logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć i skonfigurować dwa routery, aby tylko 1 rozsyłał sieć Wi-Fi?

robertkudelka 19 Mar 2021 16:50 5745 40
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak podłączyć drugi router lub access point do routera operatora, żeby Wi‑Fi nadawał tylko ten na dole?

Najprościej podłącz na dole access point albo router ustawiony w tryb AP, a Wi‑Fi na routerze operatora wyłącz [#19328600][#19328627] Do połączenia użyj skrętki UTP — może być prosta albo krosowana — a w przypadku routera pracującego jako AP wpinasz kabel do portu LAN i wyłączasz DHCP [#19328600][#19328627][#19328652] Jeśli chcesz tylko jedną sieć Wi‑Fi w domu, ustaw na obu punktach dostępowych to samo SSID i hasło; dla lepszej współpracy warto, żeby oba AP były z tej samej rodziny/systemu, np. UniFi albo TP-Link Deco M4 [#19328600][#19330407][#19337292] Do domu nie opłaca się stosować wzmacniacza/repeatera, bo mocno obcina prędkość i stabilność połączenia [#19330357] Przy dwóch AP ustaw różne kanały na 2,4 GHz, a na 5 GHz zasięg i tak będzie krótki — zwykle jedna ściana [#19331630][#19331531]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 19328566
    robertkudelka
    Poziom 6  
    Ocena: 52
    Witam otóż niedawno podłączyli mi światłowód jest on zakończony takim modemem Rooterem na strychu który rozsyła sieć wifi po domu.

Wysyła on dwie sieci wifi jedna wolniejsza druga 5GHz. Zasięg najwolniejsze jest właściwie w całym domu natomiast tej szybszej tylko w granicach kilku metrów od routera czyli jeden poziom niżej.

Narazie mi to nie przeszkadza ale podejrzewam że będę chciał to z czasem zmienić stąd pytanie:

1) Jeśli mam na strychu Kabel skrętkę i na dole w pokoju mam możliwość połączenia go z innym Routerem? Jesli tak to jak zrobic kabel normalny czy cross??

2) W jaki sposób skonfigurować? Aby tylko router na dole wysylal siec wifi a ten na steychu juz nie? I rozumiem ze bylaby to szybka wersja?

Z gory dzieki za odp
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19328600
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2524
    Kupujesz nie router, tylko access point. W jednej sieci nie wolno montować więcej niż jeden router. Taki access point podłączasz do routera operatora przewodem UTP (obojętnie czy prostym czy krosowanym). Na AP ustawiasz to samo SSID i hasło jak na routerze i masz wtedy automatyczne przełączanie klientów między urządzeniami. Dodatkowe AP może być jedno lub więcej w domu w zależności od potrzeb. Dla szybkiej sieci 5GHz zasięg praktyczny to maksymalnie jedna ściana.

Można też zrobić full wypas. Wtedy kupujesz trzy AP systemowe na dom i konfigurujesz ze wszystkimi bajerami (szybki roaming itp). W takim przypadku na routerze WiFi trzeba wyłączyć.

Opcja dwa jest dużo lepsza, lecz niestety też sporo droższa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #3 19328627
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 19328652
    mick1
    Poziom 23  
    Ocena: 118
    IC_Current napisał:
    Kupujesz nie router, tylko access point. W jednej sieci nie wolno montować więcej niż jeden router. Taki access point podłączasz do routera operatora przewodem UTP (obojętnie czy prostym czy krosowanym). Na AP ustawiasz to samo SSID i hasło jak na routerze i masz wtedy automatyczne przełączanie klientów między urządzeniami.

"nie wolno" to przesada, ale w domu faktycznie 2 routery mało kiedy są potrzebne.
    "Router" z wbudowanym AP też możesz podłączyć jako "AP" pod warunkiem, że da się wyłączyć serwer DHCP. Wtedy wpinasz kabel w port LAN a nie WAN.
    SSID niekoniecznie takie samo - tu dużo zależy, co chcemy osiągnąć. Z tym automatycznym przełączaniem bym nie przesadzał.
  • REKLAMA
  • #5 19328679
    IC_Current
    mick1 napisał:
    "nie wolno" to przesada, ale w domu faktycznie 2 routery mało kiedy są potrzebne

No właśnie nie wolno, chyba że montuje się prawdziwe routery a nie mydelniczki. Mydelniczki robią wielokrotny NAT a potem użytkownicy takich "sieci" muszą zakładać tematy na elektrodzie typu SIP mi nie działa, PlayStation mi nie działa, czemu VPN mi rozłącza, mam za niski downolad itd.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 19328698
    robertkudelka
    Poziom 6  
    Mam tplink tl-wr1043nd z wgranym softem gargoyle

Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:

Ciekawy jestem czy jak bym go podłączył do niego na strychu to by puścił prędkość jakąś miarę sensowna bo on akurat zasięg miał dobry łapał cały dom z poziomu strychu
  • #7 19328963
    KOCUREK1970
    Ocena: 5498
    robertkudelka napisał:
    Mam tplink tl-wr1043nd
    robertkudelka napisał:
    Ciekawy jestem czy jak bym go podłączył do niego na strychu to by puścił prędkość jakąś miarę sensowna bo on akurat zasięg miał dobry łapał cały dom z poziomu strychu

Jeśli to wersja v1, to nie dość, że max z tego pójdzie z LAN/WAN tylko około 120Mb, to jeszcze ma tylko jedno pasmo 2,4GHz.
  • Pomocny post
    #9 19329202
    KOCUREK1970
    Ocena: 5498
    @robertkudelka
    Też szału nie będzie, on nie ma 5GHz w ogóle.
  • Pomocny post
    #11 19329354
    IC_Current
    Jeśli chcesz naprawdę porządny sprzęt (jak na warunki domowe) to kup UNIFI UAP AC LITE/ PRO. Wtedy masz dwa lub trzy access pointy w domu i wyłączone WiFi na głównym routerze.
    Dużo taniej wyjdzie TP-Link Deco M4. Też dobre urządzenia z szybkim roamingiem. Tylko musisz pamiętać, aby były połączone między sobą przewodowo a nie radiowo.
    Jeśli oszczędnie na maksa, to np jeden TP-LINK TL-WA1201.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 19330335
    robertkudelka
    Poziom 6  
  • Pomocny post
    #13 19330357
    IC_Current
    To zwykły elektrośmieć dla naiwnych. Może jeszcze jako tako działa to na Neostradzie 10Mbps ale nie dla łącza światłowodowego. Przy idealnych warunkach (ten śmieć postawiony obok routera operatora) uzyskasz na nie więcej niż połowę tego co daje operator na WiFi (taka jest zasada działania tego repeatera). W praktyce jak będzie 20% tego co daje operator na swoim wifi to już dobrze.
    No i jeszcze jedna uwaga - trzeba lubić zwiechy, ścięcia głosu i wideo na e-lekcjach, zawieszanie, przerwy w działaniu itd. Ale są ludzie, którzy nigdy nie korzystali z dobrze działającej sieci, więc mówią że ten smelc jest ok i nie zamienią na nic innego.
    Oczywiście wina nie leży w samym urządzeniu a głębiej - bo w metodzie powtarzania transmisji radiowej a tym samym zagłuszania podstawowego routera (AP).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #14 19330376
    robertkudelka
    Poziom 6  
    Dzieki a UNIFI UAP-AC LITE? To sa zawsze dwa urzadzenia? Ja mysle ze polacze skretka strych z parterem i tam AP i powinno byc ok
  • #15 19330407
    IC_Current
    Jak dasz dwa Unifi lub Deco połączone skrętka z routerem, wyłączysz WiFi na routerze i włączysz szybki roaming to będziesz miał jedną scentralizowaną sieć z możliwością natychmiastowego przełączenia użytkowników pomiędzy AP. Przykładowo prowadzisz rozmowę na Whatsapp lub VoWiFi i przechodzisz z telefonem od jednego punktu do drugiego to nie będzie nawet chwili przerwy. Poza tym taki układ potrafi skierować i przełączyć klienta (zgodnego) do punktu z lepszym zasięgiem.
    Jak będziesz miał dwa różne urządzenia, gdzie jedno urządzenie nie wspiera standardu 802.11k i 802.11r (urządzenie operatora) to nie będzie działać szybki roaming i w czasie przełączania będzie chwilowe przerwanie rozmowy czy oglądanego filmu (tak ok 2s). Drugim drobnym problemem są nieoptymalne momenty przełączania klientów pomiędzy AP. W podstawowej konfiguracji klient wifi utrzymuje połączenie z AP dopóki poziom sygnału nie spadnie poniżej jakiejś wartości ustawionej w sterowniku, pomimo że obok może być AP nadający z większą mocą i lepszą jakością sygnału.
    Oczywiście wybór należy do Ciebie. Możesz zacząć od jednego Unifi + AP operatora i ewentualnie jeśli automatyczne przełączanie klientów nie będzie Cię zadowalać to kupisz drugi AP Unifi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #17 19330422
    IC_Current
    Akurat Deco są sprzedawane jako zestawy po dwa lub trzy urządzenia. Unifi kupisz bez problemów pojedyńczo. Przy Unifi musisz natomiast zwracać uwagę (pytać) czy w zestawie jest zasilacz PoE. Czasem są a czasem nie ma (np klienci ze switchem PoE takiego zasilacza nie potrzebują).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 19330483
    robertkudelka
    Poziom 6  
    https://allegro.pl/oferta/ubiquiti-unifi-ap-ac-uap-ac-10031452314

Czyli to np.
    Albo moze najprosciej kupic
    TP-LINK WA1201 TL-WA1201 AC1200 https://allegro.pl/oferta/tp-link-wa1201-tl-wa1201-ac1200-poe-access-point-10118100950

Ktory bedzie lepszym rozwiazaniem??
  • #19 19330499
    IC_Current
    Ja bym wziął Unifi, bo zawsze można w razie potrzeby dostawić drugi i mieć 802.11r i k.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 19330563
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 19330573
    IC_Current
    _cheetah_ napisał:
    Jak jeden AP to bez większego znaczenia

Tam już jeden jest na mydelniczce operator. Rozchodzi się o drugi i ewentualne zastąpienie sprzętu operatora AP systemowym.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 19330576
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 19330606
    IC_Current
    _cheetah_ napisał:
    Czyli jeden AP na dole, przynajmniej ja to tak rozumiem.
    Cytowanie

To była jedna z opcji do wyboru, bo autor nie wiedział że można inaczej. Ten pytajnik na końcu o tym świadczy:
    _cheetah_ napisał:
    Aby tylko router na dole wysylal siec wifi a ten na steychu juz nie?

Ustaliliśmy już, że jeden AP rozsyła sieć na piętrze a drugi na parterze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 19330610
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 19331139
    robertkudelka
    Poziom 6  
    Na gorze na poddaszu mam 400 Mb/s a na dole lapie tylko ta wolniejsza siec okolo 30 Mb/s ,ponac 5GHz jedynie dZiala na takich odleglosciach bo sa duze zaklocenia. Tak
    Mi powiedzieli i jesli chce to polaczyc ich router z jakims innym na dole skretka i bedzie ok stad cale to
    Moje pytanie

Dodano po 10 [godziny] 54 [minuty]:

Ciekawy jestem czy jak dam tego tplinka na dole to bedzie zasieg w calym domu?

TL-WA1201

Ew czy lepiej dwa razy unfi jedno na strychu jedno na dole
  • #26 19331531
    IC_Current
    robertkudelka napisał:

Ciekawy jestem czy jak dam tego tplinka na dole to bedzie zasieg w calym domu?

Na 5GHz będziesz miał zasięg w pomieszczeniu gdzie stoi urządzenie + jedna ściana dalej. Podobnie jak na urządzeniu operatora. Tu nie chodzi o zakłócenia tylko o tłumienie. Konsultant operatora chyba z łapanki.
    Na 2,4GHz będzie zasięg lepszy bo sygnał jest słabiej tłumiony ale prędkości znacznie niższe.
    robertkudelka napisał:

Ew czy lepiej dwa razy unfi jedno na strychu jedno na dole

Zasięg każdego AP jest bardzo podobny (moce nadawania są prawnie określone). Czym różnią się rozwiązania już pisałem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #28 19331560
    IC_Current
    robertkudelka napisał:
    Czyli lepiej unfi dac na dole a potem w razie potrzeby dolozyc na gorze drugi

Tak.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 19331617
    robertkudelka
    Poziom 6  
    Tylko pytanie bo ten na strychu router operatora daje radę i na piętrze jest 5GHz tylko nie ma na parterze.

Mogę dołożyć jeden ap na parterze i wtedy mieć dol z niego a pietro z tego ze steychu ? Czy ten na strychu musi byc wylaczony a zamiast niego drugi ap ? W sumie na jedno wyjdzie.

Czy dwie sieci wifi nie będą się ze soba gryzly?
  • #30 19331630
    IC_Current
    Zarówno urządzenie na dole jak i na strychu mogą pracować jednocześnie. Nic tu nie będzie sobie przeszkadzać. Ważne tylko abyś ustawił inne kanały na obu urządzeniach na 2,4GHz (na 5GHz też możesz ale one i tak zasięgiem nie będą na siebie zachodzić). Jeśli ustawisz szerokość kanału na 40MHz to kanały powinny być przesunięte o minimum sześć, np ustawiony pierwszy i siódmy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na skonfigurowanie dwóch routerów, aby tylko jeden z nich rozsyłał sieć Wi-Fi. Wskazano, że lepszym rozwiązaniem jest zakup Access Pointa (AP) zamiast drugiego routera, co pozwoli na automatyczne przełączanie klientów między urządzeniami. Użytkownik może podłączyć AP do routera operatora za pomocą kabla UTP (zarówno prostego, jak i krosowanego) i ustawić to samo SSID oraz hasło. W przypadku użycia routera jako AP, należy wyłączyć serwer DHCP i podłączyć go do portu LAN. W dyskusji poruszono również kwestie związane z zasięgiem sieci 5GHz oraz 2.4GHz, a także zalecenia dotyczące sprzętu, w tym modeli Unifi i TP-Link. Użytkownik rozważał zakup TP-Link TL-WA1201 oraz Unifi UAP-AC LITE, a także systemów TP-Link Deco M4.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA