logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie danych po resecie urządzenia - kopia posektorowa całości mi 9 lite

student11 19 Mar 2021 14:56 1725 6
REKLAMA
  • #1 19328363
    student11
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    Hej,

Potrzebuje odzyskać zawartość z całego telefonu, cały razem z internal storage. TWRP nie robi internal

Co zrobiłem, miałem filmy zdjęcia na telefonie, dokonałem resetu telefonu ... zapomniałem o tych zdjeciach i filmach (nie niema ich w google etc) ani w xiaomi.

Były na urządzeniu.

Ściągnąłem TWRP, odblokowałem xiaomi no i telefon sie znowu zresetował ...

Chce i muszę odzyskać te zdjęcia filmy i backup signala.

Ktoś zna pomysł etc? Chodzi mi o rozwiązania softowe - nie lutowanie etc, chce sam to zrobić nikomu nie oddawać telefonu.
  • REKLAMA
  • #2 19328391
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1282
    TWRP pozwala na sciagniecie calej obrazu pamieci, np poprzez "adb pull /dev/block/mmcblk0 plik_wynikowy" (dla pamieci typu eMMC), ale nie pomoze ci to w odzyskaniu danych sprzed resetu.

Jesli telefon nie byl fabrycznie szyfrowany, czyli to jakis stary model sprzed Androida 6 to ewentualnie bezposrednio z kosci pamieci w srodku samej eMMC, z pominieciem kontrolera, ale to juz sprzetowo i ze strata dla urzadenia, bez gwarancji szczegolnie po dwukrotnym resecie.
  • REKLAMA
  • #3 19328423
    student11
    Poziom 21  
    mi 9 lite, wiec stare nie jest. TWRP pozwala jedynie na ściągnięcie wszystkiego zajętego, a ja chce całości każdy sektor
  • #4 19328494
    blahfff
    Poziom 42  
    student11 napisał:
    mi 9 lite, wiec stare nie jest.

Fabrycznie szyfrowane, wiec niezaleznie od tego co zrobisz wczesniejszych danych nie odzyskasz.

student11 napisał:
    TWRP pozwala jedynie na ściągnięcie wszystkiego zajętego, a ja chce całości każdy sektor

Nieprawda. Z racji, ze adb w TWRP dziala jako root to mozesz bezposrednio pobrac cale "urzadzenie" z /dev, czyli wprost wykonac obraz kosci pamieci na komputer. /dev/block/mmcblk0 dla pamieci eMMC oraz /dev/block/sda (najprawdopodobniej) dla pamieci UFS a taka powinna siedziec w Mi 9 Lite. Cala komenda we wczesniejszym poscie.
  • REKLAMA
  • #5 19328593
    student11
    Poziom 21  
    W jaki sposób mogę tego dokonać? Na jakimś linuxie czy coś? Poprowadzisz mnie?
  • REKLAMA
  • #6 19328978
    blahfff
    Poziom 42  
    Skoro odblokowales bootloader i zainstalowales TWRP to prawdopodobnie masz na komputerze zainstalowany fastboot i ADB. Jesli nie masz to instalujesz np "Minimal ADB and Fastboot" https://forum.xda-developers.com/t/tool-minimal-adb-and-fastboot-2-9-18.2317790/

Uruchamiasz telefon do TWRP, podlaczasz do komputera, sprawdzasz czy jest wykrywany poprzez "adb devices". Jesli jest to uruchamiasz "adb pull /dev/block/sda sda_dump.bin" (dla pamieci UFS) i czekasz. Troche to potrwa, ale jesli procesu nie przerwiesz, badz nie przerwie sie sam z jakiegos powodu to bedziesz mial na dysku pelen obraz pamieci. Pamietaj o odpowiedniej ilosci wolnego miejsca, w koncu ten model ma kosc 64 badz 128GB. Mozesz bez problemu wskazac aby plik docelowy byl na innym dysku, czyli "adb pull /dev/block/sda D:\sda_dump.bin".

Dla pamieci eMMC bedzie to analogicznie "adb pull /dev/block/mmcblk0 mmcblk0_dump.bin".

To naprostsza metoda ktora dziala bez problemu pod TWRP. Alternatywne to te z uzyciem narzedzia netcat (w google mozna znalezc jak to zrobic).

Liste dostepnych "urzadzen" mozesz sprawdzic poprzez "adb shell ls -l /dev/block", aktualnie podmontowanych poprzez "adb shell mount".

Prosciej nie moge, ale skoro masz jako specjalizacje wpisane "informatyka stosowana" to powinienes to bez problemu ogarnac. Linux nie jest do niczego potrzebny, wszystko to da sie zrobic na Windowsie.

Niezaleznie jednak od tego co i w jaki sposob zrobisz, nie odzyskasz starszych danych z tego telefonu. Po pierwsze telefon jest fabrycznie szyfrowany, po drugie ustawienia fabryczne robia skutecznie to co maja robic, po trzecie w telefonie dziala mechanizm TRIM.
  • #7 19332257
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Nie da się odzyskać. Też próbowałem kiedyś. Ten sam model tel.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na odzyskanie danych z telefonu Xiaomi Mi 9 Lite po jego resecie, w tym zdjęć, filmów oraz kopii zapasowej aplikacji Signal. Zainstalował TWRP, ale nie udało mu się odzyskać danych z pamięci wewnętrznej. Odpowiedzi sugerują, że TWRP umożliwia wykonanie obrazu pamięci urządzenia za pomocą komendy "adb pull", jednakże odzyskanie danych sprzed resetu może być niemożliwe, zwłaszcza jeśli telefon był fabrycznie szyfrowany. Użytkownik otrzymuje wskazówki dotyczące użycia ADB i Fastboot do wykonania kopii zapasowej pamięci, z uwzględnieniem odpowiedniej ilości wolnego miejsca na dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA