logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 106 - Jakie bębny hamulcowe, szczęki, cylinderki, łożyska... Co wybrać?

staś pytalski 18 Lut 2021 21:35 747 10
REKLAMA
  • #1 19266825
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1435
    Dzień dobry,
    Pewnie cześć Szanownych Użytkowników forum zna już moje perypetie, związane z układem hamulcowym w Peugeocie 106, 1.0 benzyna, 98r, koło na 3 śruby.

Powoli kończę walkę z przodem, chce dokończyć tył, a właściwie też przywrócić go do pełni funkcjonalności.

Szukam jakiego rozsądnego zestawu, godnego polecenia, a zarazem przyzwoitego cenowo.
    Widziałem, że są szczęki z samoregulatorem, bądź bez niego.
    Czasami że szczękami można kupić w zestawie cylinderki.

Poprzedni właściciel niby wstawił bębny Mikoda, ale mam wrażenie, że zostały już zużyte, a cena przetoczenia - o ile by się do tego nadawały równa się tym najtańszym lub troszkę droższym bebnom.
    Dodatkowo w nowe bębny muszę wstawić łożyska, o ile z osadzeniem nie powinno być problemu, starych raczej nie odzyskam...

Proszę o sugestie, co w takim "bolidzie", warto wstawić, do jeżdżenia po miescie, aby też nie zbankrutować :), wiem, że to hamulce, ale cześć tych tańszych marek, nic mi nie mówi, nie wiem czy to "gównolit" czy coś wartego uwagi.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 19266885
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1121
    Przetoczenie kosztuje 40 zł / 2 szt (na jedną oś) tak że warto to oglądnąć.
    Jak szczęki nie są zbyt cienkie i nie popękana okładzina można zostawić. Cylinderki jak leją- huta, żabojadów bezpieczniej nie regenerować.

Przed toczeniem poszukaj wymiaru max do którego można obrobić bez osłabiania bębna. Jak tokarz nie będzie wiedział tego wymiaru- uciekaj.
    Nie wiem jak do twojego samochodu ale są nadwymiarowe szczęki z grubszą okładziną. Sam jeżdżę na grubszych klockach- doradzili na sklepie ale tarcze fabryczne a nie podróbki.
  • REKLAMA
  • #3 19266961
    staś pytalski
    Poziom 41  
    U mnie za przetoczenie chcą 100 za 2 szt. Dużo niedużo, biorąc pod uwagę, że "jakieś" Kamoka, czy to co jest Mikoda - kosztuje tyle samo, lub niewiele więcej. Cylinderków nie chcę i nie przewiduję regenerować - wolę wstawić nowe. Szczęk z nawymiarową okładziną nie widziałem...
  • #4 19266966
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1338
    trojan 12 napisał:
    Przed toczeniem poszukaj wymiaru max do którego można obrobić bez osłabiania bębna.

Wymiar max nie określa wytrzymałości bębna tylko max średnicę do której hamulce są wystarczająco skuteczne. Wynika z tego że, poza szczególnymi przypadkami, roztaczanie bębnów to działanie wbrew logice bo większa średnica to mniejsza siła hamowania.
  • REKLAMA
  • #5 19267372
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19268164
    kwok
    Poziom 40  
    Youri124 napisał:
    To stwierdzenie wydaje mi sie "wbrew logice

Mi też ale kiedyś pojechałem na skp z jednym nowym bębnem założonym na stare, czyli nie ułożone szczęki i siła hamowania na tym kole była ponad 50% większa niż na drugim. Po całkowitej wymianie wszystkiego siły się wyrównały i zwiększyły, było to nawet czuć pod nogą bo nie trzeba było mocno dusić w pedał.
  • #8 19268212
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 19268231
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3853
    kwok napisał:
    roztaczanie bębnów to działanie wbrew logice bo większa średnica to mniejsza siła hamowania.

Nie. Większa średnica to większa siła hamowania. Inaczej w corsie siedziały by tarcze wielkości koła a w trzystukonnym bolidzie wielkości kapsla.

Bęben hamulcowy ma swój promień, do niego dopasowany jest profil szczęki. Roztaczając bęben a zostawiając fabryczny profil szczęki powodujesz że podczas hamowania szczęka zamiast całą powierzchnią cierną przylega do bębna małym jej skrawkiem. Ot cała filozofia. A w zasadzie pół, bo hamulce bębnowe wymagają jeszcze dokładnej regulacji przy montażu. I to nie linką od ręcznego.
  • #10 19268310
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Przewody wymienię. Cylinderki też. Płyn zmienię, bo walczę z przodem. Pojadę do tokarza żeby ocenił czy to nominał czy już zajechanie. Potem dobiorę pakiet szczęk.
  • #11 19268480
    kwok
    Poziom 40  
    kortyleski napisał:
    Nie. Większa średnica to większa siła hamowania. Inaczej w corsie siedziały by tarcze wielkości koła a w trzystukonnym bolidzie wielkości kapsla.

Bębny kolego a nie tarcze. Z tarczami jest prosto, byle tarcza w ogóle była i byle jeszcze była okładzina na klocku i oczywiście zacisk działał, to siła hamowania zawsze taka sama, niezależnie od stanu, w sensie czy 90% czy 5% zostało. Oczywiście im większa średnica tym większa siła bo ramię się wydłuża a, załóżmy, siła ścisku klocków taka sama.
    W przypadku hamulców bębnowych siła hamowania słabnie wraz ze zużyciem szczęk i powiększaniem się średnicy bębna. Większa średnica to dłuższa dźwignia więc większy moment hamujący ale najwyraźniej wraz z oddalaniem się szczęk od siebie maleje siła docisku do bębna i w rezultacie siła hamowania maleje. Dlaczego? Trzebaby te siły w bębnach jakoś geometrycznie rozrysować i policzyć ale mnie się nie chce :).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum poszukuje rekomendacji dotyczących zestawu hamulcowego do Peugeota 106 z 1998 roku, w szczególności bębnów hamulcowych, szczęk, cylinderków i łożysk. W dyskusji poruszono kwestie związane z przetaczaniem bębnów, które może być opłacalne, jeśli bębny nie są zbyt zużyte. Użytkownicy sugerują, że lepiej jest zainwestować w nowe zamienniki, ponieważ tylny układ hamulcowy zużywa się mniej. Wskazano również na znaczenie stanu powierzchni bębna oraz odpowiedniej regulacji szczęk. Wymiana płynu hamulcowego oraz regularne przeglądy są zalecane dla utrzymania efektywności hamulców.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA