logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ścinki komputera- prawdopodobnie problem z dyskiem

Matik05 17 Lut 2021 19:51 933 11
REKLAMA
  • #1 19263904
    Matik05
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Witam
    Cały problem trwa 3 dni, zaczęło się od tego, że wchodzenie do gry trwało bardzo długo. Do tego w samej grze występowały lagi, z czym w przeszłości nie miałem do czynienia. Sprawdziłem spójność plików nic to nie dało, po przeinstalowaniu na drugi dysk gra chodziła płynnie.
    Wywnioskwoałem więc, że to problem z dyskiem. Aby się upewnić przeskanowałem dysk za pomocą HD TUNE'a i nic nie wykazał. Proszę o pomoc, co robić?
  • REKLAMA
  • #3 19264771
    aarek68
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Matik05 napisał:
    Witam
    Cały problem trwa 3 dni, zaczęło się od tego, że wchodzenie do gry trwało bardzo długo. Do tego w samej grze występowały lagi, z czym w przeszłości nie miałem do czynienia. Sprawdziłem spójność plików nic to nie dało, po przeinstalowaniu na drugi dysk gra chodziła płynnie.
    Wywnioskwoałem więc, że to problem z dyskiem. Aby się upewnić przeskanowałem dysk za pomocą HD TUNE'a i nic nie wykazał. Proszę o pomoc, co robić?

Nie zaszkodzi również podać podzespołów wchodzących w skład tego komputera, z uwzględnieniem zasilacza.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19264932
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Podmień kabel SATA, nic tu nie widać poza dużą ilością błędów w komunikacji. Po wymianie obserwuj parametr C7 czy dalej nie rośnie. Funkcje -> Funkcje zaawansowane -> Wartość RAW -> 10[DEC] będzie bardziej czytelne.
  • REKLAMA
  • #6 19264941
    Matik05
    Poziom 5  
    aarek68 napisał:
    Matik05 napisał:
    Witam

Nie zaszkodzi również podać podzespołów wchodzących w skład tego komputera, z uwzględnieniem zasilacza.

ASUS P8H61-m le/usb3
    Intel(R)_Core(TM)_i7-3770_CPU_@_3.40GHz
    Gigabyte Radeon RX 580 Gaming 8gb GDDR5
    12GB DDR3 1600 MHz (1x8) 1x4)
    Dysk ssd systemowy
    ADATA SU650 240,0 GB SATA III
    Dysk hdd
    WDC WD10EZEX-082N4A0 1000,2 GB SATA III
    Zasilacz 500 W FSP500-60GHN
    Windows 10 PRO 64-bit

To chyba wszystko
  • #7 19264943
    aarek68
    Poziom 21  
    badboy84 napisał:
    Podmień kabel SATA, nic tu nie widać poza dużą ilością błędów w komunikacji. Po wymianie obserwuj parametr C7 czy dalej nie rośnie. Funkcje -> Funkcje zaawansowane -> Wartość RAW -> 10[DEC] będzie bardziej czytelne.

Ciekawe jak prezentuje się dysk C:, bo ten który pokazał nam założyciel tematu zdaje się nie być dyskiem systemowym...
  • Pomocny post
    #8 19264951
    badboy84
    Poziom 43  
    Autor nic nie pisze o działaniu samego systemu tylko o ścinkach w grze która znajdowała się na dysku HDD. Po przeniesieniu na dysk systemowy nie ma problemów.
  • #9 19264979
    aarek68
    Poziom 21  
    Warto było by przyjrzeć się procesom uruchomionym w systemie. Można skorzystać z programu ProcessExplorer (w załączniku).
    Załączniki:
    • ProcessExplorer.rar (1.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #10 19265032
    badboy84
    Poziom 43  
    Czy rozumiesz że po przeniesieniu gry na dysk systemowy gra działa płynnie? Czy nadal będziesz pisał jakieś opowieści dziwnej treści?
  • REKLAMA
  • #11 19265088
    aarek68
    Poziom 21  
    badboy84 napisał:
    Czy rozumiesz że po przeniesieniu gry na dysk systemowy gra działa płynnie? Czy nadal będziesz pisał jakieś opowieści dziwnej treści?

Rozumiem, że działanie jakiegoś np. antywirusa nie może powodować tego rodzaju "ścinek"? Na dysku SSD mogą być one po prostu niezauważalne z powodu jego szybkości.
  • #12 19267575
    Matik05
    Poziom 5  
    Podmiana kabla podziałała
    dziękuję za pomoc
    <3

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z opóźnieniami w grze, które występowały po długim czasie ładowania. Po przeniesieniu gry na inny dysk, problem zniknął, co sugerowało, że przyczyną były problemy z dyskiem. Użytkownik przeskanował dysk za pomocą HD Tune, ale nie wykazał on błędów. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie parametrów SMART dysku, podmianę kabla SATA oraz analizę procesów uruchomionych w systemie. Ostatecznie, po wymianie kabla SATA, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA