urządzenie, które podobno przyłączone do sieci też może odwrócić kamień.
    https://youtu.be/fZXK7ZfXxo0 czy może to następny wynalazek typu jak ten z pierwszego posta?
  • REKLAMA
  • #5 19248097
    piracik
    W jaki sposób objawia się ten kamień w Twojej instalacji?
    Nie leci woda? Spadł drastycznie przepływ?

panmechanik napisał:
    przez te kilkanaście lat trochę tego kamienia w rurach się odłożyło.

Czy jest to jakiś duży problem?
    Kamień odkłada się bardzo szybko w miejscu gdzie jest podgrzewana woda lub ta woda odparowuje.
    W rurach nie odkłada się tak bardzo jak w czajniku.

Po za tym uzdatnianie wody w celach spożywczych jest niepożądane.
    Są zalecenia aby woda miała twardość nie mniejszą niż 5*d

Sprzedawcy chwalą się, że nawet woda w butelce jest twarda, a oni zrobią lepszą.
    Nie chwalą się już, że wodę w butelkach kupujemy nisko sodową, a oni zamieniają jony wapnia na właśnie jony sodu.
  • #6 19249312
    panmechanik
    Poziom 23  
    Tak panowie wyglądają u mnie zawór 3 drożny i pompa do grzejników po stronie cieplej po 10 latach pracy. Wyciąłem też rurę i ona wygląda już lepiej
    Co sądzicie o tej sytuacji?

Elektryczne usuwanie kamienia z rur? hydropath - co to za cudo? Elektryczne usuwanie kamienia z rur? hydropath - co to za cudo? Elektryczne usuwanie kamienia z rur? hydropath - co to za cudo?
  • #7 19250324
    piracik
    panmechanik napisał:
    Co sądzicie o tej sytuacji?

Sądzę, że masz jakiś problem z elektrolizą, a nie z kamieniem.
  • #9 19250519
    panmechanik
    Poziom 23  
    Mam wodę z studni głębinowej.
    Co w tej sytuacji radzicie?
  • #10 19306910
    WaJanisz
    Poziom 1  
    Ture11 napisał:
    Bullshit większy od magnetyzerów.

Poza tym to już trzeba być niepoważnym producentem, by tak napisać w instrukcji obsługi:
    Producent napisał:
    Efekt działania jest niezależny jod natężenia przepływu wody. Działa w zakresie stopnia twardości wody do 1000 ppm. Jeśli iIość węglanu wapnia w wodzie jest powyżej 1000 ppm, może to wymagać wprowadzenie dodatkowego zakresu postępowania

Cóż, trzeba wiedzieć co i do czego stosować. Trzeba również nabyć umiejętność czytania ze zrozumieniem - a szczególnie instrukcji obsługi.
    Dobrze zastosowany magnetyzer działa właściwie - no cóż, tylko lokalnie.
    Dobrze dobrany elektroniczny uzdatniacz wody wzmiankowanego producenta również - a ten zabezpiecza nie tylko małe instalacje, ale nawet duże sieci dystrybucji wody spożywczej, chłodzącej i technologicznej.

Z powodzeniem stosowałem i stosuję oba typy urządzeń. Oczywiście w zależności od potrzeb i oczekiwań użytkownika końcowego.

W ostatnich latach częściej uzdatniacze elektroniczne, bo mają szerszy zakres działania, są wielokrotnie efektywniejsze i co istotne, zastępują przestarzałe technologie wymiany jonowej (zmiękczacze), lampy UV i biocydy.

Szkoda, że również na tym zacnym forum mało wyedukowani ludzie wypowiadają się na temat urządzeń, których zasady nie poznali (nie mają czasu albo nie czytają ze zrozumieniem, a może jedno i drugie) i nie wiedzą jak i do czego je stosować.
    Po innych postach autora-wieloletniego forumowicza "Ture 11" widać, że oferuje produkty konkurencyjne dla wzmiankowanych uzdatniaczy. I nie znajdując nic rzeczowego, bo to zapewne jest trudne, przyczepia się do literówki w tekście instrukcji.

Wypowiadanie się na temat urządzenia, którego nawet nie miało się w ręce jest na tym samym poziomie jak wypowiadanie się na temat smaku napoju, którego się nie spróbowało.

Pozdrawiam
    JK
  • #11 19307694
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    WaJanisz napisał:
    Po innych postach autora-wieloletniego forumowicza "Ture 11" widać, że oferuje produkty konkurencyjne dla wzmiankowanych uzdatniaczy.

Haha, kolego, po których postach, proszę pokazać?
    Prawda, kolego, jest taka, że nie znajdziesz takiego postu. Założyłeś konto tylko po to, by na forum napisać swoje trzy grosze o swoim produkcie, gdy zobaczyłeś jego krytykę.
    Nie sądzę, by było na naszym forum miejsce dla takiej kryptoreklamy.
    Miło, że chociaż kolega poprawił wspomnianą instrukcję obsługi,

Producent napisał:

Producent napisał:
    Efekt działania jest niezależny od natężenia przepływu wody. Działa w zakresie stopnia twardości wody do 1000 ppm. Jeśli twardość wody jest powyżej 1000 ppm, wskazana jest indywidualna ocena związana z wyborem modelu urządzenia HydroFLOW
  • #12 19908785
    amouage
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Szukam sposobu na pozbycie się chociaż częściowo kamienia z wody w domu. Trafiłem na opisy tego urządzenia, ale opinii potwierdzających skuteczność - brak.

Ma ktoś z tym praktyczne doświadczenie?
    Co innego proponowalibyście na pozbycie się kamienia z wody (chcę to zamontować na samym początku układu, tj. na zimnej wodzie, przed kotłem gazowym.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy urządzenia Hydropath, które rzekomo usuwa kamień z rur za pomocą impulsów elektrycznych. Użytkownicy wyrażają sceptycyzm co do skuteczności tego rozwiązania, porównując je do magnetyzerów, które obiecują poprawę efektywności silników. Krytyka koncentruje się na braku dowodów na skuteczność urządzenia oraz na wątpliwościach dotyczących jego zastosowania w elektrowniach jądrowych. Uczestnicy rozmowy sugerują, że problem z kamieniem w instalacji może być związany z elektrolizą lub obecnością żelaza w wodzie, a nie tylko z twardością wody. Pojawiają się również pytania o alternatywne metody usuwania kamienia, w tym tradycyjne metody chemiczne oraz inne urządzenia uzdatniające wodę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA