logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piekarnik Ardo FEA96D24X - restart w trakcie pieczenia i po

goragora 12 Mar 2021 22:26 759 6
REKLAMA
  • #1 19314532
    goragora
    Poziom 2  
    Jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich :)

Piekarnika używam wyłącznie na termoobiegu (jakoś tak się składa, ze to moja ulubiona funkcja).
    Od jakiegoś czasu piekarnik zaczął szaleć.
    Ustawiony na 190 stopni wyłącza się w trakcie pieczenia po około 25-30 minutach pieczenia, a na wyświetlaczu pojawia się napis "error".
    Po przekręceniu programatora do pozycji wyłączenia pieczenia i ustawienia ponownie termoobiegu i 190 stopni piekarnik piecze dalej do końca kolejne 30-40 minut czyli razem około 1 godziny 10 minut pieczenia.
    Po upieczeniu piekarnik znów się sam restartuje po około 30 minutach od wyłączenia, czasem nawet 2 razy w odstępie kilku minut.
    Czyli ponowny restart, ale już po zakończeniu pieczenia i po skończeniu działania wentylatora.

Dzisiaj na przykład ustawiony na 185 stopni nie zrestartowal sie podczas godzinnego pieczenia na termoobiegu ale zrestartowal sie po zakonczeniu pieczenia, ponownie jakies 30 minut po.

Zauważyłem, że zaczął się tak zachowywać jak kiedyś ustawiłem termoobieg na 220 stopni na kilknascie minut.
    Wczesniej jednak jak dzialal poprawnie toslyszalem, ze wiatrak chodzil dziwnie jakby o cos szorowal wiec w sumie nie wiem czy to ustawniie na 220 stopni bylo przyczyna

Piekarnik jest z 2005/2006 roku. W serwisie ARDO powiedzieli, że nie ma do niego już części ani zamienników więc nie będą nawet sprawdzać

Może któś z Was ma jakiś pomysł co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 19319014
    stiff12
    Poziom 23  
    Ocena: 449
    W pierwszej kolejności do sprawdzenia wszystkie grzałki na przejscie i na upływność do masy.
  • REKLAMA
  • #3 19320771
    goragora
    Poziom 2  
    stiff12 napisał:
    W pierwszej kolejności do sprawdzenia wszystkie grzałki na przejscie i na upływność do masy.

Dziękuję za pierwszą wskazówkę :)
    Nie znam się, ale czy trzeba sprawdzać wszystkie grzałki skoro używam tylko grzałki termoobiegu, która jest zainstalowana na tylniej ścianie i czy to może być przyczyną restartu nawet po zakończeni pieczenia?
    Druga kwestia, to jakby to powiedzieć nie za bardzo wiem jak taką upływność sprawdzić ?
  • #4 19322145
    stiff12
    Poziom 23  
    Najtaniej to miernik za kilkanaście zł omomierz. Wpisz w google i działasz. Podejrzewam że grzałka termoobiegu spalona.
  • REKLAMA
  • #5 19322368
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    Niekoniecznie grzałka. Może być też uszkodzona cewka silnika wentylatora w układzie termoobiegu. nagrzewa się dostaje upływności do masy i cyk.
  • #6 19322611
    goragora
    Poziom 2  
    Dzięki , spróbuję zatem w weekend rozkręcić piekarnik i dobrać się do tego wentylatora czy coś widać gołym okiem a jak nie to zakupie omomierz i wtedy potestuje (jeśli dam radę :) ). Dam znać.

Z tylu piekarnika jest wełna/wata . Czy faktycznie trzeba się jakoś odpowiednio do tego przyszykować? Rękawice , okulary itd? W sumie nie będę jej ciął ale oczywiście muszę się dostać do tego wentylatora, który jest pod nią. Od środka piekarnika wentylatorka nie sprawdzę więc muszę dostać się do niego od tyłu
  • REKLAMA
  • #7 19323654
    stiff12
    Poziom 23  
    Jak nie chcesz się zadrapać to rękawiczki np jednorazowe. Okulary też byłyby wskazane. Nie szarp ostro ściągaj powoli.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piekarnikiem Ardo FEA96D24X, który wyłącza się podczas pieczenia na termoobiegu, wyświetlając komunikat "error". Po ponownym ustawieniu piekarnik działa przez kolejne 30-40 minut, a następnie restartuje się po zakończeniu pieczenia. Użytkownik zastanawia się nad przyczynami, sugerując, że może to być związane z grzałką termoobiegu lub uszkodzeniem cewki silnika wentylatora. Użytkownicy radzą sprawdzić grzałki oraz upływność, a także sugerują użycie omomierza do diagnozy. Wskazówki dotyczą również bezpieczeństwa przy demontażu piekarnika, zalecając użycie rękawic i okularów ochronnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA