logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mondeo MK4 2.0 TDCI Kombi - Jakie tarcze / klocki hamulcowe wybrać?

MARCIN.SLASK 20 Mar 2021 11:22 8463 8
REKLAMA
  • #1 19329643
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2639
    Niedługo czas na wymianę tarcz i klocków. Brać trochę tańsze ATE czy dopłacić 250zł do oryginałów?
    Ktoś ma jakieś doświadczenie z tymi markami tarcz i klocków? W poprzednim samochodzie miałem TRW.
  • REKLAMA
  • #2 19329657
    pp_pablo
    Poziom 27  
    Ocena: 402
    Miałem dokładnie takie auto. Klocki kupowałem Motorcrafta. Kupowałem w sklepie internetowym z częściami do forda z Przeźmierowa. Klocki fomoco droższe. Sprawdź tam ceny.
  • REKLAMA
  • #3 19329673
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    pp_pablo napisał:
    Miałem dokładnie takie auto. Klocki kupowałem Motorcrafta. Kupowałem w sklepie internetowym z częściami do forda z Przeźmierowa. Klocki fomoco droższe. Sprawdź tam ceny.

Znalazłem w innym sklepie trochę taniej (o ok.150zł).

Jak się oryginały sprawowały?
    Samochód dość ciężki, do tego w czasie wyjazdów mocno zapakowany, to trzeba wybrać porządne hamulce, by czasem nie brakło 5cm na drodze hamowania.
  • Pomocny post
    #4 19330077
    pp_pablo
    Poziom 27  
    Oryginały to Fomoco. Po okresie gwarancji zakładałem motorcafty. Wydaje mi się że szybciej "topniały" i bardziej brudziły alufelgi niż oryginały. Teraz mam superb 2 2.0tdi 170KM i jak przyszedł czas na wymianę to chciałem kupić oryginały, ale cena była mocno dyskusyjna.
    Zakupiłem tarcze Zimmermann a klocki EBC Green Stuff. Co mogę powiedzieć; przez rok przejechałem ok 15tys km, tarcze nie biją, nic nie skorodowały, nie mają jeszcze żadnych progów. Klocki bardzo mało pylą i nie "giną". Jeżdżę spokojnie, więc może dlatego tak jest. Ogólnie polecam taki zestaw. Zapłaciłem za cały zestaw 1200 albo 1300zł. Sprzedawca polecał mi tarcze Dark performance premium (podobno bdb tarcze).
  • #5 19330210
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Czyli strony wprowadzają w błąd. Motocraft opisuje jako oryginał Ford. Przy tarczach jeszcze takiej różnicy w cenie między FoMoCo a Motocraft nie ma, ale kocki to już 280zł różnicy.
    Czyli Motocraft czy ATE? Zimmermann tańsze o 80zł od ATE.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19330652
    pp_pablo
    Poziom 27  
    MARCIN.SLASK napisał:

Czyli Motocraft czy ATE? Zimmermann tańsze o 80zł od ATE.

Kolego nie odpowiem Ci na to pytanie. Zimmermann produkuje tarcze w Niemczech. ATE tarcze bierze od podwykonawców, produkuje zaciski. Żeby nie było, nie neguje jakości ATE.

Ja zamawiałem tutaj Link Doradzają, ale nie upierają się przy swoim zdaniu.

Dodano po 3 [minuty]:

MARCIN.SLASK napisał:
    Czyli strony wprowadzają w błąd. Motocraft opisuje jako oryginał Ford

FoMoCo to pierwszy montaż, Motocraft to wersja ekomomy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 19330872
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4167
    Motorcraft to oryginał który teraz nazywa się Fomoco. ATE bardzo dobre, TRW też. Zakładaj w komplecie tarcze i klocki z jednej firmy.
  • #9 19359367
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Kupiłem zestaw Zimmermann (przednia tarcza perforowana).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat wyboru tarcz i klocków hamulcowych do Forda Mondeo MK4 2.0 TDCI Kombi, zastanawiając się nad tańszymi opcjami ATE a oryginalnymi częściami Fomoco. W odpowiedziach podano różne doświadczenia z markami, w tym Motorcraft, Zimmermann, EBC oraz TRW. Użytkownicy zauważają, że oryginalne części Fomoco są lepsze pod względem trwałości i wydajności, podczas gdy Motorcraft to tańsza alternatywa. Wskazano również na znaczenie zakupu tarcz i klocków od jednego producenta dla optymalnej wydajności. Użytkownicy polecają zestaw Zimmermann z klockami EBC Green Stuff jako dobry wybór.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA