logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykorzystanie środowiska Arduino z procesorem ATMega32 i płytką EvB w wersji 4.3

sokół54 21 Mar 2021 22:49 615 2
REKLAMA
  • #1 19333663
    sokół54
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.

Mam nadzieję, że wybrałem dobry dział- gdyby jednak nie, to przepraszam i proszę o przeniesienie tematu.

Do rzeczy:
    Dziś wygrzebałem starą płytkę do programowania i testowania mikrokontrolerów Atmega 16/32/644p. Jest to płytka EvB 4.3. Mam też uC ATMega32 z wgranym bootlanderem ze strony AND-TECH.

Mam teraz 2 pytania - po pierwsze czy da się zrobić tak, żeby wykorzystać środowisko Arduino, zamiast BASCOMa i w ogóle programować uC z pozycji Arduino IDE? Podejrzewam, że się da, bo w końcu na podobnych procesorkach pracują płytki arduino. Przechodzę więc do drugiego pytania: jak to zrobić? Ktoś już przez to przechodził? Nie chcę póki co nic na siłę wgrywać, bo do dyspozycji znalazłem 1 uC i nie chciałbym czegoś popsuć :P

Za odpowiedzi typu "kup sobie płytkę arduino" serdecznie dziękuję :)
  • REKLAMA
  • #3 19336343
    sokół54
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    akr18 napisał:
    Da się , trzeba w preferencjach wpisać 'Dodatkowe adresy URL do menedżera płytek : https://mcudude.github.io/MightyCore/package_MCUdude_MightyCore_index.json

Ooo, dzięki, myślę że to pomoże. Przejrzałem już mniej więcej to, co jest w tym repo, poinstalowałem płytki i dziś spróbuję z tym powalczyć. :) Któregoś dnia się odezwę i napiszę, jakie efekty osiągnąłem :)
REKLAMA