logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother MFC-L2700DN - Brudzi wydruki mimo wymiany i resetu bębna

rafal9724 20 Lut 2021 09:54 1542 8
REKLAMA
  • #1 19269438
    rafal9724
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Cześć,
    Zakupiłem ostatnio trzy letnią drukarkę brother mfc-l2700dn i niestety mam problem z wydrukami. Drukarka przez środek brudzi wydruki. Wymieniłem bęben, zresetowałem go w ustawieniach drukarki, próbowałem też, używać suwaka na starym jak i nowym bębnie wszystko bez rezultatu. Nie bardzo wiem jak ugryźć temat do tej pory miałem wyłącznie drukarki atramentowe.
    Proszę o jakaś poradę co zrobić, jeśli nie uda się rozwiązać problemu to będę musiał ją niestety zwrócić.
    Będę wdzięczny za pomoc :)

Brother MFC-L2700DN - Brudzi wydruki mimo wymiany i resetu bębna Brother MFC-L2700DN - Brudzi wydruki mimo wymiany i resetu bębna
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19269445
    SilverGTA
    Poziom 22  
    Ocena: 94
    Zacząłbym od wymiany tonera, bęben nic nie ma do takich zabrudzeń.
  • #3 19269456
    rafal9724
    Poziom 9  
    czyli wygląda że nie potrzebnie zmarnowałem kasę. Człowiek uczy się na błędach..
    Dzięki tak zrobię
  • REKLAMA
  • #4 19272665
    Amcoranos
    Poziom 21  
    Ocena: 57
    SilverGTA napisał:

A tu sie nie zgodze. Jezeli nie beben to w pierwszej kolejnosci sprawdziłbym układ utrwalania szybko wizualnie mozna sprawdzic czy nie jest zabrudzony itp. a dopiero pozniej szukac wymian. Najłatwiej puscic wydruk i otworzyc klapy w trakcie drukowania. Kartka w polowie drogi bebna i widzisz czy za bebnem masz ślad. :) Ewentualnie w polowie fusera.
  • REKLAMA
  • #5 19276176
    rafal9724
    Poziom 9  
    Brother MFC-L2700DN - Brudzi wydruki mimo wymiany i resetu bębna Brother MFC-L2700DN - Brudzi wydruki mimo wymiany i resetu bębna toner, bęben wymieniony i niestety nadal to samo

Dodano po 32 [minuty]:

Amcoranos napisał:
    SilverGTA napisał:

A tu sie nie zgodze. Jezeli nie beben to w pierwszej kolejnosci sprawdziłbym układ utrwalania szybko wizualnie mozna sprawdzic czy nie jest zabrudzony itp. a dopiero pozniej szukac wymian. Najłatwiej puscic wydruk i otworzyc klapy w trakcie drukowania. Kartka w polowie drogi bebna i widzisz czy za bebnem masz ślad. :) Ewentualnie w polowie fusera.

Z tego co widzę te zabrudzenia są nieregularne.
    czyściłem szmatką wnętrze drukarki, niestety w laserowych jestem zielony
  • REKLAMA
  • #6 19276647
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    otwórz klapkę z tyłu urządzenia i sprawdź w jakim stanie jest utrwalanie.
    Utrwalanie to te dwa gorące wałki. Powinny mieć czystą powierzchnię
  • #8 19277130
    SilverGTA
    Poziom 22  
    Ocena: 94
    Sprawdź jeszcze jak wygląda wydruk po zmianie ustawienia papieru np na ekologiczny lub bardzo gruby, czy również występują takie zabrudzenia.
  • #9 19315460
    rafal9724
    Poziom 9  
    Janusz.P napisał:
    otwórz klapkę z tyłu urządzenia i sprawdź w jakim stanie jest utrwalanie.
    Utrwalanie to te dwa gorące wałki. Powinny mieć czystą powierzchnię

Na wałkach jest "skaza" która odpowiada plamie, którą drukuje drukarka. Więc to to. dziękuję bardzo za pomoc.

Dodano po 2 [minuty]:

SilverGTA napisał:
    Sprawdź jeszcze jak wygląda wydruk po zmianie ustawienia papieru np na ekologiczny lub bardzo gruby, czy również występują takie zabrudzenia.

Gdy zmieniłem papier na "grubszy" faktycznie zabrudzenie jest mniejsze, natomiast w przypadku papieru "ekologicznego" zabrudzeni jest zdecydowanie większe.

Drukarkę zwróciłem będę szukał jakieś nowe drukarki laserowej z automatycznym duplexem i tanimi materiałami eksploatacyjnymi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką Brother MFC-L2700DN, która brudzi wydruki mimo wymiany bębna i jego resetu. W odpowiedziach zasugerowano, aby najpierw wymienić toner, a następnie sprawdzić układ utrwalania, w tym wałki grzejne, które mogą być zabrudzone lub uszkodzone. Użytkownik zauważył, że zabrudzenia są nieregularne i zmniejszają się przy użyciu grubszego papieru, a zwiększają się przy papierze ekologicznym. Ostatecznie zdecydował się na zwrot drukarki i poszukiwanie nowego modelu z automatycznym duplexem i tańszymi materiałami eksploatacyjnymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA