logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool AWE 60410 - pralka nie pierze OXXOO serwis

davies 1 20 Mar 2021 20:02 1272 6
REKLAMA
  • #1 19330836
    davies 1
    Poziom 8  
    Witam,
    Mam w pracy pralkę Whirlpool AWE60410 przestała prać. Pokazał się kluczyk serwis i dwie zielone diody (OXXOO ) gdzie O nie świeci dioda, a X świeci. Szukałem takiego kodu, ale nie znalazłem. Na każdym programie wypompowuje wodę, ale jej już nie pobiera. Sprawdziłem grzałkę i termistor ( 13,8 kΩ) oraz zawory odcinające wodę. Pompka wypompowuje wodę, a filtr jest czysty. Brak mi pomysłu co jeszcze sprawdzić :cry:

Może ktoś bardziej obeznany z naprawą AGD coś podpowie?
    Z góry dziękuję i czekam z niecierpliwością :!:
  • REKLAMA
  • #2 19330896
    Kamil0219
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Witam.
    Szukaj po 'Whirlpool F12' błąd F12 to zwarty (uszkodzony) obwód grzania. Do sprawdzenia grzałka, przewody, oraz przekaźnik na module.

Skoro pralka nie pobiera wody, znaczy że wykrywa nieprawidłowość już przy teście grzałki zaraz po uruchomieniu programu. Jak poczytasz inne tematy, dowiesz się ze często wymiana grzałki rozwiązuje problem nawet jeśli pomiary są w porządku. Wynika to z niedokładności przy pomiarze upływności do masy - najlepiej sprawdzać induktorem, multimetr może nie wystarczyć.

Pozdrawiam :d
  • REKLAMA
  • #3 19349270
    davies 1
    Poziom 8  
    Problem serwisu rozwiązało wymienienie grzałki
  • REKLAMA
  • #4 19349364
    davies 1
    Poziom 8  
    Witam ponownie, pralka Whirlpool AWE 60410 nie wiruje. wcześniej uszkodzona była grzałka. Po wymianie pralka zaczęła prać i płukać ale nie wiruje. Wypompowuje wodę, wyważa i nic się przez moment nie dzieje, a następnie znowu wypompowuje i tak w kółko. Filtr sprawdziłem jest czysty :!: Jakieś sugestie co sprawdzić? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 19349427
    Gobro
    Poziom 31  
    Ocena: 503
    Połóż wąż odpływowy na posadzkę aby reszta wody wypłynęła. Komora hydrostatu do wyczyszczenia.Czy na końcu węża odpływowego jest syfon? Jeżeli tak to go wyczyścić.
  • #6 19349494
    davies 1
    Poziom 8  
    Nie ma syfonu, wąż jest podłączony odpływ do kanalizacji.
  • #7 19349684
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Whirlpool AWE 60410, która przestała prać, wyświetlając kluczyk serwisowy oraz diody OXXOO, gdzie O nie świeci, a X świeci. Po sprawdzeniu grzałki, termistora, zaworów i filtra, pralka nadal nie pobiera wody. Użytkownik otrzymał sugestie dotyczące sprawdzenia obwodu grzania oraz wymiany grzałki, co ostatecznie rozwiązało problem. Po wymianie grzałki pralka zaczęła prać, ale nie wiruje. Dalsze porady obejmowały sprawdzenie węża odpływowego oraz komory hydrostatu, a także naciągu paska.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA