logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak złączyć dwa połączenia sieciowe w jedno i czego będę potrzebować?

Bartolek 21 Kwi 2021 14:03 423 11
REKLAMA
  • #1 19392828
    Bartolek
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Witam, mam 2 routery tplink, jeden jest na piętrze, drugi na parterze zeby polepszyc zasig WiFi. Czy mogę zrobić tak żeby nie było nazwy sieci 1 i 2, tylko polaczone w jedn, żeby jak mam gorszy sygnal z automatu łączyło z lepszym i była to nazwa jednej sieci, a nie dwoch? Teraz mam tak, że muszę się ręcznie przełączać miedzy lepszym i gorszym..

Router tplink
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19392853
    cdsmarcin
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Nazwij sieci WiFi identycznie, powinno przełączać z automatu.
  • #4 19392860
    Bartolek
    Poziom 11  
    A jesli mam na WiFi na telefonie, a w laptopie pisze ze połączono, brak internetu?
  • #5 19392865
    cdsmarcin
    Poziom 12  
    Bartolek napisał:
    A jesli mam na WiFi na telefonie, a w laptopie pisze ze połączono, brak internetu?

Niezbyt rozumiem Twojego pytania. Jesteś podpięty do tej samej sieci i na telefonie jest ok, a na laptopie masz brak internetu?
  • #6 19392875
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19392881
    cdsmarcin
    Poziom 12  
    Erbit napisał:
    W proponowanym układzie nie przełączy z "gorszej" na "lepszą" a jedynie przełączy z "brak" na "lepszą" - to znaczy przełączenie nastąpi dopiero po zaniku słabego sygnału. Dopóki slaby sygnał będzie osiągalny dotąd klient będzie się jego trzymał.

To jedyne rozwiązanie w podanej konfiguracji, domyślam się, że urządzenia tplink jakie posiada Bartolek nie obsługują roamingu, a już na pewno nie są w odpowiedni sposób skonfigurowane.
  • REKLAMA
  • #8 19392905
    Bartolek
    Poziom 11  
    cdsmarcin napisał:
    Bartolek napisał:

Niezbyt rozumiem Twojego pytania. Jesteś podpięty do tej samej sieci i na telefonie jest ok, a na laptopie masz brak internetu?

Tak, od wczoraj tak mam.

Mam takie połączenie:

Router TP-LINK TL-WR841N (sieć na piętrze) 》accespoint TP-LINK Punkt dostępowy WA801N 》Router TP-LINK TL-WR841N (sieć na parterze)

Z accespointa mam podlaczony kablem dekoder cyfry+

Jak to prawidłowo ustawić?
  • REKLAMA
  • #9 19392914
    cdsmarcin
    Poziom 12  
    Bartolek napisał:
    Mam takie połączenie:

Router TP-LINK TL-WR841N (sieć na piętrze) 》accespoint TP-LINK Punkt dostępowy WA801N 》Router TP-LINK TL-WR841N (sieć na parterze)

Może na telefonie i na laptopie jesteś podpięty do innych podsieci/urządzeń? Masz w sieci jeden serwer DHCP? Najlepiej uruchomić wszystko w ramach jednej podsieci, ewentualnie odpowiednio skonfigurować routing między podsieciami, ale zapewne tego nie zrobisz. Urządzenia pomiędzy sobą mają połączenia kablowe?
  • #10 19392918
    Bartolek
    Poziom 11  
    cdsmarcin napisał:
    Bartolek napisał:
    Mam takie połączenie:

Może na telefonie i na laptopie jesteś podpięty do innych podsieci/urządzeń? Masz w sieci jeden serwer DHCP? Najlepiej uruchomić wszystko w ramach jednej podsieci, ewentualnie odpowiednio skonfigurować routing między podsieciami, ale zapewne tego nie zrobisz. Urządzenia pomiędzy sobą mają połączenia kablowe?

Działają bezprzewodowo, co poustawiac w routerach?
  • #11 19392922
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 19393408
    Bartolek
    Poziom 11  
    zostawilem jak jest.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta, jak połączyć dwa routery TP-Link w jedną sieć WiFi, aby automatycznie przełączać się między nimi w zależności od siły sygnału. Odpowiedzi sugerują, aby nadać obu sieciom tę samą nazwę (SSID), co powinno umożliwić automatyczne przełączanie, jednak niektóre urządzenia TP-Link mogą nie obsługiwać funkcji roamingu. Wskazano, że lepszym rozwiązaniem byłyby urządzenia z obsługą roamingu, takie jak Mikrotik lub Ubiquiti. Użytkownik ma problemy z połączeniem internetowym na laptopie, mimo że telefon działa poprawnie, co może sugerować problemy z konfiguracją sieci lub różnymi podsieciami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA