logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] GA-Z97P-D3 - PC problem z włączeniem po OC, trzeba wyjąć i włożyć RAM

sticky9870 07 Mar 2021 13:10 366 3
REKLAMA
  • #1 19302327
    sticky9870
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam
    Chciałem podkręcić procesor programem Gigabyte EasyTune. Odpaliłem test obciążeniowy podczas którego zaczęły wyskakiwać bluescreeny
    machine check exception nawet po restarcie. Nie dało rady odpalić PC, więc zresetowałem BIOS po czym nie chciał się włączyć (nie restartuje się, po prostu słychać chłodzenie, ale się nie bootuje). Udało mi się dojść, że po wyjęciu, lub dołożeniu kostki RAM odpala się normalnie jakby to resetowało jakiej ustawienia, które pozwalają odpalić PC. Próbowałem wszystkie kombinacje na slotach, nic to nie daje i tak trzeba wyjąć lub włożyć RAM. Zepsuty zasilacz, lub RAM odpada, gdyż podłączam inne, a problem jest ten sam. Memtest nie wykazał błędów po 2 próbach. Zmiana częstotliwości na mniejszą w BIOSie nic nie zmienia, Socket na procesor przeczyściłem piny w porządku.
    Pozdrawiam

Płyta Gigabyte GA-Z97P-D3 rev 1,0
    Zasilacz Chieftec GPS-700A8 700W
    Procesor Intel Core i7 4790k
    RAM 2x8 GB fury hyperx ddr3 1866
    Grafika Gigabyte GTX 970 4GB
    GA-Z97P-D3 - PC problem z włączeniem po OC, trzeba wyjąć i włożyć RAM
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19302657
    sticky9870
    Poziom 2  
    Dzięki pomogła aktualizacja tej bety. Mam nadzieję że nie spowoduje to do powstania błędów.
    Pozdrawiam
  • #4 19302660
    sticky9870
    Poziom 2  
    Dzięki pomogła aktualizacja tej bety. Mam nadzieję że nie spowoduje to do powstania błędów.
    Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Na razie działa bez problemu
REKLAMA