Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

- "chiński" agregat prądotwórczy jakie realne moce?

KarolPWM 16 Mar 2021 13:09 1062 3
    KarolPWM
    Level 3  
    Trafił w moje ręce "chiński" agregat o rzekomo mocy około 8kW, agregat uszkodzony. Oczywiście z tą mocą to zapewne jest bzdura. Pasuje tam stojan "typowy" z allegro 85mm (https://allegro.pl/oferta/stojan-agregatu-85mm-pradnica-miedziany-230v-400v-10108462763) Pytanie jaką rzeczywistą moc można uzyskać z takiej prądnicy? 2-3kW? jak to jest przy obciążeniu tego na jednej fazie, będzie to 1/3 tych 2-3kW czy więcej?
    Czy zakup stojanu jednofazowego pozwoli uzyskać wyższą moc na jednej fazie?
    Jeśli mam taki stojan 3-fazowy to można go przerobić na jednofazowy (jakoś połączyć uzwojenia) czy trzeba taki stojan całkiem inaczej nawinąć i prosta przeróbka nie jest możliwa?
    Jakie zabezpieczenie nadprądowe dać na wyjściu takiego agregatu aby ono zadziałało za nim się prądnica spali?
    W tym co mam zabezpieczenie jest 3F C10 i oczywiście przy przeciążeniu spalił się stojan.
    KarolPWM
    Level 3  
    To czytałem niestety nie ma tam odpowiedzi na żadne z moich pytań.
    Jest tego pełno w Internecie (tych stojanów) ale w sumie nigdzie nie znalazłem żeby była konkretnie podana moc, przypuszczam że taki 85mm będzie miał prawdopodobnie 2,2-2,5kW tylko pytanie jak to wygląda w przypadku trójfazowego a jak jednofazowego.

Czy w przypadku trójfazowego sumaryczna moc na wszystkich fazach razem nie może przekroczyć tych 2,2-2,5kW? Jeśli tak to jako zabezpieczenie powinno być zabezpieczenie maksymalnie C4? I jak taka prądnica zachowuje się gdy obciążymy tylko jedną fazę, maks co bez szkody dla niej wyciągniemy to 750W? czy jeśli pozostałe dwie fazy nie będą obciążone to będzie może pociągnąć 1-1,2kW?

Czy jeśli zamienię ten stojan trójfazowy na stojan jednofazowy to moc prądnicy pozostanie bez zmian (2,2-2,5KW) tyle że całość będzie do wykorzystania na jednej fazie czyli będzie można pobierać prąd o większym natężeniu?

Nie znam się na przetwornicach ale wydaje mi się że to powinny być chyba proste pytania dla kogoś obeznanego w temacie, nikt nie pomoże znaleźć odpowiedni na nurtujące mnie pytania?
    daroka14
    Level 26  
    Tak jak napisałeś. Jeśli jedna faza to tak naprawdę ogranicza Cię dopuszczalny prąd drutu nawojowego. Są tabele, łatwo sprawdzić. Jeśli 3 fazy to moc/prąd jednej fazy podziel sobie na 3. Nieważne czy obciążysz jedną czy 2 fazy. Wynika to z faktu, że wirnik też ma uzwojenie i czy obciążysz agregat odbiornikiem 1 fazowym 1kW czy trójfazowym 3 kw to w wirniku musi popłynąć taki sam prąd. Jeżeli zachowasz przekroje drutu nawojowego z tych schematów i będziesz przeciążał jedną fazę to stojan wytrzyma ale spalisz wirnik i AVR. To wszystko napisane w dużym uproszczeniu bez wchodzenia w teorię i matematykę ale myślę, że tak łatwiej zrozumieć. I zanim weźmiesz się za stojan to proponuję przyjrzeć się wirnikowi i sprawdzić AVR