logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Crashowanie gier i blue screeny na Win10 Pro z Ryzen 5 2600 - diagnoza

johnny11p 25 Mar 2021 08:38 846 17
REKLAMA
  • #1 19340432
    johnny11p
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam, od jakichś 2-3 miesięcy mam problem z crashującymi grami i sporadycznymi blue screenami. Nie mam pojęcia w czym problem, sprawdzałem temperatury w HWMonitorze i wydają się być w porządku: CPU max 80 stopni, GPU max 65 stopni, RAMy max 60 stopni, sterowniki wszystkie aktualne, dodatkowo robiłem diagnostykę pamięci i nic nie wykryto. Tym bardziej nie wiem o co chodzi, bo na przykład Rainbow Six: Siege potrafi scrashować 1-2 razy, a potem działać normalnie. A NFS: Heat crashuje co 2-3 wyścigi, nie ważne czy resetowałem komputer czy nie. Czasami po resecie komputera potrafi wszystko działać jak należy. Czasami zamiast crasha gry wyskakuje blue screen.

Przykładowe blue screeny:
    Kod zatrzymania: ATTEMTED_WRITE_TO_READONLY_MEMORY
    Źródło problemu: win32kbase.sys

Kod zatrzymania: SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION
    Źródło problemu: win32kfull.sys

Kod zatrzymania: KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED

Mój setup:
    Win10 Pro
    Płyta główna: Gigabyte GA-AB350M-DS3H V2
    Procesor: AMD Ryzen 5 2600 3.4GHz
    Pamięć: Corsair Vengeance RGB PRO 32 GB
    Karta graficzna: Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER
    Zasilacz: SilentiumPC Deus 600W
    2x SSD
    1x HDD
    2x Monitor

Pomyślałem, ze może to kwestia źle dobranych komponentów, dlatego postanowiłem, ze najpierw napiszę tutaj.
  • REKLAMA
  • #2 19340607
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    johnny11p napisał:
    win32kfull.sys
    Czy masz do sprzętu podłączoną drukarke? Jeśli tak jaki producent?
  • REKLAMA
  • #3 19340623
    johnny11p
    Poziom 10  
    Nie mam i nigdy nie miałem
  • #4 19340674
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 876
    johnny11p napisał:
    CPU max 80 stopni

Dość wysoka temperatura
    johnny11p napisał:
    RAMy max 60 stopni,

To również jest zastanawiające.

Zacznijmy od diagnostyki tego zestawu.
    Program OCCT i test zasilania (POWER TEST).
    Pobierz HWiNFO + OCCT .
    W HWinFO odpal "sensors olny" rozpocznij zapis pliku LOG i włącz OCCT na test zasilania.
    Po 30 min zamieść nam ten log z HWiNFO.
    Crashowanie gier i blue screeny na Win10 Pro z Ryzen 5 2600 - diagnoza Crashowanie gier i blue screeny na Win10 Pro z Ryzen 5 2600 - diagnoza
  • #5 19340773
    johnny11p
    Poziom 10  
    Właśnie mi też się wydawały wysokie te temperatury, ale w internecie doczytałem, że te wartości są w normie. Osobiście aż tak się na tym nie znam.
    Czy do tej diagnostyki muszę obciążyć komputer na przykład jakąś grą czy program zrobi sam co trzeba?
  • REKLAMA
  • #6 19340777
    sunrise84
    Poziom 42  
    Program OCCT ma test zasilania POWER.
    Ściągnij go włącz według opisu wyżej.
    Resztę program wykona sam .
    Acha:
    -zmiast wykresów ustaw tabele jest bardziej czytelna.
    Załącz ten LOG z programu HWiNFO na czas testu aby widzieć jak zachowują się wszystkie podzespoły.
  • #7 19340830
    johnny11p
    Poziom 10  
    Ok, zrobiłem tak jak mówiłeś. Mam nadzieję, że nic nie pomyliłem.
    Załączniki:
    • 2min.CSV (898.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 19340845
    sunrise84
    Poziom 42  
    Wrzuć zdjęcię wnętrza tego komputera :D :D .
    Jeszcze trochę i zdegradujesz ten procesor, czytaj usmażysz...
    Tam jest 94'C na CPU i prawie 60'C na pamięciach.
    Stosujesz fabryczne chłodzenie na CPU?

Wrzuć zdjęcia wnętrza komputera.
    Crashowanie gier i blue screeny na Win10 Pro z Ryzen 5 2600 - diagnoza
  • #9 19340862
    johnny11p
    Poziom 10  
    Tak, jest stockowy wiatrak na CPU.
    Tylko ja te problemy mam od niedawna, nie kojarzę, żeby wcześniej się tak grzał.
    W tym OCCT po 22 minutach od rozpoczęcia testu zaczął wywalać errory Power CPU.
  • #10 19342271
    johnny11p
    Poziom 10  
    Czy wymiana chłodzenia na bardziej efektywne rozwiąże problem przegrzanego procesora i crashowania gier?
  • #12 19342388
    johnny11p
    Poziom 10  
    Teraz to nie wiem, pisało coś w stylu "Power error - 1325 issues found (CPU)".
    Musiałbym od nowa ten test robić, by sprawdzić dokładnie.
  • REKLAMA
  • #14 19342427
    johnny11p
    Poziom 10  
    Muszę przyznać, ze od czerwca nie zmieniałem pasty. Po tym teście o którym mówiłeś zeby zrobić zacząłem się zastanawiać czy może pasta na moim procesorze straciła swoje właściwości i teraz podczas grania się grzeje.
    Jaka jest szansa, ze pasta jest do wymiany przez co procesor się grzeje i włącza się zabezpieczenie procesora i wyrzuca mnie z gier, a czasem wywala blue screeny?
  • #15 19342447
    sunrise84
    Poziom 42  
    johnny11p napisał:
    Jaka jest szansa, ze pasta jest do wymiany przez co procesor się grzeje i włącza się zabezpieczenie procesora i wyrzuca mnie z gier, a czasem wywala blue screeny?

Zależy jakiej pasty użyłeś.
    Więc czas na zmianę na świeżą.
    Tak szczerze to już któryś tutaj temat o AMD Ryzen 5 2600 który ma takie problemy .
    Wymień pastę na świeżą. Można próbować założyć lepsze chłodzenie.
    Ale najpierw świeża pasta:
    Arctic MX4 4g
    https://www.morele.net/pasta-termoprzewodzaca-arctic-mx-4-4g-z0905-oracomx40001bl-357263/
  • #16 19342471
    johnny11p
    Poziom 10  
    Użyłem tej pasty, która już była na chłodzeniu dołączonym do procesora.
    Właśnie w poprzednim komputerze miałem dokupione chłodzenie od Silentium i nigdy przez 8 lat nie miałem problemu z temperaturami na CPU. Tylko, że nie pasuje do tego Ryzena co mam teraz.
    Dobrze podejrzewam, ze przez gorsze chłodzenie, pasta pracowała w wyzszych temperaturach przez co szybciej wymaga zmiany? Dodatkowo wymieniłem kartę graficzną na lepszą, zacząłem grać na wyższych ustawieniach co jeszcze bardziej obciążyło CPU.

"Tak szczerze to już któryś tutaj temat o AMD Ryzen 5 2600 który ma takie problemy ." - chodzi o problem z przegrzewaniem się czy crashowanie?
  • #18 19342485
    johnny11p
    Poziom 10  
    Wymienię pastę i chłodzenie i zobaczę czy to coś pomoże.
    Najwyżej wymienię ten procesor, w końcu dali 3 lata gwarancji..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z crashami gier oraz sporadycznymi blue screenami na komputerze z procesorem AMD Ryzen 5 2600 i systemem Windows 10 Pro. Temperatura CPU osiąga maksymalnie 80°C, co budzi wątpliwości co do przegrzewania. Po przeprowadzeniu diagnostyki z użyciem programów OCCT i HWiNFO, użytkownik zauważa błędy związane z zasilaniem CPU. Wskazano na potrzebę wymiany pasty termoprzewodzącej oraz ewentualnej modernizacji chłodzenia, co może rozwiązać problem z wysokimi temperaturami i stabilnością systemu. Użytkownik planuje wymienić pastę oraz chłodzenie, a w razie dalszych problemów rozważa wymianę procesora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA