logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Obieg CWU w bloku - brak ciepłej wody na 3 piętrze po zmianie rur na tworzywowe.

Belfanka 05 Mar 2021 12:47 4401 11
REKLAMA
  • #1 19298412
    Belfanka
    Poziom 2  
    Ocena: 8
    Dzień dobry. Mam nadzieję, że temat zakotwiczyłam w dobrym miejscu. Jako totalny laik potrzebuję wyklarowania zagadnienia hydraulicznego. Otóż po przerwie w dostawie wody sąsiadka z 3 piętra zgłaszała, że nie ma ciepłej wody, leci z kranu zimna. Administracja skontaktowała się ze mną, jako że jestem właścicielem mieszkania iż trzeba spuścić wodę w moim lokalu (4 ostatnie piętro) żeby pion w pełni działał i żeby sąsiadka mogła uraczyć się ciepłą kąpielą. Problem w tym, że mieszkanie jest wynajmowane, najemca zapadł się pod ziemie, przestał płacić, nie odbiera telefonu, nie mam dostępu do mieszkania, będę wkraczała na drogę sądowa, ale na tą chwile czy faktycznie problem tkwi w naszym mieszkaniu? Administracji po różnych doświadczeniach nie ufam. Z naszej wieloletniej obserwacji wynika, że problemu z obiegiem nie było dopóki sąsiadka nie wymieniła rur w łazience na te z tworzywa sztucznego. Z tego co kojarzę, w pionie są trzy rury.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19298604
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1608
    Może przy wymianie nie podłączyli się pod trzecią rurę z obiegiem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19299315
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 415
    Częsta przypadłość z która się spotykam. W mieszkaniach na ostatnich piętrach gdy nie są użytkowane potrafi zrobić się poduszka powietrza w układzie cyrkulacji i pion staje. Ściągnięcie właściciela żeby tylko na chwilę puścił ciepła wodę rozwiązuje problem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19299486
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2032
    Inkwizycja napisał:
    Ściągnięcie właściciela żeby tylko na chwilę puścił ciepła wodę rozwiązuje problem.
    Nie zawsze rozwiąże problem. Lepszym rozwiązaniem jakie u nas stosują to rozkręcenie pionu recyrkulacji w piwnicy.
  • Pomocny post
    #5 19299520
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 415
    Ta_tar to jak są ogarnięci konserwatorzy, a instalacja nie jest oryginalna jeszcze z czasów Edwarda Szczodrego :D
  • Pomocny post
    #6 19299528
    ta_tar
    Poziom 41  
    Inkwizycja napisał:
    jak są ogarnięci konserwatorzy, a instalacja nie jest oryginalna jeszcze z czasów Edwarda Szczodrego
    Instalacja jest oryginalna ale z czasów innego Edwarda.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 19299745
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    Belfanka napisał:
    na tą chwile czy faktycznie problem tkwi w naszym mieszkaniu? Administracji po różnych doświadczeniach nie ufam.

Problem nie jest w mieszkaniu ale w pionie.
    Odkręcenie kranu w Twoim mieszkaniu usunie powietrze i pozwoli pompie cyrkulacyjnej na poprawną pracę.

Inkwizycja napisał:
    Częsta przypadłość z która się spotykam. W mieszkaniach na ostatnich piętrach gdy nie są użytkowane potrafi zrobić się poduszka powietrza w układzie cyrkulacji i pion staje. Ściągnięcie właściciela żeby tylko na chwilę puścił ciepła wodę rozwiązuje problem.

Dokładnie tak.

Jeśli jednak nie ma dostępu to powinni przelać cyrkulację i nie zawracać Ci głowy, a już na pewno nie zganiać na Ciebie, że sąsiadka nie ma ciepłej wody.
    Da się to zrobić. Wystarczy filtr wykręcić i puścić wodę na full na podłogę.
  • #8 19299968
    Belfanka
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpwiedzi. Podejrzewałam, że to nie jedyny sposób, ale najłatwiejszy, bo ta ekipa nie rwie się do roboty. Uspokoiliście mnie trochę. 🙂

Dodano po 3 [minuty]:

Inkwizycja napisał:
    Ta_tar to jak są ogarnięci konserwatorzy, a instalacja nie jest oryginalna jeszcze z czasów Edwarda Szczodrego :D

Instalacja nie jest oryginalna, remont kilka lat temu (moze z 5).
  • Pomocny post
    #9 19300047
    ta_tar
    Poziom 41  
    Belfanka napisał:
    Instalacja nie jest oryginalna, remont kilka lat temu (moze z 5).
    Nie wiem co masz na myśli pisząć "nie jest oryginalna" ale jak była niedawno robiona (zapewne w PP) to sądzę że wszystko jest dobrze zrobione a nie to co u nas z lat Edwarda...
  • #10 19300054
    Belfanka
    Poziom 2  
    Ręce mi opadły. Nastepni sąsiedzi z pionu zgłosili się, że nie mają ciepłej wody. Dziwne, że po 5dniach od wystąpienia problemu, no ale... administracja czeka, az mieszkanie zostanie otwarte i spuszczona woda.
  • Pomocny post
    #11 19300637
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    Będą się zgłaszać, bo jak nie działa cyrkulacja t w całym pionie jest ten sam problem.
    Różnica tylko taka, że Ci na niższych piętrach trochę mniej wody musza spuszczać.
  • #12 19301472
    Belfanka
    Poziom 2  
    Udało się nawiązać kontakt z najemcą i odpowietrzył rury spuszczając wodę.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie rur na tworzywowe w bloku, sąsiadka z 3 piętra zgłosiła brak ciepłej wody. Administracja sugeruje spuszczenie wody w mieszkaniu na 4 piętrze, aby poprawić obieg ciepłej wody. Użytkownicy forum wskazują, że problem może wynikać z poduszki powietrznej w układzie cyrkulacji, co jest częstym zjawiskiem w mieszkaniach na ostatnich piętrach. Zaleca się odkręcenie kranu w celu usunięcia powietrza lub rozkręcenie pionu recyrkulacji w piwnicy. Po nawiązaniu kontaktu z najemcą, udało się odpowietrzyć rury, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA