logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy transmitery sieciowe PLC są bezpieczne i dają wydajne łącze internetowe?

pinochio 23 Mar 2021 13:34 2310 14
REKLAMA
  • #1 19336781
    pinochio
    Poziom 11  
    Ocena: 76
    Czytam w Internecie, że jest dostępny Internet prosto z gniazdka elektrycznego. "Jeżeli nie chcesz ciągnąć kabli po mieszkaniu możesz skorzystać z transmitera sieciowego PLC. PLC to urządzenia do transmisji Internetu liniami zasilającymi. Tradycyjne sieci przewodowe zapewniają najbezpieczniejszy, najbardziej niezawodny i najwydajniejszy sposób łączenia urządzeń w domu i w biurze".

Dawno nie śledziłem najnowszych technologii transmisji Internetowej i moje pytanie. Czy faktycznie transmitery sieciowe PLC są najbezpieczniejszym i najwydajniejszym sposobem łączenia urządzeń w domu? Czy istnieje może też sposób, żeby z posiadanych w domu gniazdek telefonicznych zrobić sieć LAN po kablu? Wzmacniacze sygnału Wi-Fi to nie dla mnie, ze względu na szkodliwe promieniowanie elektromagnetyczne o wysokich częstotliwościach, dlatego interesuje mnie instalacja domowa LAN po istniejących kablach, najlepiej telefonicznych, w każdym pomieszczeniu.
  • REKLAMA
  • #2 19336790
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6595
    To się zdecyduj o co pytasz? O transmisję przez istniejącą sieć elektryczną ~230 V czy chcesz porozciągać (może już masz istniejącą) kable LAN lub sieć telefoniczną i mieć transmisję przez dodatkowo zbudowaną sieć kablową? Jak na razie zmieszałeś 2 rozwiązania.
  • REKLAMA
  • #3 19336826
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 19336896
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5440
    pinochio napisał:
    dlatego interesuje mnie instalacja domowa LAN po istniejących kablach, najlepiej telefonicznych, w każdym pomieszczeniu.

Średnio i to pod warunkiem, że te przewody są rozprowadzone na tzw gwiazdę.
    Jeśli szeregowo (od gniazdka do gniazdka), to "po ptokach" z siecią w domu.
  • #5 19337565
    pinochio
    Poziom 11  
    _cheetah_ napisał:
    A jakie masz jeszcze kable w ścianach, nie licząc telefonicznych i elektrycznych?

Telefoniczne, czterożyłowe niemieckie mam w każdym pomieszczeniu, nawet w garderobie i kuchni i warsztacie, w sumie osiem z centralką analogową. Mam oprócz tego wszędzie instalację elektryczną w gniazdkach trzyżyłową z zerem ochronnym, niemiecki system. No i na każdym piętrze do domofonu kable 12 żyłowe 0,7 mm ( w planie zamierzałem Siedle), wszystko łączone w skrzynce na parterze, razem z kabelkami telefonicznymi, gdzie jest router, pod centralką analogową.
    Czy transmitery sieciowe PLC są bezpieczne i dają wydajne łącze internetowe?

Dodano po 3 [minuty]:

_cheetah_ napisał:
    Najlepszą opcją jest skrętka lub światłowód

Światłowodu u mnie nie ma, a jak by nawet poprowadzili, to tylko na zewnątrz do studzienki i co z tym dalej zrobić, jak w domu się obejść ze zwykłymi czterożyłowymi kablami telefonicznymi?

Dodano po 3 [minuty]:

KOCUREK1970 napisał:
    Średnio i to pod warunkiem, że te przewody są rozprowadzone na tzw gwiazdę.

Są w gwiazdę, z każdego pomieszczenia do centralki (w skrzynce za centralką łączone, razem z kablami od domofonu) koło routera.
  • #6 19337603
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    pinochio napisał:
    Światłowodu u mnie nie ma, a jak by nawet poprowadzili, to tylko na zewnątrz do studzienki i co z tym dalej zrobić, jak w domu się obejść ze zwykłymi czterożyłowymi kablami telefonicznymi?

Światłowód jest doprowadzany do domu/mieszkania tam gdzie sobie życzysz a nie do studzienki.
  • REKLAMA
  • #7 19337627
    pinochio
    Poziom 11  
    jimasek napisał:
    Światłowód jest doprowadzany do domu/mieszkania tam gdzie sobie życzysz a nie do studzienki.

To byłoby super, ale od studzienki idzie do domu plastikowa rura ok. 40 mm, a w niej dwa kabelki dwużyłowe telefoniczne do skrzyneczki na parterze przy drzwiach tarasowych, a od niej idą już zamurowane w ścianie przez cały aneks jadalny, łączony z salonem, aż do korytarza, gdzie jest ta centralka telefoniczna i te gniazdka telefoniczne.
  • #8 19337633
    jimasek
    A to co nie ma na świecie koparek, szpadli czy wiertarek żeby wykonać nową instalację od studzienki do domu/mieszkania?
  • #9 19337641
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 19337653
    pinochio
    Poziom 11  
    jimasek napisał:
    A to co nie ma na świecie koparek, spadki czy wiertarek żeby wykonać nową instalację od studzienki do domu/mieszkania?

Tego akurat nie potrzeba by było, bo można by taki światłowód przeciągnąć od studzienki tymi dwoma kabelkami telefonicznymi do tej pierwszej skrzyneczki, przez tą istniejącą w ziemi i ścianie rurę plastikową osłonową. Problemem by było kucie w ścianie, żeby doprowadzić go do skrzynki za centralką telefoniczną
  • #11 19337661
    KOCUREK1970
    @pinochio
    _cheetah_ napisał:
    trzeba spróbować

Dokładnie.
    Jednakowoż pamiętaj, że jak będzie blisko odbiornik to możesz mieć szczęście i się na kilkadziesiąt Mb link zestawi. Ale im dalej od centralnego punktu w domu, tym gorzej, może się zestawiać link na kilka Mb a może być zupełne zero niczego.
    pinochio napisał:
    można by taki światłowód przeciągnąć od studzienki tymi dwoma kabelkami telefonicznymi do tej pierwszej skrzyneczki,

Nie ma takiej opcji. Światło do domu i tam montowany jest ONT lub GPON.
    To wszystko trzeba nie dość, że zasilić, to to jest sprzęt inbox a nie outbox.
  • #12 19337687
    pinochio
    Poziom 11  
    KOCUREK1970 napisał:

Nie ma takiej opcji. Światło do domu i tam montowany jest ONT lub GPON

Dlaczego? Światłowód jest taki gruby, że nie da rady go związać kabelkami telefonicznymi i przeciągnąć przez rurę osłonową 40 mm do domu?
  • #13 19337692
    jimasek
    KOCUREK1970 napisał:
    Nie ma takiej opcji. Światło do domu i tam montowany jest ONT lub GPON.
    To wszystko trzeba nie dość, że zasilić, to to jest sprzęt inbox a nie outbox.

@KOCUREK1970 kolega chyba pisze o użyciu telefonicznych przewodów jako pilota, tak ja to rozumiem.
  • #14 19337705
    pinochio
    Poziom 11  
    jimasek napisał:

@KOCUREK1970 kolega chyba pisze o użyciu telefonicznych przewodów jako pilota, tak ja to rozumiem.

Dokładnie. Ale możliwość jest tylko do tej pierwszej skrzyneczki, do której prowadzi ta plastikowa rura osłonowa.
  • #15 19337785
    KOCUREK1970
    @jimasek
    @pinochio
    A, takie buty - oby nie były gdzieś przyduszone, a prześwit gdzie idą był drożny.

Podsumowanie tematu

✨ Transmitery sieciowe PLC (Powerline Communication) są alternatywą dla tradycyjnych połączeń kablowych, jednak ich wydajność i bezpieczeństwo zależą od jakości instalacji elektrycznej w budynku. Użytkownicy wskazują, że najlepszym rozwiązaniem są kable Ethernet (skrętka) lub światłowód, które oferują wyższą prędkość i stabilność. Istnieje możliwość wykorzystania istniejących kabli telefonicznych do stworzenia sieci LAN, ale efektywność takiego rozwiązania może być ograniczona. W przypadku instalacji telefonicznych, użytkownicy sugerują przetestowanie połączenia, aby ocenić jego jakość. Warto również rozważyć użycie konwerterów mediów, chociaż są one droższe.
REKLAMA