logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SPECTRA CTV2145 – uszkodzenie pionu po 2h, kolorowe paski mimo wymiany TDA3653B

aceton 20 Paź 2005 16:35 1194 5
REKLAMA
  • #1 1914009
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    Witam
    Uszkadza sie pion po ok 2h pracy,w taki sposob ze od gory pojawiaja sie kolorowe i biale paski,tak jakby byl uszkodzony 100u,wymienione juz praktycznie wszystko przy pionie,scalak sterujacy,elki przy nim,elko w przetwornicy,dioda w zasilaniu dioda idaca na 100u przy pionie i nic.
    Czytajac ten temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic18776.html
    wstawilem tda3654 ale na tym ukladzie wychodza od gory trzy paski niebieski czerwony i zielony,nie idzie ich usunac,zato na tda3653b jest tylko jeden czerwony ale regulujac amplitude mozna go "schowac" tyle ze uklad sie uszkadza.Mysle ze tu jest przyczyna ...tylko gdzie?
  • REKLAMA
  • #2 1914631
    Serwis1

Poziom 23  
    Ocena: 128
    To chyba cewki odchylające tylko zostały do podmiany. Ta spectra to straszna wredota z tym V jak i zasilaczem.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    50-lecia Kopalni Konin 11, Kleczew, 62-540 | Strona WWW: http://rtvlg.pl
  • REKLAMA
  • #3 1914710
    Kerad
    Poziom 15  
    Jeżeli wymieniłes układ i diodę zasilajaca oraz kondensator 100 to wziąłbym oscyloskop i sprawdziłbym kształt impulsów zasilających układ jak i wychodzących(dokładnie regulacje liniowości). Najczęściej z czym się spotkałem to kondensatory w samej ramce i nie tylko elektrolity podstaw piki(może być rezystor w sprzężeniu zwrotnym), kondensatory w zasilaczu (przetwornica strona pierwotna i wtórnatam jest hybryd), kondensator filtrujący zasilanie ramki. Cewki sprawdziłbym w ten sposób,że w szereg wpiąłbym rezystor 3-4 omy 1-2 W i ograniczyłbym prąd na cewki tym samym czas powinien sie wydłużyć. Oczywiście jak zmniejszysz amlitudę V to domyslam sie,że czas sie wydłuża. Sprawdź dobrze połączenie masy kineskopu i oczyśc sam kineskop. tyle moge poradzic to jest skomplikowane uszkodzenie i trzeba sprawdzic od czego sie uszkadza czy od impulsu,czy temperatury, przeciażania, a może strzela kineskop itp.
  • REKLAMA
  • #4 1915301
    rafalbecht
    Poziom 28  
    Ocena: 34
    ja już miałem taki przypadek ze spektrą jeżeli scalak od pionu nadmiernie się nagrzewa i w skutek tego się uszkadza to w moim z powodu braku czasu na tą usterkę poradziłem sobie trochę na skróty zamontowałem scalak na dużym radiatorze na przewodach i tak już gra 4 lata.
  • REKLAMA
  • #5 1915353
    Stachserwis
    Poziom 28  
    Ocena: 96
    A może wystarczy go porządnie namaścić (dobrym siliconem)?
    p-m
  • #6 2258714
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    pomogla wymiana elektrolitow i dolozenie radiatorka i tv smiga
REKLAMA