logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie włącza się Toshiba: czarny ekran po logo Windowsa po zaniku prądu

julita345 19 Mar 2021 17:33 252 12
REKLAMA
  • #1 19328644
    julita345
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam,
    Nie znam się na elektronice, ale mam problem z laptopem firmy Toshiba. Ma już trochę lat, ale do tej pory śmigał.
    Problem polega na tym że gdy go włączam, pojawia się logo, i logo windowsa, po czym jest całkowicie czarny ekran.
    Zabrakło nagle prądu i internetu więc zamknęłam laptopa, po czym już nie chciał się włączyć.
    Potrzebuje go bardzo ponieważ od przyszłego tygodnia zaczynam na nim nauczanie. Nie jestem w stanie nigdzie jechać, ze względu na kwarantannę, a więc proszę o pomoc w tym, co mogłabym zrobić w domu. Zaznaczę tylko, że wiadomość pisze z telefonu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19328656
    vieleicht
    Poziom 37  
    Ocena: 461
    Jaki system jest zainstalowany?
  • #4 19328731
    vieleicht
    Poziom 37  
    Czy przy tym czarnym ekranie są jakieś inne oznaki "życia" (np. pracujący dysk)?
  • REKLAMA
  • #5 19328758
    julita345
    Poziom 4  
    Opisze to trochę dokładniej. Włączam laptop normalnie, po czym pojawia się logo "Toshiba", a następnie ''znaczek'' windows a pod tym takie jakby ładujące się kółko. Ten ekran ze znaczkiem windowsa utrzymuje się przez około 5 sekund, po czym jest całkowicie czarny ekran.
    Laptop normalnie szumi tak jak zawsze, i jest włączona dioda, która mówi że laptop jest naładowany, podłączony do prądu oraz że jest włączony. Na moim laptopie podświetla się także przycisk do włączenia, pod głośnienia i parę innych. Jeśli chodzi o ekran to żadnych zmian.
  • #6 19328772
    vieleicht
    Poziom 37  
    Czy coś wskazuje na to, że dysk pracuje? Jakaś migająca dioda, odgłosy (jeżeli masz klasyczny dysk HDD).
  • #7 19328775
    julita345
    Poziom 4  
    Oprócz tego co opisałam wyżej to nie ma nic, czy nie wiesz może dobry człowieku, czy da się coś z tym zrobić? Kwarantanna kończy mi się dopiero za około 11 dni, ale i tak będzie lockdown. Nie znam się za bardzo na tego typu sprzęcie, ale bardzo mi zależy aby do poniedziałku był znów sprawny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 19328784
    vieleicht
    Poziom 37  
    Po trzeciej próbie nieudanego uruchomienia system powinien uruchomić procedurę automatycznej naprawy. Jeżeli tak się nie stanie to przydała by się płyta CD lub bootowalny USB z systemem. Mając płytę lub USB można pokusić się o uruchomienie awaryjne i próbę przywrócenia do ostatniej dobrej konfiguracji.
  • REKLAMA
  • #10 19328804
    vieleicht
    Poziom 37  
    Ale nie jakiś pendrive, tylko bootowalny z systemem Windows 10 musi być.
  • #11 19328806
    julita345
    Poziom 4  
    vieleicht napisał:
    Po trzeciej próbie nieudanego uruchomienia system powinien uruchomić procedurę automatycznej naprawy. Jeżeli tak się nie stanie to przydała by się płyta CD lub bootowalny USB z systemem. Mając płytę lub USB można pokusić się o uruchomienie awaryjne i próbę przywrócenia do ostatniej dobrej konfiguracji.

Możesz mi tylko powiedzieć, jak mogłabym zgrać system na pendrive? Jeśli będzie potrzeba przeniosę się na komputer, ale ma on windows 7
    Jeśli chodzi o płytkę, to czy może to być płytka z losową zawartością? Czy może w tym przypadku również ma na niej coś być? Jeśli będzie trzeba mogę również zrobić zdjęcie, i je tutaj wstawić.
  • #12 19328812
    vieleicht
    Poziom 37  
    Płytę bootowalną lub pendrive można zrobić na innym komputerze. Bez problemu byłoby na komputerze z W 10 jest takie narzędzie. natomiast można też pobrać obraz płyty ze strony Microsoftu i wypalić płytkę innym narzędziem. Warunek: do naprawy musi być użyty nośnik z systemem W10.
  • #13 19328827
    julita345
    Poziom 4  
    vieleicht napisał:
    Płytę bootowalną lub pendrive można zrobić na innym komputerze. Bez problemu byłoby na komputerze z W 10 jest takie narzędzie. natomiast można też pobrać obraz płyty ze strony Microsoftu i wypalić płytkę innym narzędziem. Warunek: do naprawy musi być użyty nośnik z systemem W10.

Właśnie pobrałam taki plik ze strony microsoftu, i zrobię wszystko co mówi punkt pierwszy z linku, ze strony benchmark, chciałam wkleić link, aczkolwiek nie mogę

Gdy już wszystko wykonam mam parę pytań:
    Czy to zadziała biorąc pod uwagę fakt że korzystam teraz z W 7, a te pliki, linki i pozostałe rzeczy będą pobierane na tym komputerze?
    Pendrive powinnam włożyć do włączonego, czy wyłączonego laptopa?
    Czy myśli Pan/Pani, że rozwiąże ten problem? Mam na myśli to że problem był z początku z ekranem, i myślałam że może za mocno go zamknęłam przez co ekran się zepsuł.

Jeśli chodzi o sam pendrive jego pojemność to około 18 GB

Dodano po 16 [minuty]:

Kurczę, tak bardzo, ale to bardzo Ci dziękuje! Wykonałam do końca instalację, i zrestartowałam laptopa, a teraz już normalnie działa. Naprawdę jestem Ci wdzięczna, bo nigdy bym na coś takiego nie wpadła. Naprawdę dziękuje jeszcze raz, bo było to dla mnie bardzo istotne aby mieć dobry sprzęt, a tylko na laptopie mam dobrą kamerę. Miłego wieczoru! <3

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z laptopem Toshiba, który po zaniku prądu nie uruchamia się poprawnie, wyświetlając czarny ekran po logo Windowsa 10. Po kilku próbach uruchomienia, laptop nie przechodzi do procedury automatycznej naprawy. Użytkownik został poinstruowany, aby stworzyć bootowalny pendrive lub płytę CD z systemem Windows 10, co pozwoli na uruchomienie awaryjne i przywrócenie ostatniej dobrej konfiguracji. Po wykonaniu tych kroków, laptop został pomyślnie uruchomiony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA