logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 206 CC - Zasady wymiany BSM o tych samych numerach: ryzyko uszkodzenia sterownika?

Zbyszek5612 18 Lut 2021 18:42 14673 19
  • #1 19266252
    Zbyszek5612
    Poziom 5  
    Ocena: 18
    Witam koledzy, czy BSM w Peugeocie 206 można podmieniać po tych samych numerach, czy trzeba je programować?
    Czy podmieniając BSM z jednego na drugi o tych samych numerach lub innych mogę coś uszkodzić w sterowniku auta? Peugeot 206 CC - Zasady wymiany BSM o tych samych numerach: ryzyko uszkodzenia sterownika?
  • #2 19266489
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4195
    Wszystkie Bsm są identyczne. Nic nie trzeba kodować.
  • #3 19266561
    Zbyszek5612
    Poziom 5  
    decybel91 napisał:

Będę miał na próbę dwa BSM o innych numerach niż mój. Mój nr to BSM B3 9646405280 czy podmieniając te moduły nie uszkodzę nic w BSI lub sterowniku lub gdzieś indziej?

Peugeot 206 CC - Zasady wymiany BSM o tych samych numerach: ryzyko uszkodzenia sterownika? Peugeot 206 CC - Zasady wymiany BSM o tych samych numerach: ryzyko uszkodzenia sterownika? Peugeot 206 CC - Zasady wymiany BSM o tych samych numerach: ryzyko uszkodzenia sterownika?
  • #4 19267135
    Jurek220
    Poziom 31  
    Ocena: 252
    Zbyszek5612 napisał:
    decybel91 napisał:

Będę miał na próbę dwa BSM o innych numerach niż mój. Mój nr to BSM B3 9646405280 czy podmieniając te moduły nie uszkodzę nic w BSI lub sterowniku lub gdzieś indziej?
    [/url]

Jeśli są sprawne to tylko je montujesz i ma działać.
    Pozdr.
  • #5 19267355
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19267854
    Zbyszek5612
    Poziom 5  
    Youri124 napisał:
    decybel91 napisał:

Niezupelnie prawda.
    Nie trzeba kodowac, ale sa 4 rozne modele, zaleznie od wyposazenia auta.
    Jesli oryginalny jest B3, to mozna wstawic B3, B4,lub B5.

BSM podmienione auto odpaliło awaria ta sama brak napięcia na bezpieczniku od świateł mijania.
  • #7 19267875
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19267912
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 529
    Zbyszek5612 napisał:
    Witam koledzy, czy BSM w Peugeocie 206 można podmieniać po tych samych numerach, czy trzeba je programować?
    Czy podmieniając BSM z jednego na drugi o tych samych numerach lub innych mogę coś uszkodzić w sterowniku auta?
    ...
    Zbyszek5612 napisał:

BSM podmienione auto odpaliło awaria ta sama brak napięcia na bezpieczniku od świateł mijania.
    I Rąsia dla kolegi Youri124. .
    Youri124 napisał:

Dobrzy ludzie,
    Przestancie wymieniac co popadnie.
  • #9 19268848
    beryas
    Poziom 31  
    Ocena: 408
    auto na muxie? jak tak to szukaj w przelaczniku zespolonym, tak zwany com 2000
  • #10 19269347
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    beryas napisał:

auto na muxie? jak tak to szukaj w przelaczniku zespolonym, tak zwany com 2000
    Nie do końca kolego bo autor pisze / brak zasilania na bezpieczniku świateł mijania / potrzebny będzie schemat lecz bardziej rok produkcji no i jaki motor
    wtedy można wyczajć skąd ono jdzie. bo po co wymieniać na pałę i brnąć w koszta, nie koniecznie niezbędny tu jest djagnoskop planet, w autocomie też jest test elementów auta, naciskając funkcję test św mijania zobaczy czy elektrycznie jest ok wtedy stwierdzi czy com2000 jest sprawny bo poco zwalać kierownicę niepotrzebnie, a przy tym majstrowaniu można uszkodzić zwijacz, a co gorsze przy ingerencji w coma może zmienić się kalibracja kąta skrętu co do schematu te 2 dodatkowe dane wtedy ze schematem prostrza sprawa.
  • #11 19269655
    miras70
    Poziom 18  
    Ocena: 43
    Jeśli chodzi o podmianę BSM to możesz podmienić i nic nie uszkodzisz i nie trzeba kodować.

Jeśli chodzi o światła mijania to sygnał z COM idzie cyfrowo do BSI a z BSI do BSM. BSM jest modułem wykonawczym, wewnątrz są dwa przekaźniki jeden od świateł drogowych drugi od mijania, jeden i drugi przekaźnik "podaje" napięcie na bezpieczniki F11 i F12 (światła drogowe) i F9 i F10 (światła mijania). Więc masz tak samo uszkodzone oba BSM (częsta przyczyna).

Rozwiązaniem jest albo włożenie sprawnego BSM albo zworka miedzy bezpiecznikami F9 i F10 (najtaniej)
  • #12 19269786
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    miras70 napisał:

Jeśli chodzi o światła mijania to sygnał z COM idzie cyfrowo do BSI a z BSI do BSM. BSM jest modułem wykonawczym
    Jest tak jak piszesz, jest tylko mały myk , Czy po zmianie świateł na drogowe dalej świećą mijania w tym aucie bo obciążenie się podwaja, co z kabelkami znając życie przekrój tych że kabelków ma wiele do życzenia co do , padniętych 2 bsm raczej nie, chociaż cuda podobno się zdarzają , faktycznie na próbę można je zmostkować na chwilę ,

Ps, przy zmianie świateł jest słychać pykanie , chodzi mi o manetkę ,1 postojowe 2 bieg czy słychać pyknięcie przekażnika ,góra dół długi e krótkie .

Te zwierzaki są fajne wk, ,,, ące , lubię je
  • #13 19269876
    miras70
    Poziom 18  
    ALIBABA I napisał:
    Te zwierzaki są fajne wk, ,,, ące , lubię je

Ja je "leczę" już drugą dekadę i nie narzekam, najbardziej rozbrykane są te po 2018 😉, młode jeszcze.

Dodano po 14 [minuty]:

ALIBABA I napisał:
    Czy po zmianie świateł na drogowe dalej świećą mijania w tym aucie bo obciążenie się podwaja, co z kabelkami znając życie przekrój tych że kabelków ma wiele do życzenia

To nie ma żadnego znaczenia, ani na przekaźniku ani w przewodach nie zmienia się natężenie a jedynie na podwójnie obciążonym bezpieczniku. Jedynie wadą jest to, że jak "padnie" bezpiecznik nie będą wcale świecić światła mijania.

ALIBABA I napisał:
    co do , padniętych 2 bsm raczej nie, chociaż cuda podobno się zdarzają

Chyba, że autor źle zdiagnozował lub wprowadza w błąd. Wg opisu autora do znalezienia tej usterki wystarczy zwykła kontrolka 12V.
  • #14 19269925
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    miras70 napisał:
    najbardziej rozbrykane są te po 2018
    Tego jeszcze nie ogarnąłem, tam jest oznaczenie prawdopodobnie THDI , tego nie łapię co to za system .

Wróćmy do,,, temat odbiega od pytania , autor zapytał , posty powyrzej , co dalej.
  • #16 19270105
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 19270215
    miras70
    Poziom 18  
    koleś kit napisał:
    Większość BSM da się naprawić.

To się nazywa renoma. Warto się bawić? Nie kosztuje majątku, awaryjnie to się robiło bypass jak nie były dostępne teraz to mi się nie opłaca nawet go otwierać.
    Myślę, że główny temat podmiany BSM został wyczerpany a temat świateł jest w innym poście.

Dodano po 6 [minuty]:

decybel91 napisał:

Tu kolegą w #2 poście udzielił odpowiedzi
  • #18 19270310
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 20200267
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4195
    Ostatecznie możesz z dwóch zrobić jedno zakładając że masz bsm jak ze zdjęć z kwadratowym kostkami. W swoim rozbierasz i szukaj małego białego przekaźnika. To on uruchamia światła mijania.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wymiany modułu BSM (moduł sterujący) w Peugeot 206 CC. Użytkownicy stwierdzili, że BSM można podmieniać, jeśli numery są zgodne, bez konieczności programowania. Wskazano, że istnieją różne modele BSM (B3, B4, B5) w zależności od wyposażenia pojazdu. Użytkownicy podkreślili, że wymiana BSM nie powinna uszkodzić sterownika, o ile moduły są sprawne. Zauważono również, że problemy z brakiem napięcia na bezpieczniku świateł mijania mogą wynikać z uszkodzenia przekaźników w BSM lub innych elementów elektrycznych, a niekoniecznie z samego BSM. Wskazano na potrzebę diagnostyki i poszukiwania przyczyny problemu, zamiast wymiany komponentów na ślepo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA