logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość dźwięku na Skype przy PC Pentium III 500MHz?

marzoch 19 Paź 2005 18:42 16628 11
REKLAMA
  • #1 1911525
    marzoch
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Mam pytanie do bardziej zaawansowanych komputerowców ode mnie. Chodzi mi o to, że podczas rozmowy przez SKYPE rozmówca słyszy mój głos przerywany i trudno mnie zrozumieć. Posiadam PC Pintium III, 500Mhz, Ram 128, XP, SB LIVE, łącze internetowe radiowe stałe ( chodzi jak burza ). Może ten zestaw jest za mało wydajny i takie psikusy mogą występować.
  • REKLAMA
  • #2 1911678
    XeON
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Może podaj prędkość swojego łącza bo samo okreslenie że chodzi jak burza duzo nie mówi...

Czy Twój system nie jest zbyt wymagający do tej konfiguracji sprzetowej ? Chodzi mi o to czy sam XP nie tnie sie za mocno na tym komputerze, kiedyś miałem PIII 600 z 128 RAM i wspólnie ze Skype sie cią i z tego co pamiętam dosyć mocno...

Pozdrawiam !
  • #3 1911690
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3804
    Witam! ... taki kawałek cytatu :
    Minimalne wymagania systemowe: 

system operacyjny Windows 2000 lub XP 
    procesor 400 MHz 
    128 MB RAM 
    15 MB wolnego miejsca na twardym dysku 
    karta dźwiękowa, głośniki i mikrofon 
    łącze internetowe (typu dial-up: modem o minimalnej przepustowości 33,6 Kbps lub szybkie łącze: kablowe, DSL, itp.) 
    Jeśli jednak chcesz korzystać z wszystkich zaawansowanych funkcji Skype oraz z najwyższej jakości dźwięku podczas połączeń, zalecamy następującą konfigurację. 

Zalecane wymagania systemowe: 

system operacyjny Windows 2000 lub XP 
    Procesor 1 GHz 
    256 MB RAM 
    30 MB wolnego miejsca na twardym dysku 
    Karta dźwiękowa typu pełny duplex (większość kart wyprodukowanych po 1998 r), słuchawki 
    Połączenie internetowe za pośrednictwem kabla, DSL lub inne szybkie łącze
  • #4 1911910
    marzoch
    Poziom 11  
    Jeśli chodzi o szybkość łacza radiowego to gwarantowene jest 128kbs.
    Może spróbuję dodać mu pamięci i wtedy zobaczę. Dzięki za informacje.
  • REKLAMA
  • #5 1911979
    fxkm
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Z doświadczenia wiem,że 128 kb/s to jednak trochę mało na płynną obsługę skypa.U mnie było to samo.Po zwiększeniu przepustowości do 640 kb/s problem zniknął.
  • REKLAMA
  • #6 1912432
    rybart
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Sama maksymalna czy średnia prędkość łącza to nie wszystko.

Przedstawię to obrazowo:

Zerknij na te odręczne wykresy

Jak poprawić jakość dźwięku na Skype przy PC Pentium III 500MHz?

W przypadku a średnia prędkość łącza to ok 128kbps a max ok 256kbps, w przypadku b średnia i max prędkość łącza to ok 64kbps .

Jeżeli ściągasz filmy to lepsze jest dla ciebie łącze pierwsze bo średnia jego prędkość jest większa, ale w przypadku transmisji VoIP (głosowych przez internet) ważna jest stabilność prędkości transmisji czyli lepsze jest łącze drugie. W momentach spadku przepustowości prawie do zera nawet na czasy rzędu kilkudziesięciu ms wystąpi to przerywanie dźwięku (niektóre próbki dźwięku nie zostańą dostarczone w wymaganym czasie).
  • #7 1912675
    alfrednovi
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Cześć!

A jakie łącze i komputer ma Twój rozmówca, jak go słychać? Któryś z Was ma włączone w czasie rozmowy jakieś programy typu p2p? Sprawdź czy macie obaj zainstalowaną i włączoną obsługę QoS.

Pozdrawiam!
    Alfrednovi
  • #8 1912854
    marzoch
    Poziom 11  
    drogi Alfrednovi dzięki za informację. Mój rozmówca nie skarży się na nic gdy rozmawia z innymi, tylko ze mną ma kłopoty. P2P jak się domyślam to ściana ognia to nie mam zainstalowanej jedynie antivirusa avasta.Co do QOS to zielonego pojęcia nie mam co to jest i z czym się to je. Proszę cię o naświetlenie tematu.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 1912936
    Prezesjm
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Być może masz niesymetryczne łącze do Ciebie może ładnie lecieć ale wysyłanie masz mocno przycięte. Często operatorzy tak robią. Sam miałem taką sytuację okazało się że miałem UP ustawione na 1,5 kb i też nikt nie mógł mnie zrozumieć. Zapuść sobie program do testu lącza np NUMION tam pokazuje wysyłanie i odbieranie.
  • #10 1913497
    alfrednovi
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Cześć!

P2P to programy typu Kaaza, eMule itp - mogą zajmować pasmo i przez to utrudniać komunikację. QoS (dokładniej Harmonogram paietów QoS) to usługa, która pozwala aplikacjom typu Skype zarezerwować pasmo pozwalające na sprawne działanie. We właściwościach połączenia sieciowego powinna być wymieniona.

Sprawdź jak bardzo jest obciążany procesor podczas rozmowy, może poprostu nie nadąża?

Pozdrawiam!
    Alfrednovi
  • #12 2266956
    marzoch
    Poziom 11  
    Dziękuję wszystkim za bardzo pomocne uwagi. Nadmieniam, że podczas korzystania ze skype muszę poczekać aż komputer po uruchomieniu spokojnie zainstaluje system. Po około 5 minutach mogę spokojnie korzystać ze skype. Wieczorami jednak się nadal często spotykam z przerywaniem ale myślę, że jest to spowodowane różną transmisją z internetem. Kończę mój post i jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z przerywanym dźwiękiem podczas rozmów Skype na komputerze PC Pentium III 500 MHz z 128 MB RAM, systemem Windows XP i kartą dźwiękową Sound Blaster Live może wynikać z niewystarczającej wydajności sprzętowej oraz ograniczeń łącza internetowego. Minimalne wymagania Skype to procesor 400 MHz i 128 MB RAM, jednak zalecane to 1 GHz i 256 MB RAM dla płynnej obsługi i lepszej jakości dźwięku. Łącze radiowe o gwarantowanej prędkości 128 kbps może być niewystarczające, zwłaszcza jeśli jest niesymetryczne i ma niską prędkość wysyłania, co powoduje utratę pakietów i przerywanie dźwięku. Ważna jest stabilność łącza oraz brak obciążenia pasma przez programy P2P. Włączenie i konfiguracja QoS (Quality of Service) w systemie może pomóc w rezerwacji pasma dla Skype. Monitorowanie obciążenia procesora podczas rozmowy wskazuje, czy sprzęt nadąża z przetwarzaniem. Testy łącza internetowego, w tym pomiar prędkości wysyłania i odbierania, są zalecane do diagnozy problemu. Po uruchomieniu systemu i odczekaniu kilku minut Skype działa lepiej, jednak wieczorne spadki jakości mogą być spowodowane zmienną transmisją internetową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA