Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Podlaczenie amplitudera z kompem gniazdami COAXIAL + SPDIF

22 Paź 2005 09:34 2534 4
  • Poziom 13  
    Mam amplituder SONY STR-DE 445 z Dolby Digital, DTS oraz Dolby Pro Logic i ma on wejscie:

    COAXIAL

    Mam kompa z plyta glowna GA-K8NF-9 ktora ma zintegrowana karte graficzna 5.1 plyta oprocz zwyklych wyjsc 3 male jacki na przednie glosniki tylnie glosniki subwoofer i centralny ma wyjscie:

    SPDIF

    Jak podlaczam zwyklym czinczem to w tescie graja tylko przednie glosniki.
    Czy cos zle ustawiam? Czy da sie wogole tak polaczyc? Moze jest jakas aplikacja oprocz tej z plyty glownej ktora ulatwi mi by dzwiek byl przestrzenny? A moze musi byc jakis specjalny kabel czincz?
    W ZALACZNIKU WYSYLAM OPIS WYJSCIA W KOMPIE I ZDJECIA WEJSCIA W ZMACNIACZU

    KUPILEM SPECJALNY KABEL ALE DALEJ NIC PO PODLACZENIU i po tescie w ustawieniach karty dzialaja tylko przednie glosniki

    Jak odpalam WINAMPA 5.1 albo allplayera to jest OKEJ dzialaja wszystkie ale w glownm panelu sterowania gigabyte tylnie i centralny nie dzialaja.....Co moze byc przyczyna?
  • Poziom 13  
    Zajrzyj do dokumentacji płyty głównej, oprogramowanie powinno Ci umożliwić obsługę tych głośników z drugiej strony dostarczając nagranie strefoniczne, efekty możesz jedynie uzyskać przy ustawieniu amplitunmera na dolby pro logic, który sztucznie dekoduje dźwięk 2.0 na 5.1.
    Dolby Digital działa tylko wtedy gdy dostarczony jest takowy sygnał.
    Zobacz także czy w panelu sterowania nie masz ikonki z AC3 filter i tam powinieneś spróbować nastawić SPIDF jako konfigurację wyjściową karty dźwiękowej.
  • Poziom 13  
    na amplituderze ustawiam DVD bo tak dziala tylko COAXIAL i gdy nie podlacze kabla do komputera na wyswietlaczu amplitudera jest DOLBY PROLOGIC i pokazuje glosniki (Lewy Przedni, Prawy Przedni, Centralny, i 2 tylnie Razem - tak tez pokazuje po podlaczeniu np TV albo CD) natomiast gdy wsadze kabel do kompa to znika DOLBYPRO LOGIC i pokazuje sie tylko ikonka COAXIAL...z koleji jak wlacze winampa albo allplayera to znow sie pokazuje to co opisalem na gorze...

    -Czy to wszystko co moge wyciagnac z COAXIAL? Nie moge tak jak z optycznego wejscia osiagnac by wyswietlalo mi na amplituderze ze dzwiek moze padac do kazdego glosnika osobno? a nie do tylnich razem?
  • Poziom 11  
    Podobny problem był z płytą Abt KV7 nie mogłem ruszyć innych głośników tylko przednie ale dopiero po uaktualnieniu DirX do 9.0 pod Win98 lub po instalacji WinXP coś zaczęło się dziać. Ponadto musiałem pobrać plik "VIA Vinyl audio v5.7 98-XP" gdyż na orginalnych z płyty nie chciało nic działać. Tutaj uwaga: po zainstalowaniu W/w elementów tylko przednie kolumny działały bez wzmacniacza natomiast do pozostałych musiałem stosować wzmacniacze.
  • Poziom 13  
    skad sciagnales plik VIA Vinyl audio v5.7 98-XP bo szuaklem na stronie gigabyte i nic nie znalazlem...co onzacza ze ze do pozostalych kolumn musiales stosowac wzmacniacze...skoro ja to podlaczam poprzez COAXIAL czyli zlacze cyfrowe przy ktorym powinno mi rozdzielac na kazdy sposrdo 6 glosnikow OSOBNO

    Dodano po 22 [sekundy]:

    skad sciagnales plik VIA Vinyl audio v5.7 98-XP bo szuaklem na stronie gigabyte i nic nie znalazlem...co onzacza ze ze do pozostalych kolumn musiales stosowac wzmacniacze...skoro ja to podlaczam poprzez COAXIAL czyli zlacze cyfrowe przy ktorym powinno mi rozdzielac na kazdy sposrdo 6 glosnikow OSOBNO. Czy moze sie myle??