logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana koła zamachowego i uszczelniacza przy wymianie sprzęgła - praktyka i teoria

Cagoo 25 Lut 2021 12:58 3426 16
  • #1 19281299
    Cagoo
    Poziom 3  
    Ocena: 12
    Cześć. Czy przy wymianie sprzęgła bez dwumasy zawsze wymieniacie koło zamachowe? Bo w teorii trzeba, a w praktyce jak to wygląda? I jak wygląda też sprawa z uszczelniaczem na wale, też wymieniacie przy każdej wymianie sprzęgła?
  • Pomocny post
    #2 19281348
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 19281351
    miro.nasz
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Witaj!
    Przy wymianie sprzęgła/tarczy/ należy wymienić uszczelniacz ponieważ to jedyna okazja. Natomiast docisk /sprzęgło/wymienia się jak jest porysowany-zniszczony.To wszystko ustala się po rozbiórce.

Pozdrawiam Miro.Nasz
  • #4 19281365
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 876
    Cagoo napisał:
    Czy przy wymianie sprzęgła

W jakim aucie.
    Cagoo napisał:
    Bo w teorii trzeba,

Kto tak Cię uświadomił?
    4jerry napisał:
    Jeżeli koło zamachowe nie jest przegrzane(niebieskie zabarwienie) lub nie nosi śladów pęknięć i nie ma głębokich rys, to nie ma takiej potrzeby.

Prawda , ale jak to jest normalnie używany samochód to nie ma potrzeby wymiany, chyba że autor lubi palić"gumę" lub inne idiotyczne zachowania. Ewentualnie gdy samochód jest używany w terenie górzystym i często jest forsowane sprzęgło należy się temu kołu zamachowemu przyjrzeć.
  • #5 19281427
    Cagoo
    Poziom 3  
    Okej, dzięki panowie. A gdy już zamach jest w dobrym stanie, ściągam go, aby wymienić uszczelniacz to śruby można śmiało dawać stare?
    I gdy jest pierścień magnetyczny to blokujecie zawsze wał na blokady w GMP, aby wymienić simering?
  • #6 19281436
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ponowie pytanie :
    W jakim samochodzie i jaki przebieg tego samochodu?
    Miałem samochody gdzie przebiegi były rzędu 200tyś i nie robiłem nigdy wymiany uszczelniacza.
    Sprzęgła wymieniałem a zamach był zawsze w oryginalnym kolorze, jedynie tarcza sprzęgła i łożysko dociskowe nowe i dalej latały,
  • #7 19281440
    Cagoo
    Poziom 3  
    sunrise84 napisał:
    Ponowie pytanie :
    W jakim samochodzie i jaki przebieg tego samochodu?
    Miałem samochody gdzie przebiegi były rzędu 200tyś i nie robiłem nigdy wymiany uszczelniacza.
    Sprzęgła wymieniałem a zamach był zawsze w oryginalnym kolorze, jedynie tarcza sprzęgła i łożysko dociskowe nowe i dalej latały,

Nie chodzi o konkretny model auta, czy też przebieg. Pytam tak profilaktycznie, na przyszłość jak robią to też inni :)
  • #8 19281534
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3563
    Jeszcze jedna uwaga, w samochodach z wzdłużnie umieszczonym zespołem napędowym i napędem na tył lub 4x4 przeważnie wałek sprzęgłowy jest podparty na łożysku umieszczonym w kole zamachowym lub wale korbowym silnika, rzeczone łożysko przy wymianie sprzęgła również należy wymienić
  • #9 19281774
    Mazda6125
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Koło zamachowe zawsze można profilaktycznie "planować". Kosztuje to groszę a pozbywamy się ew. zabarwienia (no też pytanie jak bardzo odbarwione) i ew. rysek. Oczywiście nie mam na myśli odchudzania. Simmering lepiej profliaktycznie wymienić. Co z tego, że może mieć mały przebieg jak samochód np: ma 10 lat. Guma to guma, parcieje i może zacząć puszczać i przy 10k km przebiegu i 15 latach i po 400k km i 5 latach. Co do śrub to pytanie co pisze producent. Niektórzy nie zalecają. Z resztą jak masz wątpliwości to co za problem wziąć na wzór i do "żelaźniaka" pójść i dobrać identyczną na wzór (uwzględniając twardość śruby). :)
  • #10 19282332
    lukasz12345678910
    Poziom 30  
    Ocena: 485
    Ja dodam od siebie że oduczyłem się wymieniać uszczelniacze jak jest sucho. Kilka razy było tak że nowy uszczelniacz, po tygodniu lał i wymieniałem go ponownie. Nie wiem czemu. Nie były najgorsze, ale zamienniki.
  • #11 19282346
    sunrise84
    Poziom 42  
    lukasz12345678910 napisał:
    Ja dodam od siebie że oduczyłem się wymieniać uszczelniacze jak jest sucho. Kilka razy było tak że nowy uszczelniacz, po tygodniu lał i wymieniałem go ponownie

+
    sunrise84 napisał:
    Sprzęgła wymieniałem a zamach był zawsze w oryginalnym kolorze, jedynie tarcza sprzęgła i łożysko dociskowe nowe i dalej latały
  • #12 19282400
    Mazda6125
    Poziom 10  
    Ja dodam od siebie że oduczyłem się wymieniać uszczelniacze jak jest sucho. Kilka razy było tak że nowy uszczelniacz, po tygodniu lał i wymieniałem go ponownie. Nie wiem czemu. Nie były najgorsze, ale zamienniki.

Są rodzaje uszczelniaczy, które trzeba pozostawić przez jakiś czas aby się ułożyły. Są w takiej specjalnej tulei. Nie pamiętam jak się fachowo nazywają, pamiętam, że przy wymianie sprzęgła w moim AFN kupiłem własnie taki simmering za prawie 100 zł, z ciekawości go wyjąłem z tulei , "pobawiłem się nim", zamontowałem i ciekł. Dopiero drugi nowy nie ciekł. Wszystko przez to, że wyjąłem z tulei i ten klej czy czort wie co przestał spełniać formę uszczelnienia. Fachowcy na pewno wiedzą o jaki rodzaj simmeringów mi chodzi.

Ooo... znalazłem. Simmering teflonowy PTFE to był...
    https://motofocus.pl/technika/13988/fachowy-m...ierscieni-uszczelniajacych-walu-z-ptfe-teflon
  • #13 19282427
    Cagoo
    Poziom 3  

Tzn. jak jak jest sucho, nie do końca rozumiem
  • #15 19282436
    Cagoo
    Poziom 3  
    Mazda6125 napisał:

Są rodzaje uszczelniaczy, które trzeba pozostawić przez jakiś czas aby się ułożyły. Są w takiej specjalnej tulei. Nie pamiętam jak się fachowo nazywają, pamiętam, że przy wymianie sprzęgła w moim AFN kupiłem własnie taki simmering za prawie 100 zł, z ciekawości go wyjąłem z tulei , "pobawiłem się nim", zamontowałem i ciekł. Dopiero drugi nowy nie ciekł. Wszystko przez to, że wyjąłem z tulei i ten klej czy czort wie co przestał spełniać formę uszczelnienia. Fachowcy na pewno wiedzą o jaki rodzaj simmeringów mi chodzi.

Ooo... znalazłem. Simmering teflonowy PTFE to był...
    https://motofocus.pl/technika/13988/fachowy-m...ierscieni-uszczelniajacych-walu-z-ptfe-teflon

No zgadza się, już wcześniej słyszałem, że po założeniu simeringu na wał, najlepiej jest odczekać ok 5 godzin.
    Ale czy tyczy się to każdego uszczelniacza, czy to walka rozrządu czy jakiegoś innego? Byłby ktoś w stanie mi odpowiedzieć?

Dodano po 2 [minuty]:

sunrise84 napisał:
    Cagoo napisał:
    jak jak jest sucho,

Że nie masz wycieku oleju z silnika poprzez uszczelniacz wału korbowego.
    Rozumiem że kolega nawet nie wie o jakim uszczelniaczu rozmawiamy?

Okej okej, już zrozumiałem sens wypowiedzi, mój błąd :) A wiedzieć oczywiście wiem, skoro sam o to pytam. Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam :)
  • #16 19282454
    Mazda6125
    Poziom 10  
    Cagoo napisał:

Ale czy tyczy się to każdego uszczelniacza, czy to walka rozrządu czy jakiegoś innego? Byłby ktoś w stanie mi odpowiedzieć?

Myślę, że to się tyczy każdego uszczelniacza/simmeringa teflonowego PTFE, choć niech mnie ktoś poprawi jak błądzę.
  • #17 19282490
    lukasz12345678910
    Poziom 30  
    Ocena: 485
    Tak. Każdy ptfe, czyli bez sprężynki, sama warga. Ma być złożony na sucho i trzeba go zostawić na kilka godzin. Zresztą w pudełku jest kartka z informacją i przyrząd do montażu. Ja osobiście preferuję corteco, jeszcze się na nich nie przejechałem. Do japoncow zazwyczaj w pudełku corteco jest nok.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wymiany koła zamachowego i uszczelniacza wału korbowego podczas wymiany sprzęgła. Uczestnicy podkreślają, że wymiana koła zamachowego nie jest zawsze konieczna, jeśli nie wykazuje oznak przegrzania ani uszkodzeń. Z kolei uszczelniacz wału korbowego powinien być wymieniany profilaktycznie, zwłaszcza przy każdej wymianie sprzęgła, aby uniknąć późniejszych problemów. Wskazano również na znaczenie odpowiedniego montażu uszczelniaczy, w tym teflonowych, które wymagają odczekania po założeniu. W kontekście śrub mocujących, zaleca się sprawdzenie zaleceń producenta dotyczących ich ponownego użycia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA