logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xbox One - Głośniki RCA - głośniki grają słabo.

Laudi 21 Mar 2021 23:24 822 15
REKLAMA
  • #1 19333711
    Laudi
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam
    Potrzebuje pomocy, jestem w tym zielony.
    Posiadam głośniki Microlab Solo7c - dobry sprzęt, są podłączone do telewizora kablem Jack-RCA pod wejście słuchawkowe. Telewizor to Philips PUS6501.
    Dźwięk wydobywający się z głośników podczas gry na konsoli jest bardzo ubogi, mam porównanie z tym co słyszę w tanich słuchawkach wpiętych w pada.
    Kupiłem kiedyś kabel RCA-RCA i próbowałem połączyć telewizor z głośnikami tymi wyjściami licząc że jakość dźwięku się poprawi , ale te wcale nie reagowały.
    Głośniki mają własne zasilanie i dwie pary wyjść RCA, mogę przełączać między źródłami dźwięku. Używam ich również do oglądania telewizji.
    Domyślam się że będę musiał podpiąć konsole bezpośrednio pod głośniki. Zastanawiałem się również nad Bluetooth-RCA pod głośniki i próbie sparowania ich ze sprzętem w domu jak telefon konsola i telewizor. Nie chcę wywalić kasy w błoto.
    Gdzie popełniłem błąd i jak mogę to poprawić. Proszę o łopatologiczną odpowiedź co kupić i co z czym podłączyć.

Pozdrawiam
    Piotr
  • REKLAMA
  • #2 19333807
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 745
  • REKLAMA
  • #3 19334416
    Laudi
    Poziom 4  
    Mam wysokie tony na 10 i wciąż to nie to samo.
    W jaki sposób mogę podłączyć głośniki bezpośrednio do xboxa? Potrzebuje konwertera? przejściówek?
  • #4 19334519
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 745
    Wysokie tony to ustawienie sopranu a raczej jego ilości, głośność to całkiem inne ustawienie. Masz ustawić głośność słuchawek a tony sobie uswiasz pod swoje preferencje, domyślną wartością tonów zawsze jest zero czyli ani ich nie odejmujemy ani dodajemy. Ustaw głośność słuchawek a nie tonów wtedy będzie głośniej.
  • Pomocny post
    #5 19336181
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 874
    Laudi napisał:
    kabel RCA-RCA

+
    Laudi napisał:
    Philips PUS6501.

+
    Laudi napisał:
    Microlab Solo7c

=
    Laudi napisał:
    ale te wcale nie reagowały

Bo TV nie ma wyjścia AUDIO po RCA.
    Jedynie wyjście słuchawkowe lub optyczne wyjście (TOSLINK).
    Laudi napisał:
    Używam ich również do oglądania telewizji.

I wtedy jakość dźwięku jest zadowalająca?

Dodano po 2 [minuty]:

Laudi napisał:
    Potrzebuje konwertera

+
    Laudi napisał:
    mogę podłączyć głośniki bezpośrednio do xboxa

Tak :
    Konwerter optyczny dźwięku Coaxial TOSLINK - RCA 2x CHINCH ANALOG
    Wpinasz ten konwerter kablem optycznym w WYJŚCIE optyczne audio w konsoli a kabel RCA-RCA w drugą stronę konwertera i prosto w kolumienki komputerowe.
    Minus tego połączenia jest taki że musisz regulować głośność na kolumienkach komputerowych bo poziom wyjścia audio złączem optycznym jest stały.
  • #6 19336494
    Laudi
    Poziom 4  
    Do telewizji było to samo co z konsolą.
    Zamówiłem już konwerter.
    Mój błąd myślałem że wyjścia L/R na pierwszym obrazku są od podłączania głośników.
    Jak przyjdzie konwerter to wpiąć go pod gniazdo digital audio out w telewizorze? - to po lewej stronie na drugim zdjęciu
    Xbox One - Głośniki RCA - głośniki grają słabo. Xbox One - Głośniki RCA - głośniki grają słabo.
  • #8 19336537
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1708
    Laudi napisał:
    Mój błąd myślałem że wyjścia L/R na pierwszym obrazku

Gniazda są opisane: "Audio IN", więc jest to wejście a nie wyjście sygnału audio.
    Podłączając cokolwiek do czegokolwiek, najpierw trzeba się upewnić z jakim gniazdem czy to audio czy video mamy do czynienia; wyjściowym (OUT/OUTPUT), czy wejściowymi (IN/INPUT).

Pozdrawiam.
  • #9 19340837
    Laudi
    Poziom 4  
    Kurcze, niebo a ziemia. Dźwięk z konwerterem czyściutki głośniki grają świetnie jest olbrzymia różnica jeśli chodzi o brzmienie,
    Na początku podłączyłem do telewizora standardowym kabelkiem dołączonym do konwertera ale później podłączyłem bezpośrednio do Xboxa za pomocą dłuższego kabla (Przewód Kabel Optyczny Toslink 2m BLUE RAY 6mm) dokupionego na tej samej aukcji i głośniki o dziwo grają głośniej i minimalnie czyściej tak mi się wydaje.
    Skoro to wyjście optyczne to myślę że nie powinno być różnicy, kabelek z zestawu jest dużo cieńszy od tego dokupionego.
    Może to kwestia utraty przez podłączenie HDMI albo może lepszych podzespołów Xbox>TV. Jestem bardzo ciekaw dlaczego tak jest.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 19340849
    sunrise84
    Poziom 42  
    Laudi napisał:
    Kurcze, niebo a ziemia. Dźwięk z konwerterem czyściutki głośniki grają świetnie jest olbrzymia różnica jeśli chodzi o brzmienie,

I o to nam chodziło.
    Więc miłej zabawy.
    PS. sprawdź w XBOX czy wyjście optyczne masz ustawione na stereo.
  • REKLAMA
  • #11 19340865
    Laudi
    Poziom 4  
    A tu te dwa kable, ten cieniutki to ten z zestawu a ze złotą końcówką dokupiony.
    Czy to możliwe że producent oszczędza dając gorszej jakości kable? Na kilku forach na temat głośników często widuje porady aby dokupywać lepszej jakości okablowanie.
    A na konsoli mam "Stereo bez kompresji" ale jeszcze jest możliwe do wyboru "Bitstream Wył." - co to takiego?
  • #12 19340883
    sunrise84
    Poziom 42  
    Laudi napisał:
    A na konsoli mam "Stereo bez kompresji"

I tak zostaw.
    Laudi napisał:
    Czy to możliwe że producent oszczędza dając gorszej jakości kable

Nie. sam światłowód jest bardzo cienki.
    Grubszy kabel = mniejsze szanse uszkodzenia go.
  • #13 19467956
    Laudi
    Poziom 4  
    Coś mi się chyba zepsuło z konwerterem, nic nie zmieniałem w konsoli ani kablami nie ruszałem.
    Dźwięk się znacznie pogorszył z dnia na dzień, teraz dźwięk z konwertera jest słabszy niż ten z telewizora.
    Czy możliwe jest że coś się w konwerterze zepsuło że dźwięk tak się pogorszył? Mam ten za 30 zeta z allegro.
    Zastanawiam się nad kupnem karty dźwiękowej, czy będzie działać np coś takiego zamiast konwertera?
    Link
  • #15 19468018
    Laudi
    Poziom 4  
    sunrise84 napisał:
    Sprawdź stan kabla czy go nie połamałeś.

Sprawdziłem i kabel światłowodu jest grubachny, nikt przy nim nie majstrował nie widać żeby był połamany i ciężko by było go połamać.
    Sprawdziłem też jak grają głośniki na tym kabelku z zestawu i to samo. Ten cienki jest skręcony delikatnie żeby zmieścił się w pudełku ale nie widać żeby był gdzieś załamany. Kurcze a już głośniki tak fajnie grały. Myślę że to wina sprzętu , pierdółka za 30 zeta.
    Może lepiej tą kartę kupić bo nie lubię się bawić w reklamacje itd. mogę zapłacić więcej ale żeby sprzęt był dobry.
    Jak możesz Sunrise to coś poradź konkretnego. może coś takiego Link
  • #16 19468023
    sunrise84
    Poziom 42  
    Laudi napisał:
    Myślę że to wina sprzętu , pierdółka za 30 zeta.

Reklamuj go to nic nie kosztuje.

Co do karty z linku chcesz to kup, ale wydaje mi się że porządny konwerter załatwiłby sprawę.

No ale masz mieszane odczucia po zakupie tego z allegro.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z jakością dźwięku głośników Microlab Solo7c podłączonych do telewizora Philips PUS6501 przez kabel Jack-RCA. Dźwięk podczas gry na konsoli Xbox One jest słaby w porównaniu do słuchawek. Po próbie podłączenia głośników przez RCA-RCA, które nie przyniosły poprawy, użytkownik rozważa podłączenie konsoli bezpośrednio do głośników oraz użycie konwertera optycznego. Po zakupie konwertera optycznego TOSLINK-RCA, jakość dźwięku znacznie się poprawiła. Użytkownik zauważa różnicę w jakości dźwięku po podłączeniu do Xboxa oraz zastanawia się nad jakością kabli. Pojawia się również problem z pogorszeniem dźwięku z konwertera, co prowadzi do rozważań nad zakupem karty dźwiękowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA