logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Tonsil GDN 16/50-6 8ohm nadaje się do układu 2-drożnego z Radmorem 5102?

Stodal 20 Paź 2005 22:30 3736 10
REKLAMA
  • #1 1915127
    Stodal
    Poziom 14  
    Witam serdecznie zainteresowal mnie ten glosnik:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=67126509 - zastanawiam sie czy jest to orginalny tonsil ale zakladajac, ze tak to wymyslilem sobie zeby cos z jego uzyciem zbudowac (nie mam na mysli cepa).
    Podam klika wazniejszych prametrow wiecej w zalaczniku:

wersja 4ohm:

fs=48 hz
    qts=0.44
    qms=5
    qes=0.48
    vas=23L
    bl=5.35 tm
    P=50W

wersja 8ohm:

fs=48hz
    qts=0,485
    qms=4,35
    qes=0,545
    vas=27L
    bl=6,8 Tm
    P=50W

Myslalem nad zbudowaniem ukladu 2 droznego z wykorzystaniem 2 tych gdn-ów na jedna kolumne. Do tego wysokotonowy GDWK 11/100 badz GDWK 10/80-T. Napedzane byloby to Radmorem5102 dlatego bylbym bsrdziej skolonny do budowy wersji 4ohm. W zasadzie to nie wiem czy chcialbym jakies kolumny podlogowe czy moze nie duze monitory polkowe. Symulujac w Win-ISD (nie wiem czy dobrze) wywnioskowalem ze mozna by wsadzic 2szt w obudowe zamknieta o litrazu ok 26-30L. Odpowiedz impulsowa na swietnym poziomie w granicy 3.5ms. Lecz niestety f3 polozona dosyc wysoko wg programu na 70Hz, za to f6 58Hz(jesli powinno sie ja uwzgledniac). Drugi wariant to obudowa bas-reflex tez litraz 26-30L strojenie 42Hz. tutaj f3=60Hz, f6=51Hz, impuls no juz nie tak extra jak w obudowie zamknietej ale mysle ze do przyjecia ok 6.8-7.2ms.
    Podzial wstepnie wymyslilem na 12db/3500Hz wiem wiem ze bez przyrzadow pomiarowych zwrotnica to wyjdzie poprostu kiepska.
    Jesli ktos ma jakies ciekawe sugestie to chetnie przyjmie wszelkie uwagi i propozycje.

pozdrawiam
    Załączniki:
    • Czy Tonsil GDN 16/50-6 8ohm nadaje się do układu 2-drożnego z Radmorem 5102? gdn16-50-6-8ohm.jpg (9.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1915395
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Cena wygląda konkretnie - ilośc głosników 6 co może wykluczac przypadkowe zrzuty z regeneratorowni. Sądze że moga to być glośniki wyniesione z firmy przez płot znaczy nie koniecznie gorsze.

jesli GDN 16/30 jest za 60 zloty około a 16/50 jest droższy to cos mi tu nie pasuje - podobnie mi nie pasuje te zawieszenie - a wlasciwie to, czemu jest z gumy, w sumie niedawno głosniki tonsila byl jeszcze w katalogu na tonsil.com.pl, co do kształtu kosza i magnesu to wszystko jak w oryginalnym GDN
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 1915737
    Stodal
    Poziom 14  
    Wlasnie cena bardzo mnie skusila ale i jednoczesnie wydala sie podejrzana, to samo tyczy sie glosnika gdwk 11/100 jest w pozostalych aukcjach u tego czlowieka. Napisalem do tego Pan czy nie ma moze wiekszej ilosci tych glosnikow? Narazie czekam na odpowiedz.
  • #4 1918624
    Stodal
    Poziom 14  
    http://www.tonsil.com.pl/english/products_frame.htm
    pod tym linkiem znajduja sie wyzej wymienione glosniki.
    Parametry takie same jak podane na allegro. Jak rozumiem to moga byc to glosniki pod marka TLC.
    W zasadzie zaryzykowalem i juz zakupilem 4 szt. Odbiore je to zobacze co to jest.
    Panie Tremolo przyjmujac ze jest to Tonsil i parametry sa prawdziwe to jaka ciekawa konstrukcje na nich by Pan polecil?
  • REKLAMA
  • #5 1921233
    Tremolo
    Poziom 43  
    Zwykły BR ewentualnie dwie kolumnienki po dwa glośniki w układzie D'appolito (gdzies tu o tym pisza na elektrodzie) też w BR

EBP wynosi 100 = Fs/Qes, Qts jest małe co sugeruje obudowe BR... mam podobne głośniki siedzą w około 14 litrach strojone na 48 Hz... Sugerowałbym dla Dwóch zrobić około 28 litrów strojenie równiez okolice 48Hz... układ D'appolito ustawienie głośników: OoO - możliwie najbliżej siebie.

Ktoś tu mówił gdzieś o obudowie Closed+Labiryntowa... jesli hcec Ci się kombinować.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 1921626
    Stodal
    Poziom 14  
    Dzieki Panie Tremolo za poddanie pomyslu.

Zamknieta z labiryntem hmm ciekawie brzmi ale chyba nie poradzil bym sobie z wyliczeniami.
    A uklad d'Appolito bralem pod uwage ale wyczytalem w jednej z ksiazek o tematyce akustyki, ze trzeba by nisko ciac najlepiej ok 2 khz po to by uniknac problemow z pionowymi roznicami czasu przebiegu.
    Po drugie przy takim cieciu zwrotnica musi byc 3 rzedu, co juz moze mi bez sprzetu pomiarowego komplikowac sprawe z jej poprawnym zestrojeniem, nie mowiac, ze nie znam glosnika wysokotonowego, ktory moze sobie radzic z tak niskim strojeniem. Raczej zaden GDWK Tonsila nie radzi sobie z takimi czestotliwosciami chyba ze przy filtrze o nachyleniu 24db.

Tak na marginesie to odebralem te GDN-y, jakosc wykonania jak na oko tak jak w innych glosnikach Tonsila. Wszystko rowno, ladnie, elegancko posklejane, zadnych wyciekow kleju(ale to chyba nie znaczy, ze go zalowali). Moze faktycznie ktos to przez plot wyniosl, w koncu gwarancji nie dali.

pozdrawiam
  • #7 1922474
    Tremolo
    Poziom 43  
    Nie trzeciego rzędu tylko rzędu nieparzystego czyli I, III, V Po za tym nie sugeruj sie niskim cięciem, zwykły układ 2 basy BR + 1 wysokotonowy też bedzie miał te pionowe różnice czasu przebiegu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 1922552
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 1923118
    Grzybek23
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam!
    Sam osobiście mam w domu zestaw kolumn zrobionych na tych głośnikach, i jestem bardzo z nich zadowolony, ale co do ceny to cos mi tu nie pasuje bo one w sklepie Tonsila kosztuja ok 100zł za szt, tak więc radze sie zastanowić. A zestawik mam dwudrozny wraz z GDWK 11/100 obudowa bassreflex, i gra to bardzo fajnie, pozdro
  • #11 1930218
    Stodal
    Poziom 14  
    witam ponownie

Jednak wymyslilem sobie, ze zaaplikuje te glosniki w obudowe zamknieta w ukladzie d'appolito o pojemnosci 28L. Pojde w strone najladnieszego przetwarzania. Rozgladajac sie za wysokotonowymi przetwornikami zaciekawily mnie takie o to glosniki:

DT105H - peerless
    T-9950 - Usher
    XT25 TG 30-04 - Vifa
    D27TG-35-06 - Vifa
    G50FL - Visaton

Cenowo nie naleza do dolnego marginesu i dlatego sie zastanawiam czy warto jest inwestowac w polaczenie low-endowego glosnika z glosnikiem z duzo wyzszej polki.
    Analizujac ch-ki GDN-a i wysokotonowych w/w realny bylby dosyc niski podzial w okolicy 2500-2800Hz przy nachyleniu 12db.
    Ja zdaje sobie sprawe, ze takie gdybanie o odpowiednim podziale to mija sie z celem gdyz do tego potrzbena jest aparatura pomiarowa no ale jakis punkt zaczepienia musze znalezc.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zastosowania głośnika Tonsil GDN 16/50-6 8Ω w układzie dwudrożnym z wzmacniaczem Radmor 5102. Parametry głośnika (fs około 48 Hz, Qts około 0,44-0,485, moc 50 W, Vas około 23-27 l) sugerują zastosowanie obudowy bass-reflex o pojemności około 14 litrów na jeden głośnik, a dla dwóch głośników około 28 litrów, strojenie na 48 Hz. Proponowano układ D’Appolito z dwoma głośnikami niskotonowymi i wysokotonowym GDWK 11/100 lub GDWK 10/80-T. Dyskutowano o problemach z doborem częstotliwości podziału zwrotnicy, sugerując niskie cięcie około 2 kHz z filtrami 3. rzędu, co komplikuje strojenie bez aparatury pomiarowej. Wspomniano także alternatywne obudowy zamknięte z labiryntem, choć ich obliczenia są trudniejsze. Autor zakupił głośniki, które wizualnie odpowiadają oryginalnym Tonsilom, jednak cena budziła podejrzenia co do oryginalności. W dalszej części rozważano wysokotonowe przetworniki wyższej klasy (Peerless DT105H, Usher T-9950, Vifa XT25 TG 30-04, Vifa D27TG-35-06, Visaton G50FL) i ich kompatybilność z niskotonowymi Tonsilami, zwracając uwagę na różnice jakościowe i konieczność odpowiedniego doboru częstotliwości podziału i nachylenia filtrów (około 12 dB, podział 2500-2800 Hz).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA