logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość rozmów na Skype przy internecie radiowym 128 kbit/s?

bandi21 03 Lut 2006 19:12 4495 40
Najlepsze odpowiedzi

Jak poprawić jakość rozmów w Skype na łączu radiowym 128 kbit/s?

Skype powinien działać na 128 kbit/s, a jeśli rozmowa się rwie, to zwykle winne są opóźnienia, utrata pakietów i przeciążony AP albo zapchany upload u operatora, nie sama przepustowość [#2254761][#2268589] Najpierw sprawdź ping do własnej bramy (`ping -t`), a potem do internetu, np. `ping www.google.pl`; duże straty pakietów i setki ms oznaczają złą jakość łącza [#2280243][#2281652][#2282423] Jeśli wykres sygnału ma przerwy albo jakość linku mocno skacze, pokaż to operatorowi, bo może to oznaczać zrywający się sygnał albo problem z anteną, kartą lub kablem; warto też sprawdzić/aktualizować sterowniki i ewentualnie poprawić albo wymienić antenę [#2285107][#2556057] Gdy lokalny ping jest dobry, ale Skype psuje się pod obciążeniem, trzeba poprosić administratora o wyższy priorytet dla ruchu głosowego lub poprawę kolejkowania na serwerze [#2265360][#2288539] Do diagnozy można też użyć NetStumblera, żeby ocenić stabilność sygnału Wi‑Fi [#2283102]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 2254647
    bandi21
    Poziom 30  
    Ocena: 655
    Witam,mam problem z internetem radiowym a dokładnie z programem skype.Predkość 128 kbit/s i nie działa poprawnie,mój głos dochodzi z dużym opóżnieniem,wyłącza się w trakcie rozmowy i zniekształca dżwiek.Czasami jest dobrze ale częściej żle.Te 128kbit/s to jest chyba maksymalna prędkość i móże wtedy działa poprawnie,agdy jest mniej to się chrzani?Nie znam sie zbytnio na komputerach i internecie wiec prosze o jakieś wskazówki.Jak udowodnić dostawcy że jakość jego usług jest zła?Kolega ma neostradę 128 i u niego jest ok,słyszałem że nawet na64kbit/s działa poprawnie.Z góry dziękuje za pomoc.Pozdrawiam Marek
  • REKLAMA
  • #2 2254761
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Dla VoIP szybkość łącza nie jest tak ważna jak stabilność opóźnień.

W tym najprawdopodobniej tkwi sedno problemu.
    Powodem tego może być np. zapchany upload u operatora radiówki, przeciążone AP ...
  • #3 2254942
    bandi21
    Poziom 30  
    Co proponujesz?Zależy mi bardzo na skype bo często rozmawiam z zagranicą a to miało być lekarstwo na rachunki telefoniczne.Jak w prosty sposób sprawdzić czy to ich wina i czy na prawidłowo działającym łączu powinno to działać?
  • #4 2259695
    asiedem
    Poziom 17  
    czy tylko na SKYPE jest zle?, sprobuj na gg rozmawiac z zagranicą ja tak robie, moze bedziesz lepiej slyszał, ale by wszystko było ok, to tez uzaleznione jest od sprzetu /słuchawki,mikrofon/
  • REKLAMA
  • #5 2259804
    bandi21
    Poziom 30  
    słuchawki i mikrofon są ok, a na gg trzeba chyba opłacić jakiś abonament?Ja dzwonie SKYPE na SKYPE.
  • #6 2261368
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2261506
    bandi21
    Poziom 30  
    posprawdzam troche i odezwe sie.Dzięki za wskazówki.
  • #8 2264682
    bandi21
    Poziom 30  
    A więc sprawdziłem parametry teraz wieczorem ijest tak:
    link quality 51 do 73%
    signal strength 69 do 72%
    Antenę mam taką płaską kwadratową (podobno miała być najlepsza) z kablem 10m.Punkt dostępu jest oddalony jakieś 350 metrów i doskonale widoczny z pozycji mojej anteny.Bardzo proszę napiszcie czy to wartości przyzwoite i czy coś jeszcze mogę sprawdzić a jeśli tak to w jaki sposób.Z góry dziękuje.

Dodano po 34 [minuty]:

TRANSMIT 21-34 kbps
    RECEIVE 29-71 kbps
    w czasie rozmowy przez skype
  • #9 2265360
    danfil
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    witam..
    problem nie twi po twojej stronie...
    jest to sprawa admina - rozmowy głosowe /GG, Skype, itp/ powinny być przekierowywane na serwerze na specjalny wysoki port. Problem bowiem twi w kolejkowaniu - jeśli nie będzie podniesiony priorytet dla tej usługi to pewne paczki informacji będą czekały na przesłanie co doprowadza do rozjechania się rozmowy - zauważalne szczególnie przy duzym obciążeniu łącza dzielonego.

Pogadaj z Adminem - jeśli jest w porządku to poradzi soebie z tym..
  • #10 2266746
    bandi21
    Poziom 30  
    dzięki za wskazówki pogadam z nim i zamelduje o efektach.
  • REKLAMA
  • #11 2268589
    pj kos
    Poziom 11  
    skype potrzebuje max nieco ponizej 35kb/s wiec spokojnie powinno ci chodzic na 128kb sprawdz sobie pingi do lokalnej bramy ja mialem ten sam problem mialem jeszcze wyzsze wskazniki jakosci i slly sygnalu lacza na skype nie dzialal ale mialem wysokie pingi te z kolei byly spowodowane zapchanym APkiem
    stad proste wnioski jesli masz niskie pingi to jest to wina twojego admina ktory najprawdopodobniej zapakowal a duzo userow na lacze i wszystko zdycha (nie cierpie tego dzikiego kapitalizmu:|)
  • REKLAMA
  • #12 2268870
    bandi21
    Poziom 30  
    Jak mam sprawdzić czy u mnie są wysokie pingi i czym sa one spowodowane?podpowiedz cos bo jestem w tym zielony,mój konik to samochody a nie internet.Duzo mi podpowiedzieliście ale jakoś musze gadać z Adminem i chcę sie douczyć proszę o pomoc.
  • #13 2275393
    suchan
    Poziom 11  
    Daj sobie spokój z radiówką i załóż neostradę , nawet ta najwolniejsza 128.I tak będzie chodziła lepiej niż wiekszość radiówek.Problem polega na tym że wiekszość operatorów nabija klientów w butelke oferując duży download ( bo i tak wiekszośc uzytkowników głównie ściąga a nie udostepnia ) i prawie zero uploaud-u.Przy okazji zarabiając na sprzecie który klient musi kupić.Wiekszość moich znajomych którzy mieli radiówki już z nich zrezygnowała.Własnie Skype jest tego przykładem.Ty słyszysz ale Ciebie nie słychać.Pozdrawiam wszystkich uczciwych operatorów radiówek.
  • #14 2277456
    bandi21
    Poziom 30  
    Myślę że na tym się skończy bo dyskusja z operatorem niewiele pomaga.Fakt że jak ich ostro zjechałem to się trochę poprawiło.W moim przypadku nie płaciłem za antenę i kartę radiową bo jest to ich własność ale z neostradą tez podobno sa niezłe chece.Kolega zmienił 128 na 512 bo była promocja to już 3 miesiace dostaje dwa rachunki za 128 i 512 osobno.Dziki zachód poprostu,nie ma chyba uczciwych a przynajmniej ja ich nie widziałem.
  • #15 2278301
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    @danfil
    Ustawienie klasy piorytetowej (minimalne opóźnienia) na serwerze dla połączeń głosowych też nie jest do końca dobrym rozwiązaniem, gdyż wiele programów P2P potrafi to wykorzystać i ku niezadowoleniu administratora zapierdzielać właśnie na tej klasie priorytetowej...
  • #16 2280044
    leszekf
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    mam taki sam problem jak ty i tez jestem zielony w temacie szkoda ze nikt na forum nie wyjasnił jak sprawdzic czy operator jest ok. czy do du...
    bo o to chyba chodzi pytajacemu piszecie o pingach ale nic nie wyjasniacie z czym to jesc .
  • #17 2280243
    szakal_kp
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    wpisz w uruchom cmd. Pozniej ipconfig tam bedziesz mial adres swojej bramy. Dlaje wpisz ping <adres ip bramy> -t niech przeleci z 100 pakietów i nacisni ctrl+c. Wyslij podsumowanie.
  • #18 2280452
    leszekf
    Poziom 12  
    po wpisaniu ping-t enter mam komunikat nie moze odnalesc okreslonego pliku co robie zle

Dodano po 1 [minuty]:

po wpisaniu ping-t enter mam komunikat nie moze odnalesc okreslonego pliku co robie zle

Dodano po 3 [minuty]:

po wpisaniu ping -t enter mam komunikat nie moze odnalesc okreslonego pliku co robie zle
  • #19 2281652
    szakal_kp
    Poziom 13  
    leszekf

pisz na forum, zeby mozna bylo z innymi podzielic sie naszymi spostrzezeniami :)

Statystyka badania ping dla 192.168.1.2:
    Pakiety: Wysłane = 46, Odebrane = 43, Utracone = 3 (6% straty),
    Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 2 ms, Maksimum = 71 ms, Czas średni = 6 ms

jak widac pare pakietow utracono brzy wifi czasem tak bywa, AP w dupe dostaje albo cos w tym stylu ewentualnie mozesz probowac poprawic ustawienie anteny zapomoca tego softu www.netstumbler.com ale sadze ze to zbyteczne jak widac ponizej

Pakiety: Wysłane = 64, Odebrane = 64, Utracone = 0 (0% straty),
    Minimum = 2 ms, Maksimum = 22 ms, Czas średni = 3 ms

tu taj jest wszystko OK wrecz rewelka 0% strat srednio 3ms wiec w lanie wyglada ze jest oki chyba ze masz takiego pecha ze ktos przez AP przezuca jakis film jak ty chcesz rozmawiac :) i wtedy z 2 robi sie 600 ms :) musisz zaobserwoac.

Sproboj sie pingnac na serwer skype z ktorego korzystasz przy rozmowach, ale niewiem skad adres wziasc :) sproboj ogolnie pingnac sie gdzies do internetu np na www.wp.pl

Protokól ICMP na bardzo niski pioryte gdzies na samym koncu wiec w miare to bedzie miarodajne tak mi sie wydaje :)
  • #20 2281883
    leszekf
    Poziom 12  
    ss
    Pakiety: Wysłane = 167, Odebrane = 121, Utracone = 46 (27% straty),
    Minimum = 2 ms, Maksimum = 350 ms, Czas średni = 79 ms
    Control-C

tutaj jest juz duzo gorzej ocencie dobrze czy zle ?
    czy pingnac sie gdzies po internecie to znaczy wczytac jakas strone np wp . i wtedy to znaczy przy wczytywaniu wlaczyc pomiar
    i jeszcze jedno pytanko jak okarze sie ze jest zle to czy taki raport otworzy oczy operatorowi .
  • #21 2281998
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Wpisz polecenie : ping 66.249.93.99 jest to adres IP strony www.google.pl
  • #22 2282121
    leszekf
    Poziom 12  
    raport IP google

Pakiety: Wysłane = 167, Odebrane = 121, Utracone = 46 (27% straty),
    Minimum = 2 ms, Maksimum = 350 ms, Czas średni = 79 ms
    Control-C
    prosze o ocene dziekuje za zainteresowanie
  • #23 2282133
    szakal_kp
    Poziom 13  
    Napewno tak ale pingni sie poprotu na www.google.pl. Teraz to jest tragedia. No zapewne tak mozesz mu powiedziec ze tragicznie to wydlada. Powody moga byc dwa AP sie przypycha bo tak uzytkownicy napie... albo cos nie tak z ustawieniem twojej anteny i jak zawieje tak masz ale bym stawial na to pierwsze. Ping to niechodzi ze twierasz strone i dopiero wykonujesz polecieni ping poprostu wklep ping www.google.pl .

Dodano po 4 [minuty]:

cos robisz nie tak powinno byc statystyka badanmia ping dla 66.249.93.104.

ping www.google.pl -t
  • #24 2282317
    leszekf
    Poziom 12  
    juz sie bada zaraz przesle
  • #25 2282389
    bandi21
    Poziom 30  
    Mam podobny problem jak leszekf,po wpisaniu ping-t nie może odnależć pliku czy ktos by mógł dokładnie opisać jak to zrobić? Bardzo proszę.
  • #26 2282423
    leszekf
    Poziom 12  
    przepraszam ze tak to trwa ale predkosc czy moze wieszanie sie mojego inter. mnie tez juz rozp....

Statystyka badania ping dla 66.249.93.104:
    Pakiety: Wysłane = 80, Odebrane = 54, Utracone = 26 (32% straty),
    Minimum = 232 ms, Maksimum = 929 ms, Czas średni = 524 ms
    Control-C
    ^C

Dodano po 20 [minuty]:

bandi musisz wpisac tak ping spacja twoj IP spacja -t enter musi działac ja juz sie nauczyłem:D
  • #27 2282943
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    łojezu ludzie... przeczytajcie sobie helpa do polecenia PING
    Jak poprawić jakość rozmów na Skype przy internecie radiowym 128 kbit/s?
  • #28 2283102
    szakal_kp
    Poziom 13  
    andrew spoko ty tez kiedys zaczynales swoja przygode z komputerem ;) widocznie panowie nigdy niekorzystali z dosa :) jak zalapia jak to wszystko wyglada juz niebeda mieli problemu z innymi poleceniami jesli chodzi o ten ping

leszek odlacznie tego pingu to stary ja bym tego operatora za ryj i o ziemie !! przeciez to co masz to jest tragedia. Najpierw rozwiaz sprawe z polaczeniem do AP. Ping niejest tak miarodajny jak program NETSTUMBLER www.netstambler.com latwy w obsludze wystarczy zainstalowac on Cie rozlaczy z siecia i pokaze dostepne punkty dostepu na danym kanale itd. no niewazne znajdziesz swojego APka po jego nazwie tam bedzie sie rysowal taki wykres ladnie Ci pokaze Poziom sygnalu czy sie rwie. Jagbys mial problem z rozszyfrowaniem wykresu to zapisz plik i wysli :) Jak samemu nieznajdziesz przyczyny i niepokazesz palcem to operator niezrobi.
  • #29 2283247
    leszekf
    Poziom 12  
    nie wiem czy poradze ale bede walczyl cieki za cierpliwosc
  • #30 2284672
    leszekf
    Poziom 12  
    ówwww przesyłam wykres i prosze o opinie w tym czasie jak go robiłem internet chodził niezle

Podsumowanie tematu

✨ Problemy z jakością rozmów na Skype przy łączu radiowym o prędkości 128 kbit/s wynikają głównie z niestabilności połączenia, wysokich opóźnień (pingów) oraz utraty pakietów, a nie tylko z samej przepustowości. Kluczowe jest monitorowanie parametrów takich jak ping do bramy sieciowej i serwerów zewnętrznych (np. Google), utrata pakietów oraz jakość i siła sygnału WiFi z punktu dostępowego (AP). Częste przyczyny problemów to przeciążenie AP, zapchany upload operatora, niewłaściwe ustawienie lub uszkodzenie anteny, a także możliwe błędy sprzętowe karty sieciowej. Zalecane jest użycie narzędzi diagnostycznych, takich jak polecenie ping z parametrem -t oraz program NetStumbler do analizy sygnału i utraty pakietów. Warto także zwrócić uwagę na priorytetyzację ruchu VoIP na serwerze operatora, gdyż brak odpowiedniego kolejkowania pakietów powoduje opóźnienia i zrywanie połączeń. W przypadku problemów z operatorem, dokumentacja wyników testów ping i wykresów sygnału może pomóc w negocjacjach. Część użytkowników rekomenduje zmianę łącza na Neostradę 128 kbit/s, która często oferuje stabilniejsze połączenie niż internet radiowy. Dodatkowo wskazane jest sprawdzenie i aktualizacja sterowników karty sieciowej oraz kontrola kabli i wtyczek. Problemy z rozłączaniem Skype mogą wynikać z przeciążenia łącza lub uszkodzonego sprzętu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA