logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 307 - nie można otworzyć klapy bagażnika

Grzesiek kaczka 19 Mar 2021 22:31 20817 14
  • #1 19329194
    Grzesiek kaczka
    Poziom 4  
    Ocena: 41
    Witam
    Od kilku dni nie mogę otworzyć klapy bagażnika. Myślałem że samo się naprawi dziś byłem zmuszony otworzyć awaryjnie bagażnik. Chciałbym to naprawić. Po wciśnięciu manetki wcale nie cyka zamek tak jak to dawniej było. Jak mogę to naprawić gdzie szukać przyczyny dodam jeszcze że przy zamku na pinach przy otwieraniu nie ma prądu. Pomóżcie.
  • Pomocny post
    #2 19329417
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3914
    Grzesiek kaczka napisał:
    gdzie szukać przyczyny

W mikrostyku otwierania klapy lub w przerwanej wiązce do klapy...
  • #3 19329613
    Grzesiek kaczka
    Poziom 4  
    Dzięki. A czy jest jakiś bezpiecznik odpowiedzialny za otwieranie klapy bagażnika. Przy otwieraniu i zamykaniu z pilota drzwi się prawidłowo otwierają i zamykają lecz bagażnik nie reaguje.

Dodano po 3 [godziny] 56 [minuty]:

Po podaniu masy nowym kablem na jeden z dwóch pinów klapa otwiera się lecz nie ma możliwości jej zamknąć
  • #4 19330709
    autoas
    Poziom 42  
    Rozumiem że podajesz masę tylko impulsowo....
  • #5 19330997
    Grzesiek kaczka
    Poziom 4  
    Tak podałem masę impulsowo i bagażnik się otwiera. Nie wiem gdzie jeszcze szukać problemu. Czy sprawdzić miernikiem wiązkę z przewodami czy jest przejście na przewodach czy nie są kable gdzieś przerwane. Tylko gdzie one wychodzą w bsi.
  • #6 19332304
    Grzesiek kaczka
    Poziom 4  
    Pomóżcie co mógłbym jeszcze sprawdzić
  • Pomocny post
    #7 19332350
    autoas
    Poziom 42  
    Dostań się do tego mikrostyku (przycisku otwierania klapy) i zewrzyj kabelki i czy wtedy otworzy się zamek....
  • #8 19334350
    Grzesiek kaczka
    Poziom 4  
    Dostałem się do mikrostyk i po złączeniu kabelków klapa otwiera się prawidłowo. Także całej usterce winny jest stycznik. Dzięki za pomoc.
  • #9 20037649
    Oski1235
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Odświeżę temat nie mam kluczyków pewnie są w bagażniku bo żona zamknęła je w bagażniku jak otworzyć awaryjnie klapę wiem że mikrodruk jest w zerze i tam chce podać impuls tylko nie wiem na który pin i jaki prąd . Pomocy bo auto stoi a tu słonko świeci

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

Reg. 3.1.15. Nie pytaj od razu na forum, jeśli samemu nic wcześniej nie sprawdziłeś lub nie podjąłeś próby samodzielnej diagnozy. Pamiętaj, że porady są udzielane w sposób zdalny przy braku fizycznego dostępu do urządzenia, problem musi być bardzo dobrze opisany i zrozumiany przez użytkowników, a tytuł powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.

• #10 20039969
    autoas
    Poziom 42  
    Jeśli zamknęła pilotem i zatrzasnęła kluczyki w bagażniku (jakim cudem...) to nawet jak wyrwiesz ten mikrostyk to bagażnika nie otworzysz...
  • #11 20041606
    Oski1235
    Poziom 8  
    Zamknęła w bagażniku a nie auto .Auto jest otwarte jaki prąd puścić na mikrostyk aby bagażnik się otworzył
  • #12 20041669
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3266
    Oski1235 napisał:
    jaki prąd puścić na mikrostyk aby bagażnik się otworzył

Po zamknięciu z pilota, klapa bagażnika również się zamyka - stycznik klapy nie jest aktywny.

Pozostaje podnieść półkę bagażnika, złożyć oparcia foteli, dostać się do bagażnika, zdemontować tapicerkę tylnej klapy.
    Następnie podać 12V z akumulatora na złącze siłownika zamka tylnej klapy (nie na mikrostyk).
    Peugeot 307 - nie można otworzyć klapy bagażnika

Wtyczka z przewodami wchodzącymi do zamka, musi zostać ODŁĄCZONA !
    BSI w stanie spoczynku zwiera silnik zamka do masy.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 20041695
    autoas
    Poziom 42  
    Oski1235 napisał:
    Zamknęła w bagażniku a nie auto

No to nie można dostać się do kluczyków od środka?
  • #14 20046719
    Oski1235
    Poziom 8  
    Jak mam się dostać jak to jest CC kabriolet
    ,
  • #15 20046956
    autoas
    Poziom 42  
    No widzisz istotne informacje podajesz na końcu....eh...
    Jak nie chcesz nic uszkodzić to musisz skorzystać z Planeta
    Czasami bagażnik jest zablokowany jak jest problem z nie do końca złożonym/rozłożonym dachem...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z otwieraniem klapy bagażnika w Peugeot 307. Po awaryjnym otwarciu bagażnika, stwierdził, że zamek nie reaguje na manetkę, a przy zamku nie ma prądu. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie mikrostyku otwierania klapy oraz wiązki przewodów. Po zidentyfikowaniu problemu, okazało się, że uszkodzony był stycznik. W przypadku zamknięcia kluczyków w bagażniku, podano instrukcje dotyczące podawania impulsu na odpowiednie piny oraz konieczność demontażu tapicerki tylnej klapy, aby uzyskać dostęp do zamka.
REKLAMA