logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trwałe usuwanie danych z Androida - ishredder i podobne aplikacje nie działają nie działa

Tulina 09 Cze 2024 23:09 1773 9
REKLAMA
  • #1 21113285
    Tulina
    Poziom 2  
    Hej,
    chciałabym trwałe pousuwać niektóre dane z telefonu Xiaomi redmi 9. Chodzi głównie o zdjęcia. Używałam już różnych aplikacji typu ishredder, secure eraser, również w opcjach płatnych, a mimo to za pomocą apek do odzyskiwania danych (np. mobispeedy recovery) jestem w stanie odzyskać mnóstwo starych zdjęć, ok. 50 tys. (niektóre w wielu kopiach, nie wiedzieć skąd- bo sama nigdy aż tylu fotek nie robiłam). Tak jakby czyszczenie wolnej pamięci kompletnie nic nie dawało.
    Czy macie na to jakąś radę?
    Z góry bardzo dziękuję za każdą podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 21113389
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1377
    Wgraj na całą wolną pamięć jakiekolwiek inne dane np. mp3 czyli nadpisz wolną pamięć i je skasuj. Nie powinnaś już odzyskać pierwotnych danych (zdjęć), no chyba, że odzyskiwanie następuje z innego miejsca np z jakiejś "chmury"? Napisz czy ta "darmowa" metoda Ci pomogła?
  • #3 21113532
    Tulina
    Poziom 2  
    Mój telefon jest już tak zapchany, że wiele nowego się na niego nawet nie da ściągnąć. Jak teraz myślę, to niemożliwe, żeby w tej wolnej pamięci było aż tyle zdjęć. Nie mam pojęcia skądinąd może ściągać. Aplikacja Zdjęcia Google jest pusta. Czy jeżeli to ściąga z jakiejś chmury to już nie ma dla mnie ratunku i muszę się pogodzić z możliwością leaku? 😛
  • REKLAMA
  • #4 21113561
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1377
    Poczytaj: https://support.google.com/photos/answer/6128858?hl=pl&co=GENIE.Platform%3DAndroid
    Ważne jest abyś zrozumiała co robisz, usuwała zdjęcia nawet z kosza a czasem poczekała 30 lub 60 dni gdy nie za bardzo wiesz co się dzieje... W ogóle od czasu do czasu warto skasować całą zawartość kosza, nie tylko zdjęcia skoro piszesz, że Twój telefon jest zapchany... W okolicach świąt Bożego Narodzenia zawsze przenoszę wszelkie materiały z telefonu czy z dysku komputera na przenośny osobny twardy dysk założony w tym celu a w zasadzie na dwa osobne twarde dyski i nigdy nie dopuszczam do "zapchania" urządzeń będących w codziennym użytku...
  • REKLAMA
  • #5 21113639
    Tulina
    Poziom 2  

Dzięki za podpowiedź. Z kosza staram się usuwać, dysk przenośny też mam, ale no pewnie faktycznie nie robię tego wszystkiego, o czym piszesz, regularnie 😛
    Info z linka czytałam, ale nadal nie bardzo wiem co mam zrobić. Kosze są puste, zdjęcia google niby też, w galerii mam to, co ma być. A mobispeedy recovery odzyskuje mimo to masę zdjęć.
    A może znacie jakieś firmy, co pomogą osobie prywatnej w zadbanie o cyberbezpieczeństwo? Większość, które sama znalazłam, oferuje tylko usługi dla firm.
  • REKLAMA
  • #8 21113845
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1301
    Tulina napisał:
    Info z linka czytałam, ale nadal nie bardzo wiem co mam zrobić. Kosze są puste, zdjęcia google niby też, w galerii mam to, co ma być. A mobispeedy recovery odzyskuje mimo to masę zdjęć.

Aplikacja nic nie odzyskuje. Co najwyzej, wyciaga miniaturki plikow z cache'u. Zazwyczaj to siedzi w /sdcard/DCIM/.thumbnails/, badz gdzies w katalogu MIUI. Te pliki cache zajmuja czasem po kilka GB i zawieraja setki czy tysiace miniature, w tym rowniez zdjec czy filmow ktore zostaly juz dawno usuniete.

Nie ma realnie zadnej szansy na odzyskanie faktycznie usunietych plikow z tego typu telefonow, a zaden tego typu soft nie ma nawet mozliwosci podjac takiej proby, o ile telefon nie jest zrootowany. To, co tego typu oprogramowanie robi, to przeszukuje to co jest dostepne dla uzytkownika pod katem kopii (np w koszu), czy ukrytych plikow (tych z . na poczatku), badz wyciagania miniaturki z plikow cache. Bywa to czasem przydatne, ale nazywanie tego odzyskiwaniem usunietych plikow jest mocno naciagane.
  • #9 21113888
    Tulina
    Poziom 2  
    A dostęp do tych miniaturek da się usunąć trwale?
  • #10 21113947
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1301
    Musisz znalezc gdzie sa przechowywane i po prostu te pliki usunac. Miniaturki dla aktualnych zdjec powinny wygenerowac sie na na nowo po wejsciu w galerie.

Moze zainstalowac np aplikacje https://play.google.com/store/apps/details?id=com.panaustik.memmap&hl=en_US i pozwolic jej przeskanowac telefon, tylko wlacz w ustawieniach (menu po lewej stronie -> settings -> "special files managament" opcje "scan hidden folders" i "scan hidden files".

Powinno ci wyswielic co dokladnie ile miejsca zajmuje. Pliki cache zazwyczaj maja od kilkuset MB do nawet kilku GB.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkowniczka poszukuje skutecznych metod trwałego usuwania danych, głównie zdjęć, z telefonu Xiaomi Redmi 9. Pomimo użycia aplikacji takich jak iShredder i Secure Eraser, dane są nadal odzyskiwane przez programy do odzyskiwania, takie jak Mobispeedy Recovery. Użytkownicy sugerują nadpisanie wolnej pamięci innymi danymi, usunięcie plików z kosza oraz wykonanie resetu do ustawień fabrycznych, jednak podkreślają, że reset może prowadzić do utraty kontaktów i innych danych. Wskazano również na problem z miniaturkami zdjęć, które mogą być przechowywane w pamięci podręcznej. Proponowane jest użycie aplikacji do skanowania pamięci, aby zlokalizować i usunąć te pliki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA