logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zardzewiałe rury instlacji wody pitnej

kamilwy16 27 Lis 2011 11:55 45688 6
REKLAMA
  • #1 10187917
    kamilwy16
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam problem z zardzewiałymi rurami w instalacji wody pitnej. I mam pytanie, jak usunąć tą rdze i kamień. Jakie środki albo coś ?
  • REKLAMA
  • #2 10187943
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Ale chyba fora ci się "pomieszały" ? Chyba że chcesz usuwać rdzę i kamień metodą elektroniczną ?

Ps. Poproś hydraulika o wymianę rur na miedziane, lub pcv.
  • REKLAMA
  • #3 10947240
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    kamilwy16 napisał:
    Mam problem z zardzewiałymi rurami w instalacji wody pitnej. I mam pytanie, jak usunąć tą rdze i kamień. Jakie środki albo coś ?

Zasadniczo można udzielić prostej odpowiedzi: nie da się tego w prosty (czytaj: tani) sposób usunąć. Zwykle jest tak, że w rurach w skutek długotrwałej wymiany jonowej powstaje korozja wżerowa. Zatem nawet jakbyś jakimś chemicznym sposobem usunął tą całą rdzę to ona za chwilę znowu się wytworzy, gdyż woda zawiera nośniki i tlen a to powoduje korozję. Zwykle rury są ocynkowane wewnątrz i póki ten cynk nie zostanie jonowo "zużyty" to chroni rury przed korozją. W zależności od jakości i parametrów wody trwa to od kilku m-c do kilkunastu lat. O ile kamień usuniesz odpowiednią ilością roztworu popularnego odkamieniacza (pod warunkiem że cynk pozostał na wewnętrznej powierzchni rury)o tyle rdzy już nie. Prędzej czy później będziesz musiał przewidzieć wymianę rur, przynajmniej tych do wody pitnej, bo picie zażelazionej wody jest szkodliwe dla organizmu.
    Co do magnetyzerów, o których pisze przedmówca to jestem sceptyczny, tym bardziej w stosunku do usuwania rdzy z rur.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 10949353
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    Mozna rury przeplukac odkamieniaczem i odrdzewiaczem z tym ze trzeba pozniej ten syf z nich porzadnie wyplukac.

Druga sprawa to ze po takim zabiegu moga sie nadawac za moment do wymiany bo beda co chwile robic sie dziury w roznych miejscach - tam gdzie byly najwieksze wzery od srodka.

Rura ocynkowana z wierzchu wygladala jak nowa a robily w niej sie takie male dziurki - mniejsze jakby igla przebic - tak ja zzarlo od srodka po okolo 15 latach na zimnej wodzie pitnej. Widzialem tez rury ponad 30 letnie calkiem dobre, duzo zalezy jak dana rura byla wytworzona.
  • REKLAMA
  • #5 10952112
    ^ToM^
    Poziom 42  
    wowka napisał:
    Widzialem tez rury ponad 30 letnie calkiem dobre, duzo zalezy jak dana rura byla wytworzona.

Myślę jednak, że duże znacznie mają parametry wody jaka w nich płynie. Natomiast jakość samej rury oczywiście też jest istotna, ale jednak wydaje mi się, że dopiero na 2 miejscu:)
  • #6 10953386
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2833
    kamilwy16 napisał:
    bo picie zażelazionej wody jest szkodliwe dla organizmu.

Kolego - masz jakieś dowody na poparcie tej tezy? O ile mi wiadomo, picie wody zakamienionej nie wpływa w żaden sposób na organizm. A co do wody zażelazionej to jeżeli jest ona koloru brązowego albo widzisz pływające cząstki żelaza, to chyba Twoja instalacja jest jednak do natychmiastowej wymiany?
    Ewentualnie zainwestuj w czajnik elektryczny z sitkiem.
  • #7 10955115
    ^ToM^
    Poziom 42  
    phanick napisał:
    kamilwy16 napisał:
    bo picie zażelazionej wody jest szkodliwe dla organizmu.

Kolego - masz jakieś dowody na poparcie tej tezy? O ile mi wiadomo, picie wody zakamienionej nie wpływa w żaden sposób na organizm. A co do wody zażelazionej to jeżeli jest ona koloru brązowego albo widzisz pływające cząstki żelaza, to chyba Twoja instalacja jest jednak do natychmiastowej wymiany?
    Ewentualnie zainwestuj w czajnik elektryczny z sitkiem.

No to może ja odpowiem. Oczywiście że są dowody. Starczy wpisać w google "wpływ zażelazionej wody na zdrowie" i poczytać.
    Poza tym, Ty nie rozróżniasz wody zakamienionej (czyli zawierającej głównie węglany magnezu i wapnia) od zażelazionej. Woda zażelaziona to nie jest to samo co woda zakamieniona. O ile woda zakamieniona, czyli o dużej twardości nie jest szkodliwa a wręcz korzystna zazwyczaj, o tyle zażelaziona bywa wręcz toksyczna.
    Żażelaziona to taka, która prócz swojej normalnej zawartości węglanowej ma dodatek nadmiarów jonów żelaza pochodzącego z instalacji wodociągowej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zardzewiałymi rurami w instalacji wody pitnej i pyta o metody usuwania rdzy oraz kamienia. Odpowiedzi wskazują, że proste i tanie usunięcie rdzy jest niemożliwe, a korozja wżerowa jest wynikiem długotrwałej wymiany jonowej. Rekomendowane są metody chemiczne, takie jak użycie odkamieniaczy, jednak podkreśla się, że rury mogą wymagać wymiany, zwłaszcza jeśli woda jest zażelaziona. Wskazano również na znaczenie jakości wody oraz materiału rur, sugerując miedź lub PVC jako lepsze opcje. Użytkownicy podkreślają, że picie wody zażelazionej może być szkodliwe dla zdrowia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA