logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Planowanie małej instalacji solarnej OFF GRID do zasilenia pompy wodnej 700-800W

Wyrobnik 22 Lut 2021 11:41 3816 32
Najlepsze odpowiedzi

Jak dobrać wielkość instalacji off-grid do zasilenia pompy wodnej 700–800 W przez 1–2 godziny w pełnym słońcu?

Taki zestaw jest za mały na pompę 700–800 W pracującą 1–2 h, bo sama energia to około 1600 Wh, a po stratach przetwornicy około 1800 Wh, więc z 2×65 Ah AGM nie da się tego sensownie zasilać bez głębokiego rozładowania [#19274260][#19274881] Akumulatory warto traktować tylko jako bufor; jeśli pompa ma chodzić głównie przy dobrym słońcu, lepiej dołożyć paneli, żeby większość mocy szła bezpośrednio z PV, albo zwiększyć bank akumulatorów do rzędu 300–400 Ah w instalacji 12 V, bo szybkie rozładowanie skraca ich żywotność [#19274260][#19274881] Połączenie 24 V ma sens dla mniejszych prądów i strat w przewodach, ale nie rozwiązuje problemu bilansu energii — 700 W przy 24 V to nadal około 29–30 A i akumulatory nadal nie lubią takiego obciążenia przez dłuższy czas [#19275285] Jeśli układ ma pracować tylko okresowo, kilka osób wskazało, że mały agregat będzie po prostu tańszym i pewniejszym rozwiązaniem niż rozbudowa magazynu energii [#19274881][#19276161] Do okablowania przy szeregowym połączeniu paneli wystarczy około 4 mm², między regulatorem a akumulatorami 6 mm², a między akumulatorem a przetwornicą raczej 10 mm², jeśli elementy są blisko siebie [#19278564]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 19274131
    Wyrobnik
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Planuję małą instalację solarną OFF GRID do zasilenia głównie pompy wody około 700 W - 800 W (ma pracować około godzinę, dwie w pełnym słońcu).

Wstępnie wygląda to tak :

- 2 panele około 280 W (30 V) szeregowo
    - Regulator MPPT Tracer 30A 12/24V SOLAR
    - 2x AKUMULATOR ŻELOWY AGM 12V 65Ah
    - INWERTER UPS 2000W SINUS PRO 24V 230V

Bardzo Was proszę o konstruktywną krytykę i sugestie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19274260
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    2x800Wh to 1600Wh. Biorąc pod uwagę jeszcze straty na przetwornicy, to w zasadzie bardziej 1800Wh. Tyle nie będziesz miał w akumulatorach nawet gdybyś chciał je wydrenować do 0, a to bardzo nierozsądne, bo szybko będzie po nich. Również prąd rozładowania wyższy niż 30A będzie ograniczał ich żywotność. Dlatego, jeśli liczysz, że będziesz z tego korzystać w przypadku braku słońca, to nie ma szans.

To może działać, jeśli akumulatory mają pełnić wyłącznie rolę bufora, na wypadek jeśli pojawi się chmurka, ale rzeczywiście będziesz z tego korzystać tylko w słonecznie dni. Ale w takim razie mimo wszystko warto byłoby dodać paneli (ew. akumulatorów). Policz, że Twoje panele w letni gorący dzień będą dawać pewnie trochę mniej niż 500W. To oznacza, że w optymalnych warunkach będziesz dobierał ok. 30A z akumulatorów. Przy odrobinę gorszych warunkach wejdziesz już na prądy, które będą za duże dla akumulatorów. Więc albo więcej paneli, tak żeby akumulator był wyłącznie buforem (prawdopodobnie tańsze) albo większe akumulatory, żeby mogły bezpiecznie znieść większy prąd rozładowania i zmagazynwały większy zapas w pozostałym słonecznym czasie (bardziej użyteczne, jeśli chcesz również zasilić przy okazji inne odbiorniki w czasie, kiedy nie pompujesz).
  • #3 19274349
    Wyrobnik
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź, w takim razie na początek wybiorę zwiększenie pojemności akumulatorów - 100Ah , czy jeszcze wyżej ? Myślałem, że maksymalnie 2 godziny czasu pracy to nie jest dużo i że już mam zapas ..... mój problem, to taki, że teoretyzuję i nigdy nie miałem doświadczenia na realnej instalacji.

M
  • #4 19274881
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Hej,

pojemność akumulatora 12V wyrażona w watogodzinach to mniej więcej 11 razy pojemność w amperogodzinach. Czyli akumulator 65Ah ma ok. 715Wh. To rzeczywiście nie jest wcale tak mało - pozwala np. na ponad 30h pracy biurowej na laptopie. Ale laptopy przy pracy biurowej zazwyczaj biorą między 15 a 30Wh. A jeśli sprzęt o którym mówisz, rzeczywiście ma moc 800W, to przez godzinę pobierze 800Wh. Przez dwie godziny to już 1600Wh. To spory pobór jak na akumulatory.

Dodatkowo warto pamiętać, że:
    - Przetwornice mają sprawność w okolicach 90%, czyli żeby sprzęt dostał 800Wh, to z akumulatora zniknie ok. 900Wh. Dlatego kiedy to możliwe, korzystanie ze sprzętów na 12/24V jest bardziej wydajne.
    - Akumulatory żyją najdłużej, jeśli nie pobiera się z nich więcej niż 50% pojemności. Więc gdybyś chciał mieć zapas energii na 2h pompowania i zabrać tylko 50% pojemności, potrzebujesz ok. 3600Wh, czyli trochę ponad 300Ah.
    - Prądy o wysokim natężeniu wymagają grubych przewodów (bo inaczej są straty w postaci wydzielającego się ciepła) i odpowiednio dużych akumulatorów. Kiedy producent pisze, że jego akumulator ma 65Ah, to opisuje sytuację, w której rozładowanie akumulatora trwałoby 20h (rozładowanie prądem 0.05C). Czyli dla akumulatora 65Ah będzie to 65/20 = 3,25A. Można z niego wyciągnąć 65Ah przy takim prądzie rozładowania. Jeśli będziesz ciągnął 30A, okaże się, że realnie będziesz mógł wykorzystać np. tylko 80%, czyli 52Ah. U renomowanych producentów taka informacja jest w dokumentacji akumulatora. Tak jak tu przy victronach (punkt 6.)
    https://www.victronenergy.com/upload/documents/Datasheet-GEL-and-AGM-Batteries-EN.pdf
    A jeśli chcesz pobrać 900W przy instalacji 12V, to będzie ok. 80A (900/12). A to jest duży prąd. Dla akumulatora 300Ah odpowiada mocy 0.26C, czyli rozładowaniu w 4h.

Wnioski są z tego takie:
    - 300Ah akumulatorów 12V to minimum, a pożyją trochę dłużej, jeśli będziesz mieć 400Ah.
    - Tak długo, jak chodzi tylko o pompę włączaną kilkanaście razy w roku na 2h, dużo bardziej opłaca się finansowo agregat. Taka pojemność akumulatorów to nietania impreza, można za to mieć porządny agregat i paliwo na wiele sezonów.
    - Prawdopodobnie agregat jest też bardziej ekologicznym wyborem. Po pierwsze elektrolit w akumulatorach to kłopotliwy odpad, po drugie w panelach też są surowce, które kiedyś się wyczerpią. Trochę inna sytuacja, jeśli te wydobyte do paneli zasoby pracują przez 30 lat po kilka godzin dziennie, a inaczej, jeśli są realnie wykorzystywane przez 100h w roku. Inny jest skala uzysku energetycznego na taką samą ilość zużytych surowców.
    - Fotowoltaika na działkach ma najwięcej sensu, kiedy obsługuje niskopoborowe urządzenia najlepiej na 12/24V i w jaknajwiększej części jest zrobiona z używek.
  • #5 19275233
    Wyrobnik
    Poziom 10  
    Chciałem tylko sprecyzować, że oczywiście dwa akumulatory 12 V szeregowo to instalacja będzie 24 V i prądy będą mniesze. Także od strony paneli - dwa szeregowo to około 70 V podpięte do MPPT.

Plan jest taki, że system będzie odpalany co drugi dzień przez całe lato.

M
  • REKLAMA
  • #6 19275285
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Hej, szeregowe połączenie akumulatorów i utworzenie instalacji 24V jest korzystne z punktu widzenia doboru kontrolera (bo kontroler 30A może obsłużyć większą moc paneli) i strat na ewentualnych przewodach, w których płynąłby prąd 24V DC.

Natomiast jeśli chodzi o eksploatację akumulatorów, nie będzie to miało takiej różnicy. Zwróć uwagę, że w przypadku akumulatora 12V 130Ah (przyjmijmy orientacyjnie, że to pojemność 1400Wh) pobranie prądu o mocy 700W (12X58A) oznacza rozładowanie akumulatora w 2h, i tak samo w przypadku akumulatora 24V 65Ah pobranie 700W (24X29A) oznacza rozładowanie go w 2h. Być może ten drugi wariant jest trochę bardziej korzystny, ale nie zmienia tego, że szybkie rozładowanie akumulatora oznacza jego mniejszą pojemność niż nominalna i uzyskiwalna przy powolnym rozładowywaniu oraz wpływa na jego żywotność.

Co drugi dzień całe lato - dopytam, żeby dobrze rozumieć. Czy to nie działka, tylko dom mieszkalny? Masz w tym miejscu dostęp do prądu z gniazdka?
  • #7 19275557
    Wyrobnik
    Poziom 10  
    Dzięki za dyskusję, właśnie tego potrzebuję.

Zgodnie z Twoimi wątpliwościami zwiększyłbym oba akumulatory do 100Ah. Dodatkowo jak sam zauważyłeś na początku, część energii podczas pracy pompy będzie pochodzić z paneli - tak dobiorę czas, żeby pompować gdy słońce będzie w najoptymalniejszym miejscu.

Zastosowanie to podlewanie małej uprawy roślin ozdobnych na szczerym polu póki co - kiedyś, kiedyś, kiedyś będzie tam elektryka.
  • REKLAMA
  • #8 19276161
    studniarz
    Poziom 20  
    Ocena: 179
    Witam.
    W/g mnie najlepszym rozwiązaniem będzie mały agregat, którego koszt jest niewielki niezależność od kaprysów aury w 100%.
    Zawsze trafi się kilka kolejnych dni bardzo suchych, bez słońca, wietrznych, podczas których koniecznie musisz podlewać rośliny... i co wtedy??? Druga sprawa to podlewanie w pełnym słońcu jest troszkę ryzykowne dla roślin, szczególnie mniejszych.... ale to już nie moja domena.
    Jest również trzecia część .... często pomijana.... taka mała instalacja w ustronnym miejscu jest gratką dla złodziei......
    Pozdrawiam.
  • #9 19276168
    Wyrobnik
    Poziom 10  
    W pełni słońca byłby napełniany tylko zbiornik - największa moc potrzebna do tego.
    Rozważam jeszcze agregat.

Kwestia złodziei niestety straszna - jeden już na jesieni się połasił. Za drugim razem miał pecha, tak wiał w krzaki, że zostawił samochód na polu.....na Policji tłumaczy, że nie wie kto jeździł....... Na szczęście jakaś zabudowa mieszkaniowa jest niedaleko i zobaczyli gnoja.

Szykuję szopę, kamery, czujniki ruchu.....

M
  • #10 19278541
    Wyrobnik
    Poziom 10  
    Jeszcze kwestia kabelka :) - 6mm2 będzie OK dla 30A - przy akumulatorach i przy MPPT ?
  • #11 19278564
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Od paneli to przy szeregowym połączeniu chyba nie ma co wychodzić ponad 4mm2, bo nie pójdzie Ci tam więcej jak 10A, między akumulatorem a regulatorem 6mm2 jest ok, jeśli będą blisko siebie, z rosnącym dystansem sugerowałbym jednak większy przekrój. Natomiast między akumulatorem i inwerterem to już raczej 10mm2, jeśli przetwornica będzie w okolicy akumulatora.
  • #12 19278572
    Wyrobnik
    Poziom 10  
    Serdeczne dzięki - wydaje mi się logiczne to co podałeś.
  • #13 19313967
    Zdzichu89
    Poziom 2  
    Witajcie,
    Pozwolę sobie podłączyć się pod temat w podobnym temacie co jego twórca. W związku z brakiem doświadczeń z forowoltaiką poszukuję wsparcia/opinii w kwestii układu do podlewania niewielkiej plantacji z usytuowanej dość daleko od stałego źródła zasilania.
    Sama koncepcja jest dość prosta:
    Świeci słońce=sucho -> leci woda (do zbiornika na wieży).
    W nocy instalacja śpi.
    Wchodząc trochę bardziej w szczegóły myślę o zakupie pompy na 24V DC (znalazłem na aliexpress pompę o deklarowanej mocy 350W) i tutaj zaczynają się wątpliwości w jaki sposób ją zasilić z panela/paneli.
    Właściwe to założenia spełniałoby połączenie bezpośrednie, ale obawiam się o możliwość uszkodzenia pompy przy niskich napięciach z panela i prądzie płynącym przez uzwojenie gdy silnik nie będzie się obracał.
    Drugi wariant to dołożenie tzw. regulatora ładowania, ale z połączonym samym obciążeniem, bez akumulatora. Nie wiem czy ta koncepcja jest cokolwiek warta bo nie udało mi się znaleźć informacji czy regulator może w takiej konfiguracji działać.
    No i koncepcja nr 3 to tak jak nr 2 plus mały akumulator (nie wiem jak mały) aby umożliwić pracę układu w przypadku gdy koncepcja nr 2 jest błędna.
    Będę zobowiązany za konstruktywne opinie.
    Pozdrawiam
  • #14 19316875
    Wyrobnik
    Poziom 10  
    Bez regulatora ładowania, akumulatora i bez sterowania pompą nic nie zdziałasz.
  • #16 19317071
    Zdzichu89
    Poziom 2  
    noja102 napisał:

W sumie to tak samo prosto jak opisałem, ale nadal nie rozjaśnia wątpliwości z poprzedniego posta. W ofercie z Allegro jest pompa z silnikiem bezszczotkowym i sterownikiem do niego. Zakładam, że ten sterownik, w jakiś sposób, załatwia kwestię potencjalnego spalenia pompy przy małym nasłonecznieniu.
    Pytanie, czy to samo można załatwić standardowym regulatorem ładowania i podłączyć zwykłą pompę do zacisków obciążenia.
    Jeśli bez akumulatora się nie da to jaki, najmniejszy akumulator byście zalecali aby zaspokoić potrzeby regulatora? Na ten moment zakładam pracę zestawu tylko przy pełnym słońcu.
    Dzięki!
  • #17 19317181
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Tamten sterownik ma takie zabezpieczenie, jest to wprost napisane w opisie. Zwykły regulator tego nie ma, jego zadaniem jest puszczać prąd do akumulatora/obciążenia, choćby był minimalny.
  • #18 19317187
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3855
    Zdzichu89 napisał:
    Wchodząc trochę bardziej w szczegóły myślę o zakupie pompy na 24V DC (znalazłem na aliexpress pompę o deklarowanej mocy 350W) i tutaj zaczynają się wątpliwości w jaki sposób ją zasilić z panela/paneli.

Wystarczy zwykły przekaźnik z cewką na 24V. Załączy tak koło 20V a to wystarczy do rozruchu pompy.
  • REKLAMA
  • #19 19318116
    Zdzichu89
    Poziom 2  
    Spory prąd by przechodził przez ten przekaźnik.
    A co myślicie o rozwiązaniu z regulatorem, takim 20a (z tego co się zdążyłem zorientować, dość popularne i zjadliwe cenowo są Tracer?) i baterią, powiedzmy 20ah? Bateria stanowiłaby niewielki bufor na chmury w ciągu dnia a wieczorem wszystko by się wyłączało po niewielkim spadku napięcia na baterii - zdaje się, że to się powinno dać zaprogramować. Nie napisałem tego wcześniej ale całość chciałbym zasilić z paneli o mocy 500w.
    Pozdrawiam.
  • #20 19318383
    noja102
    Poziom 24  
    Ocena: 245
    Się zapytam ile cykli będzie miała ta bateria jak będzie tak często nie doładowana do pełna, ile lat to potrzyma?
  • #21 19318411
    Zdzichu89
    Poziom 2  
    A te sterowniki nie działają tak, że nadwyżkę mocy wystawiają na zaciski obciążenia? Jeśli ustawić napięcie wyłączenia (odcięcia obciążenia)nieco poniżej napięcia pełnego naładowania baterii to właściwe będzie ona ciągle naładowana/prawie naładowana...
    Czy coś źle kombinuję?
  • #22 19462578
    Wyrobnik
    Poziom 10  
    Jakie byście zaproponowali zabezpieczenia w projekcie z pierwszego posta ?
  • #23 19462612
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 20021273
    Wyrobnik
    Poziom 10  
    Instalacja jak w pierwszym poście już pracuje. Teraz mała kwestia.

Czy połączyć uziemienia regulatora, przetwornicy oraz paneli razem i do uziomu do ziemi ?
  • #25 21131328
    antyks72
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za ten temat.
    Mam bardzo podobny problem na działce.
    Mam panel, regulator ładowania i 2 akumulatory AGM: 2 x 100 Ah (razem 200 Ah) oraz przetwornicę 2500 W (podłączenie kablami 25mm2).
    Zastosowanie: oświetlenie przyczepy, wiaty, itp., raz, może 2 razy na dzień kawa z ekspresu (1600 W przez 5 min) i czasami podlewanie pompą 370 W.
    Nie rozumiałem do wczoraj (a dokładnie i dzisiaj też nie do końca), czemu nawet przy do pełna naładowanych akumulatorach pompa (370 W) te 2 akumulatory nie były w stanie zasilić pompy nawet przez pół godziny, bo wcześniej odzywał się alarm niskiego napięcia i przetwornica się wyłączała.
    Pierwsze zdziwienie - wczorajszy pomiar i okazuje się, że pompa głębinowa, która ma na tabliczce 370 W, tak naprawdę bierze ponad 700 W. Sąsiad ma taką samą, zmierzył i jest podobnie (uważajcie - tak oszukują dostawcy...)
    Ale nadal nie rozumiem - jak po pół godzinie pracy pompy na 2 takich rocznych akumulatorach podczas pracy napięcie na nich może spaść do 10,8 V (bo nawet odejmując sprawność przetwornicy powinno zostać ok. 1900 Wh) - oczywiście po odłączeniu poboru powoli rośnie.
    Nawet jeżeli przyjmiemy, że pobór wtedy to 0,5C - wtedy zgodnie z instrukcją akumulatorów pojemność spada do np. 60% - Ale to nadal ponad godzina pracy...
    Czy wynika to ze specyfikacji akumulatorów AGM? Nie mam pojęcia.
    Ale widzę, że powinienem dokupić jeden lub jeszcze 2 takie akumulatory i zwiększyć moc paneli.
  • #26 21131368
    Mario_lka
    Poziom 2  
    Akumulatory, jeśli są sprawne, to wystarczają bez problemu. Dorzuć do nich balanser dla pewności.

Raczej skup się na tym "mam panel" - co to za panel - jaka moc, napięcie i jaki masz regulator.

Interesująca jest też kwestia kiedy używasz pompy. W moim przypadku napełniam zbiorniki jak słońce operuje i wtedy z paneli ciągnie 400W a resztę z AKU - też będzie z 300W
  • #27 21131394
    antyks72
    Poziom 10  
    Panele nie są duże ale podlewam tylko z akumulatorów . Roślinki nie lubią podlewania w słońcu, dlatego robię to dopiero wieczorem gdy ładowanie jest niskie.
    Ale na działce jestem średnio 2 dni w tygodniu, pozostałe dni mają na spokojne doładowanie.
  • #28 21131411
    Mario_lka
    Poziom 2  
    Jak lubisz się bawić "na czuja" - to faktycznie może dodaj trochę "więcej" wszystkiego i będziesz zadowolony.
  • #29 21131544
    antyks72
    Poziom 10  
    Tak, masz rację, robiłem trochę na czuja, teoretycznie liczyłem na tyle, na ile potrafiłem i wychodziło. Ale nigdy nie robiłem układów fotowoltaiki.

I zaskoczyła mnie różnica w mocy pompy - z tabliczkowego 370 na rzeczywiste 700. Żyłem w wyidealizowanym świecie, w którym na tabliczkach znamionowych i instrukcjach pisało się prawdę. Teraz to, jak widzę, już nie modne..

W każdym razie obecnie
    2 aku średniej półki podłączone równolegle - 12 V 2 x 100Ah
    Regulator panelowy z wyświetlaczem jest zabudowany w przyczepie, niestety nie wiem teraz, jakiej firmy - moc max 10 A
    Akumulatory są tej samej firmy, może jest między nimi ze 3 miesiące eksploatacji różnicy. Czy jest naprawdę do nich potrzebny balanser?
    Wiem już, że muszę dokupić akumulator jeden czy dwa (na razie jeden spróbuję.. ekonomia..)
    Ale wtedy panel nie da rady - więc dorzucam 2 panele JKM340M-60H-V (nowe, leżą u kuzyna na strychu nie używane).
    Nie podłączę ich wszystkich do regulatora 10 A - więc muszę kupić też drugi regulator ze 30 A. Myślę, że stary układ zostawię i dołożę drugi obwód ładowania (nowe panele + nowy regulator) aby nie musieć przepłacać za inny regulator, nowe okablowanie itd.
    Pobór? Wszystko, czyli oświetlenie ledowe, pompka wody w przyczepie, router, telewizor - na dobę zużyje może 15 Ah.
    Pompa do podlewania wieczorem - jak pisałem 700 W średnio 30 - 40 minut.
    5 minut ekspresu do kawy.
    Przetwornica pełne sinusoida 2,5 KW do pompy i ekspresu, załączana tylko wtedy, gdy jest potrzebna.
    Wiem, wiem, mogę kupić firmowy zestaw aku i regulatora za 6k zł ale.. nie ukrywam, że po pierwsze mnie nie stać, po drugie nie lubię wydawać niepotrzebnie kasy - nie kupuję nowych aut - jeżdżę wygodnie kilkuletnimi. I resztę zakupów też staram się optymalizować. Nie "Januszuję" - kupuję to, co konieczne, ale bez przepychu i przesady.
    To działka, nie dom. Bywam tu średnio 2 dni w tygodniu, w lato czasami tydzień, ale nawet wtedy nie podlewam codziennie.
    I tak, mam też agregat - większy i solidniejszy, bo przy tej pompie małe pierdki mają problem. Ale uciekam ze zgiełku, nie po to, by mi agregat dudnił i kopcił :):)
    Zastanawia mnie też, czemu podczas poboru napięcie na aku spada do np. 10,8 a po odłączeniu bez ładowania wzrasta np. do 12,5. Kable zasilające przetwornicę, jak pisałem, mają ok. 25mm2 i są krótkie. Nawet się nie grzeją (może robią się letnie przy pracy ekspresu).. pewnie wynika to z nieznanej mi specyfiki akumulatorów. I czemu po pół godzinie pracy pompy 700 W tak nisko spada napięcie..
    W każdym razie: Czy myślicie, że to da radę? Fotowoltaika nie jest moim konikiem, więc będę wdzięczny za rady i sugestie. A może coś robię źle? Może jest błąd w moim sposobie myślenia? Dajcie znać.
    Z góry dziękuję i przepraszam, jeżeli moje odpowiedzi nie są profesjonalne.
  • #30 21131569
    Mario_lka
    Poziom 2  
    Sorry, myślałem, że to instalacja 24V i dlatego balanser....

Podsumowanie tematu

✨ Planowanie małej instalacji solarnej OFF GRID do zasilania pompy wodnej o mocy 700-800W wymaga uwzględnienia pojemności akumulatorów, mocy paneli oraz efektywności przetwornicy. Użytkownik rozważał zastosowanie dwóch paneli 280W, regulatora MPPT Tracer 30A, dwóch akumulatorów AGM 12V 65Ah oraz inwertera 2000W. W dyskusji podkreślono, że akumulatory powinny mieć większą pojemność (np. 100Ah), aby zapewnić wystarczający zapas energii, zwłaszcza przy dużym poborze mocy. Zwrócono uwagę na straty energii w przetwornicy oraz na konieczność stosowania odpowiednich przewodów do wysokich prądów. Użytkownicy sugerowali również rozważenie agregatu jako alternatywy dla zapewnienia niezawodności zasilania w przypadku braku słońca. Dodatkowo, poruszono kwestie zabezpieczeń instalacji oraz odpowiednich połączeń elektrycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA