logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta sieciowa WIFI na pcie/ew. usb - mocna i dobra.

under555 01 Mar 2021 00:43 888 7
  • #1 19288955
    under555
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Dobry wieczór, przebudowuję sieci wifi w mieszkaniu bo nie mam jak kabla puścić (wiec tego tematu prosze nie poruszajmy;też nad tym ubolewam)
    Mam internet UPC 500 mega (w praktyce ok 430) ale będzie UPC 1 Gigabit
    router mam standardowy z upc z wbudowanymi antenami - padaka totalna , wiem; zajmę się tym dosłownie za tydzień.

Teraz mam 3 dni dosłownie na zakup karty sieciowej na pcie /usb - im coś lepszego w budżecie znajdę tym lepiej.

Zależy mi na najlepszym możliwym internecie wifi.

Wszyscy polecają Asusa i to na pcie bo ma lepsze anteny.

Budżetu mam ok 300zł ale chcę kupic używany sprzęt.

Najlepsze co znalazłem w moim budżecie to PCE-AC88 Asus .

Coś lepszego szukać?

bo na wifi 6 nie ma co się nastawiać bo budżetu zbraknie.

PS. Routera będę szukał za ok500zł używanego czyli modelu,który nowy ok 800zł kosztuje pewnie.

Póki co
    jaką sieciówkę kupić pod 500/1000 mega internet - na pcie bo lepsze antenty raczej.
  • #2 19289065
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    Jeżeli jesteś w tym samym pokoju co router, to kup cokolwiek z MIMO 2x2 AC 866Mbps (na 5GHz). W tej cenie się wyrobisz. Różnicy znacznej nie będzie między różnymi modelami.
    Jeśli router i komputer są w innym pokoju, to nawet nie myśl o AX, czy AC z MIMO 3x3 albo więcej bo to nie działa przez ścianę. Pomysł z wymianą routera też chybiony. Różnice będą minimalne w zasięgu. Natomiast przejście na łącze gigabit bez instalacji przewodowej nie ma już totalnie sensu. Nie ma szans na wykorzystanie więcej niż stabilne 300-400Mbps poprzez radio choćbyś zainwestował tysiące złotych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19289197
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 19290968
    under555
    Poziom 8  
    Do 1000zł router będzie jakiś lepszy od ASUS RT-AC88U ?
    A karta sieciowa na pcie do 450zł lepsza od PCE-AC88 Asus będzie jakaś?

Dodano po 51 [minuty]:

A jaki sens ma w ogóle myslenie o WIFI 6?
    Ciężki temat bo nie ma karty sieciowej 4x4 na pcie to na pewno... troche nie wiadomo czy takie Wifi 6 realnie coś da aczkolwiek z budżetem 1000zł na router to już chyba bez kompleksów można szukać routera na wifi 6 tylko pytanie jest
    1. Co z sieciówką na pcie? najlepsze z wifi6 co znalazłem to 2x2 jakiś gigabyte
    2. No i pytanie czy lepiej wysokie modele na WIFI 5 i wszystko 4x4 czy średnie modele z wifi 6? Do 1000zł z wifi 6 jest kilka Asusów, Tplinków, jakiś netgear w tym modele 4 antenowe.
  • #5 19291497
    KOCUREK1970
    Ocena: 5449
    under555 napisał:
    Zależy mi na najlepszym możliwym internecie wifi.

Wstawić skan pomiaru sieci wifi:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
    Oraz przedstawić konfigurację sprzętową komputerów: jaki procesor, ile pamięci RAM, jaki dysk, jaki system operacyjny itd.
    Przypomnę tylko, że net 1Gb ma określone wymagania sprzętowe po stornie klienta, i warto się z tym zapoznać co zaleca sam operator.
  • #6 19295740
    under555
    Poziom 8  
    Ajj... robię jeszscze ostatnią próbę położenia kabla zanim wifi, wątpie,że się uda ale podejmę rękawicę jeszcze raz.

Powiedzcie mi : jakie akcesoria i patenty to przeciągania kabla po domu polecacie?

Znalazłem kabel do internetu płaski i niby mała zmiana a zmienia mocno całą sytuację bo spora część przeszkód po drodze zostanie rozwiązana za pomocą kabla płaskiego względem normalnego.

Zostaje jeszcze kilka kwestii.
    1. W Linii prostej na spokojnie wystarczyłoby 20 metrów, pewnie nawet z 15 ale licząc po kątach (prowadząc dyskretnie kabel) to ja nie wiem czy 30 metrów wystarczy. Czy pryz kablu kat 6 przy takiej ilości metrów parametry zaczną spadać czy coś? już tak przyszłościowo pod 1 gigabit chciałbym to zrobić.

2. Jak sensownie przeprowadzić kabel przez drzwi do pokoju?
    https://classen.pl/drzwi/tosca/
    jakąś takapodobną konstrukcję drzwi mam.

3. Jak do ściany/drewna/sufitu (bo różne mogą być potrzebny) przyczepić ten płaski kabel,żęby było bezinwazyjnie bez jakiś wielkich gwoździ i,zeby dyskretnie było?
  • #7 19295766
    IC_Current
    Ocena: 2511
    Norma długości jest 100m, więc 30 to nie problem. Bardziej bym bał się tego że przewód jest płaski bo przy takiej konstrukcji trudno zachować skręt par a to bardzo mocno wpływa na kategorię. Dlatego wcześniej przed zamontowaniem porządnie bym taki wynalazek przetestował. Na moje oko przewód okrągły w kątach lepiej by się ukrył. Mocowanie zrobisz klejem na gorąco a tam gdzie drewno, żeby siedziało solidnie przytwierdzisz flopami. Za drzwiami trzeba lekko podkuć pod framugę, wyciągnąć trochę pianki montażowej i przepchnąć przewód. Choć sam bym tak nie robił tylko wywiercił dziurę w rogu pokoju przy ścianie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 19295932
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje karty sieciowej WiFi na PCIe lub USB do użytku w mieszkaniu, gdzie planuje modernizację sieci bezprzewodowej. Posiada internet UPC o prędkości 500 Mbps, z planami na 1 Gbps, ale obecny router nie spełnia oczekiwań. W budżecie do 300 zł znalazł model PCE-AC88 od Asusa, który jest polecany ze względu na lepsze anteny. Użytkownicy sugerują, że dla łącza 500 Mbps wystarczy karta AC z MIMO 3x3, a dla 1 Gbps zaleca się MIMO 4x4 lub standard AX. Wskazano również na znaczenie poziomu zakłóceń w mieszkaniu oraz możliwość podłączenia zewnętrznych anten. Użytkownik rozważa również zakup routera w budżecie do 500 zł, z pytaniami o modele WiFi 6 i ich porównanie z modelami WiFi 5.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA