logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Serwer multimedialny do domu - odtwarzanie i nagrywanie filmów, muzyki z dekodera Arris VIP 1113

Kiniasek 28 Lut 2021 21:58 1101 3
REKLAMA
  • #1 19288682
    Kiniasek
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,
    poszukuję rozwiązania, które pozwoli mi na gromadzenie w jednym miejscu multimediów i szybkie ich odtwarzanie w obrębie domu z różnych urządzeń (jeśli byłby możliwy dostęp przez internet to również nie wzgardzę).
    Przede wszystkim zależy mi na odtwarzaniu i nagrywaniu filmów oraz muzyki.
    Przeprowadziłam się na wieś i niestety obecny usługodawca kablówki nie oferuje możliwości (jak miało to UPC w swoim Horizonie - Replay TV) odtwarzania programów wstecz ani nagrywania na dekoder. Obecnie posiadam dekoder Arris VIP 1113, który ma wejście USB.
    Posiadam trzy telewizory (każdy mający Wi-Fi oraz podpięty LANem do sieci) oraz amplituner Yamaha RN-803D na których chciałbym odtwarzacz treści z serwera.
    Jeśli w czymś to ułatwi sprawę to mam w domu monitoring, który nagrywa się na 8TB dysk HDD zlokalizowany w szafie teletechnicznej, jest tam też kilka switchów bo mam do każdego pokoju doprowadzone gniazda LAN i na każdym piętrze wzmacniacze strefowe Wi-Fi.
    Mam też oczywiście komputer, ale z niego nie chciałbym robić serwera by miał być uruchomiony 24h.
    Chciałbym móc na dysku gromadzić i odtwarzać m.in. filmy w wysokiej jakości, nie wiem więc jaki dysk powinienem wybrać by nie było lagów ani nie rwało obrazu.
    Czy w moim wypadku najlepsza opcją będzie po prostu dodanie jeszcze jednego dysku do rejestratora (o ile można go wykorzystać), zakup jakiegoś serwera NAS czy po prostu doprowadzenie do któregoś z gniazd LAN dysku (SDD/HDD/inny?) lub jeszcze inne rozwiązanie?

Z góry dziękuję za pomoc, być można sprawa jest banalna, ale jako laik nie wiem co i jak.
  • REKLAMA
  • #2 19289010
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    NIe lepiej i taniej w eksploatacji kupić dysk z obudową NAS/ Bardzo dobrze nadaje się do gromadzenia danych i robienia backup-ów.
  • REKLAMA
  • #3 19289311
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5393
    @Kiniasek
    Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem niektóre Twoje założenia.
    Serwer NAS dowolny i nagrywanie na niego cokolwiek z dekoderów operatorów czy dowolnego innego - to jeszcze nie ta bajka.
    Kontent jest zabezpieczony przed kopiowaniem, zatem albo dysk zostaje zaszyfrowany pod dany odbiornik, lub zaszyfrowane zostają dane na dysku i można je obejrzeć tylko na danym konkretnym dekoderze.
  • #4 19289437
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    KOCUREK1970 napisał:
    Kontent jest zabezpieczony przed kopiowaniem, zatem albo dysk zostaje zaszyfrowany pod dany odbiornik, lub zaszyfrowane zostają dane na dysku i można je obejrzeć tylko na danym konkretnym dekoderze.

Niby tak, jednak przy odrobinie pokombinowania jesteś w stanie TV SAT nagrać.
REKLAMA