logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak skonfigurować bramkę Grandstream GXW4008 +rutek openWRT, voip T-mobile

redcloud 16 Mar 2021 18:11 822 18
REKLAMA
  • #1 19322549
    redcloud
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Szanowni,
    Ruter netgear z najnowszym openWRT
    Bramka Grandstream GXW4008
    usługa VOIP z T-Mobile.

Powinno banglać a nie bangla. Pomoże ktoś w ustawieniu tego? Nie mam pomysłu co robię źle, konfig po stronie rutka i po stronie bramki jest wydaje mi się poprawny. Wrzucić printscreeny czy coś? HALP!
  • REKLAMA
  • #2 19322615
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2505
    My tu nie wróżki, może napisz co nie działa. Nie lata SIP, RTP, czy nie rejestruje wcale. Jaki operator internetowy. Czy działa na innych urządzeniach. Czy działa na sieci innego dostawcy internetu? Czy testowałeś na Androidzie z aplikacją Grandstream Wave?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19322634
    redcloud
    Poziom 9  
    Nie rejestruje SIP. tak jak w temacie SIP - t-mobile. Działała na sieci Orange, potem reset do ustawień fabrycznych i nie jestem w stanie skonfigurować poprawnie. Wydaje mi się, że bramka nie jest w stanie przejść przez NAT. W statusie mam: NAT: UDP Blocked - chociaż na rutku mam przekierowania porobione

Nie testowałem na tej apce, dopiero teraz ją ściągam. Natomiast zależy mi aby bramka działała i do niej wpięty zwykły telefon, nie poprzez androida.
  • #4 19322644
    IC_Current
    Najpierw odpal na Androidzie do testów, czy dobrze wpisujesz wszystkie loginy itd. Oczywiście najpierw na danych mobilnych, potem podłącz się do tego WiFi z T-Mobile Androidem i zobacz co się dzieje.

Dodano po 2 [minuty]:

Ta apka jest bardzo dobra właśnie do testów, bo ma dużo opcji konfiguracyjnych i można próbować dopasować ustawienia do operatora (nawet metodą prób i błędów).
    Ważne - ustawienie sesji NAT musi być w pozycji "utrzymuj sesję) a pakiet podtrzymujący co max 5min bo inaczej nie odbierzesz połączenia (tyczy się urządzeń za wielokrotnym NAT, czyli np działających w sieci mobilnej)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 19322731
    redcloud
    Poziom 9  
    Doba, rzeczywiście apka super. Po WŁĄCZENIU danych mobilnych i WYŁĄCZENIU wi-fi bez problemów wykonuje i odbieram połączenia. Po WYŁĄCZENIU danych mobilnych i WŁĄCZENIU wi-fi, od razu informacja: Rejestracja do SIP nie powiodła się. Czyli problem na routerze?
  • #6 19322744
    IC_Current
    redcloud napisał:
    Czyli problem na routerze?

Albo na routerze, albo T-Mobile blokuje coś w swojej sieci.
    W routerze wyłączyć na próbę wszystkie firewalle i tym podobne blokady. Wyłączyć IPv6 jeśli aktywne. Spróbować na innym routerze (albo przenieść kartę SIM do telefonu), żeby wiedzieć czy wina w urządzeniu, czy w sieci operatora.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19323039
    redcloud
    Poziom 9  
    Problem był na routerze. Musiałem wrócić do normalnego softu i działa, tzn prawie działa. Wykonuje i odbiera połączenia ale nie słyszę nic w głośniku (rozmówca mnie słyszy). Ale jak podniosę słuchawkę, to słyszę ciągły sygnał gotowości.
  • REKLAMA
  • #8 19323374
    IC_Current
    To może być objaw złego uzgadniania kodeków. Sprawdzić jakie kodeki obsługuje operator. Spróbować ręcznie wymusić kodek G.711A. Zawsze koniecznie wyłączyć G.711U. Inne kodeki też wyłączyć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 19324981
    redcloud
    Poziom 9  
    Kurde Jak skonfigurować bramkę Grandstream GXW4008 +rutek openWRT, voip T-mobile ustawione na G.711a (PCMA) i nadal bez zmian.
    Wg operatora: Wspierane kodeki G711a (PCMA), G711u (PCMU), G729, Dla wszystkich kodeków czas pakietyzacji musi być ustawiony na 20ms (pt=20). Próbowałem na pozostałych również kodekach i też nie przyniosło to efektów. Nie wiem gdzie ustawić ten czas pakietyzacji kodeków - jak to będzie po angielsku codec paquet time ?
  • #10 19325050
    przeqpiciel
    Ocena: 238
    redcloud napisał:
    Wykonuje i odbiera połączenia ale nie słyszę nic w głośniku (rozmówca mnie słyszy)

To dla mnie z kolei bardziej opisuje sytuacje, gdzie jest wysyłany błędny adres IP w trakcie odebrania rozmowy, co skutkuje tym, że strumień danych z głosem jest wysyłany na adres IP lokalny urządzenia (sieć lokalna) zamiast tego pod, którym autor jest dostepny.

Ustawiłbym jeszcze symmetric RTP na yes
  • #12 19326306
    redcloud
    Poziom 9  
    RTP ustawione na YES nie pomogło.
    Co ciekawe w aplikacji w telefonie jest TO SAMO o ile apka działa przez wi-fi- mnie słyszą, ja nic nie słyszę i to bez znaczenie kto zainicjował połączenie. Jak tylko wyłączyłem wifi to działa na apce bez żadnego problemu.
  • #13 19326317
    IC_Current
    Czyli skoro na danych mobilnych w telefonie jest ok, a na WiFi nie, to wina leży albo w routerze albo w łączu T-Mobile. Trzeba by sprawdzić podmieniając na chwilę ten Twój router na inny, przetestowany na innym łączu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 19326386
    redcloud
    Poziom 9  
    ok, spróbowałem na innym rutku (wifi somsiada) i działa na apce. Czyli mój rutek blokuje temat. gdzie tego szukać? W tej chwili jest soft fabryczny a router NETGEAR R6220.
  • #15 19326390
    IC_Current
    Ale pożycz jeszcze od sąsiada ten router na chwilę i podłącz na swoim łączu, bo może się okazać że to nie wina routera tylko łącza.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 19326420
    redcloud
    Poziom 9  
    akurat łącze mamy od tego samego dostawcy Multimedia, no chyba że mówisz, że awaria jest gdzieś od mojego modemu do switcha operatora
  • Pomocny post
    #17 19326482
    IC_Current
    A urządzenie operatora jest przestawione w tryb bridge? Bo w wielokrotnym NAT też różne problemy z VoIP się potrafią dziać. Do tego poprobuj z ustawieniami SIP ALG jeśli router takie obsługuje.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 19326770
    redcloud
    Poziom 9  
    Algorytm SIP powinien być włączony u mnie. I jeszcze aplikacja w telefonie wyłączona bo głupiało wszystko. Dzięki za pomoc, już klikam!
  • REKLAMA
  • #19 19326776
    redcloud
    Poziom 9  
    Algorytm SIP powinien być włączony u mnie. I jeszcze aplikacja w telefonie wyłączona bo głupiało wszystko. Dzięki za pomoc, już klikam!

Dodano po 2 [minuty]:

Netgear R6220 (firmware fabryczny) - SIP ALG musi być WŁĄCZONY.
    Centralka Grandstream GXW4008: Kodek dźwiękowy wybrany PCMA (tylko ten), WŁĄCZONY symmetric RTP.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją bramki VoIP Grandstream GXW4008 w połączeniu z routerem Netgear R6220 i usługą VoIP od T-Mobile. Po resetowaniu bramki do ustawień fabrycznych, SIP nie rejestruje się, a użytkownik podejrzewa problemy z NAT. Po testach na aplikacji Grandstream Wave, okazało się, że połączenia działają na danych mobilnych, ale nie przez Wi-Fi. Użytkownik zidentyfikował, że problem leży w routerze, który blokuje połączenia. Po powrocie do fabrycznego oprogramowania routera, połączenia są możliwe, ale występuje problem z dźwiękiem. Sugerowane rozwiązania obejmują sprawdzenie kodeków, ustawienia NAT, wyłączenie firewalli oraz testowanie z innym routerem. Ostatecznie, użytkownik ustawił kodek G.711a i włączył symmetric RTP, co pomogło w części problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA