darkstar82 napisał: Czy dałoby się poprawić te osiągi jakąś inną konfiguracją routera - inny router inna antena ?
A jak to wymyślić, skoro nie podałeś żadnych danych z MF-258. Może pokazałbyś kartę z parametrami połączenia, sygnałów i agregacji, może nawet ze dwie - za dnia, przy dobrych sygnałach i wieczorem, kiedy się pogarsza.
darkstar82 napisał: Pytam się bo w tym miejscu, w którym jest router w ciągu dnia mam 4 kreski zasięgu ale wieczorem potrafi spaść do 2 co wiąże się z stratą prędkości właśnie do tych 40Mbit/s.
Trochę duża ta zmiana. Ale to może być również zmiana na agregacji i paśmie bazowym. 258 z playa mają jakiś dziwny, brandowany soft powodujący, że bywają bardzo niestabilne w przypadku kiedy mają do wyboru więcej niż jeden maszt. Zresztą, wygląda, że niezależnie od tego i tego feralnego firmware miewają problemy przy gorszych sygnałach w powietrzu.
darkstar82 napisał: Dodam jeszcze , że mam skierowaną antenę na ten bts(Tutaj mam najlepsze osiągi i zasieg):
No, że masz antenę skierowaną na ten maszt, nie oznacza jeszcze, że go odbierasz. Zwłaszcza w przypadku 258... Ale,
no stress, 258 pokazuje, z którym masztem się połączył w danym momencie.