Witam.
Tak, wiem mam bardzo wiekowego laptopa, ale ostatnio pojawiła mi się możliwość zakupienia procesora XQ9300 i wymiany z Q9000, który był od początku w tym sprzęcie. Mam wgrany również najnowszy modowany bios (m.in. odkryte opcje). Pytanie czy ktoś może mi podpowiedzieć czy taka zamiana jest możliwa i zadziała ? socket, TDP, napięcie zasilania są identyczne. Chipset PM45 - w teorii powinno zadziałać Przeszukałem internet, ale nikt nie raczył się pochwalić taką wymianą a nawet próbą.
Ma ktoś doświadczenie z Acer8935G i taką modyfikacją ?
Zawsze mozna spróbować Poza wiekszą o 0.53Ghz częstotliw. i większym L2 cache ten xQ9300 (Penryn), niczym się nie różni
Ile zyskasz na wydajności? moze 5%
Ile stracisz ($) ?
Masz (piszesz )mod.Bios , a nuż sie uda..
Powodzenia
Model 8935G oparto o płytę na platformie Quanta (DA0ZY8MB6D0)
Zmiana z T9900 na XQ9300 mogła nie przejść, choćby ze względu na TDP, bo T9900 ma tylko 35W a XQ9300 ma 45W i może być problem z odpowiednim zasilaniem procesora. Ten temat znam akurat z innego mojego sprzętu.
Myślałem że realny zysk w komforcie pracy będzie dużo większy (większy cache, wyższa prędkość taktowania procesora o ok. 25 %)
Wpływ Cache na ... Link * nie patrz ,że to opinie z 2012
Najważniejszy jest cache L1 (najszybszy)
Spoiler:
DO CZEGO SŁUŻY PAMIĘĆ PODRĘCZNA W PROCESORZE?
Czas odpowiedzieć na główne pytanie tego artykułu, na co wpływa pamięć podręczna procesora? Dane pochodzą z pamięci RAM do pamięci podręcznej L3, następnie do L2, a następnie do L1. Gdy procesor potrzebuje danych do wykonania operacji, próbuje je znaleźć w pamięci podręcznej L1, a jeśli znajdzie, sytuacja ta nazywa się uderzeniem w pamięć podręczną. W przeciwnym razie wyszukiwanie jest kontynuowane w pamięci podręcznej L2 i L3. Jeśli teraz nie można znaleźć danych, wykonywane jest zapytanie do pamięci RAM.
Teraz wiemy, że pamięć podręczna została zaprojektowana w celu przyspieszenia przesyłania informacji między pamięcią RAM a procesorem. Czas potrzebny na uzyskanie danych z pamięci nazywa się opóźnieniem (Latency). Pamięć podręczna L1 ma najniższe opóźnienie, więc jest najszybsza, pamięć podręczna L3 jest najwyższa. Gdy nie ma danych w pamięci podręcznej, mamy do czynienia z jeszcze większym opóźnieniem, ponieważ procesor musi uzyskać dostęp do pamięci....
Wpływ pamięci podręcznej na wydajność komputera zależy bezpośrednio od jego skuteczności i liczby trafień w pamięci podręcznej. Sytuacje, w których dane w pamięci podręcznej nie wydaje się znacznie zmniejszyć ogólną wydajność.
Wyobraź sobie, że procesor ładuje dane z pamięci podręcznej L1 100 razy z rzędu. Jeśli procent trafień w pamięci podręcznej wynosi 100%, procesor będzie potrzebował 100 nanosekund, aby uzyskać te dane. Jednak gdy procent trafień spadnie do 99%, procesor będzie musiał pobrać dane z pamięci podręcznej L2, a opóźnienie wynosi już 10 nanosekund. Otrzymasz 99 nanosekund na 99 zapytań i 10 nanosekund na 1 zapytanie. Dlatego zmniejszenie procentu trafień w pamięci podręcznej o 1% zmniejsza wydajność procesora o 10%.
W czasie rzeczywistym odsetek trafień w pamięci podręcznej wynosi od 95 do 97%. .. czyli , różnica w wydajności między tymi wskaźnikami nie wynosi 2%, ale 14%.