Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[ATmega328P][Arduino/Bascom]Tłumaczenie programu Arduino do Bascom

piterek-23 08 Mar 2021 12:04 444 8
    piterek-23
    Level 33  
    Hej,
    Potrzebuję przetłumaczyć kod Arduino do Bascom, a konkretnie chodzi mi o to, że posiadam moduł: DFRobot Gravity - analogowy czujnik TDS, czystości wody dla Arduino znalazłem kod dla Arduino, a dla Bascom niestety nic nie ma :(

Jak dobrze rozumiem to pierwszy kod jest kodem podstawowym, gdzie po prostu odczytuję moduł:
    Code: c
    Log in, to see the code

a drugi kod dodatkowo ma możliwość kalibracji:
    Log in, to see the code

Oczywiście bardziej mnie interesuje ten drugi ;)

*Wszytko robię na ATmega328P z wewnętrznym napięciem odniesienia 1.1V i do tego rezystorowy dzielnik napięcia 12k do VCC i 11k do GND (moduł daje sygnał analogowy 0-2.3V) Dodatkowo będzie czujnik temperatury DS18B20

PS
    A może jeszcze inaczej zapytam... O co tu w ogóle chodzi, jak ja mam odczytany sygnał ADC przeliczyć (uwzględniając temperaturę) na EC/TDS?
    W sumie jak będę znał jakimi wzorami się posłużyć to już reszta z górki ;)
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    Klima
    Level 30  
    Przecież w tym pierwszym kodzie masz jakieś wzory - wystarczy ich użyć. Poza tymi wzorami, w tym pierwszym kodzie jest jedynie filtracja wyników ADC, żeby zmniejszyć szumy.
    kamyczek
    Level 38  
    Bascom to basic a arduino jest zbliżone bardziej do języka C . Ja bym nie brnął w Bascom ,bo to nie jest przyszlościowa platforma lepiej już to arduino .Możesz użyć darmowego IDE ATMEL STUDIO w nim masz do wyboru asembler lub C.
    piterek-23
    Level 33  
    Dziękuję za pomoc nie na temat.
    Temat brzmiał "przetłumaczyć" kod do Bascom, a nie "wytłumaczyć" jaki jest Bascom.
    kamyczek
    Level 38  
    Nie spotkałem się z takim narzędziem kolego , więc obawiam się ,że tłumacza takiego jak wujek google nie ma , pozostaje tylko naumieć się obu języków zrozumieć treść i przetłumaczyć ją samodzielnie ,albo tak jak napisał jeden z kolegów wykorzystać jakieś części i napisać swój własny program ale to tak czy inaczej wymaga w pewnym stopniu zrozumienia co autor miał na myśli .
    piterek-23
    Level 33  
    Nie chodziło mi o tłumacz typu Google, a o tłumaczenie ludzkie ;)

OK, temat uważam za wyczerpany. Ludzie na elektrodzie słysząc Bascom dostają gęsiej skórki i można podyskutować o wszystkim, tylko nie o konkretach.
    Klima
    Level 30  
    No ale dostałeś konkret. Wzory masz wpisane w kodzie 1
    Log in, to see the code
  • Helpful post
    bart-projects
    Level 27  
    Tłumaczenie pierwszego kodu. W drugim to wiadomo, że brak biblioteki ;)
    Mogłem się gdzieś machnąć bo pisałem w przerwie pomiędzy innymi zadaniami.
    Dodałem tam sobie funkcję b w funkcjach mogę deklarować Local`s które nie są później potrzebne w Global`s.

Code: vbnet
    Log in, to see the code