logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Crashe podczas wymagających gier

evil223 24 Sie 2022 03:17 507 2
REKLAMA
  • #1 20157981
    evil223
    Poziom 2  
    Witam.
    Zgłaszam się do was z dość pewnie typowym problemem. Pomimo dobrej specyfikacji PC, w grach wymagających dostaje freezy tzn. gra się zawiesza, a z nią chyba cały system, dźwięk zazwyczaj również zacina się i w kółko odtwarza ten sam jak zdarta płyta.

Płyta AMD B450M DS3H
    Procesor AMD ryzen 5 2600
    Karta graficzna RX 590
    Dysk: SSD 512 GB SiliconPower A55
    System Windows 10 Pro 21H1
    RAM 2x8GB G.Skill Ripjaws V
    Zasilacz SilentiumPC Regnum 600W

Dodam że nie nie działa wtedy ctrl+alt+del, a nawet przycisk zasilania. Komputer muszę restarowac. Na przykładzie gry fortnite - gra sama dobrała odpowiednie ustawienie i teoretycznie nie powinno być żadnych problemow, a jednak po +/- 5 min następuje owa zacinka, lecz nie jest to jedyna gra w której mam tego typu problem. Razem z freezami mam dziwne lekkie scinki gry którym towarzyszy jakby brzęczenie w słuchawkach które zacina się wraz z obrazem. Z komputerem miałem wcześniej problem z powodu spadków FPS dosłownie we wszystkich grach. Dostałem informację z serwisu, że wadliwy był dysk, więc go wymieniłem, a tamten poszedł na gwarancję, z aktualnym raczej nie mam problemów. W grach "lżejszych" typu CS, LoL owe problemy nie występują, wszystko działa bez problemów. Sprawdzałem czy problem nadal występuje po wyłączeniu profilu XMP ramu w biosie, lecz nic się nie zmieniło, więc zakładam że nie w tym problem. Używam programu MSI afterburner do ręcznego ustawiania prędkości wiatraków. Żadnego z podzespołów oprócz tego RAMu nie podkręcałem.
    Liczę na chociaż drobną pomoc lub sugestie:) pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20158032
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Monitorujesz temperatury? Jak wyglądają?

evil223 napisał:
    Używam programu MSI afterburner do ręcznego ustawiania prędkości wiatraków.

Wentylatorów jak już. Przy ustawieniu prędkości na maksymalną problem nadal występuje?

Następną przyczyną w kolejce bywają tez problemy z RAM - warto zrobić test na pojedynczym module.
  • #3 20158369
    evil223
    Poziom 2  
    jdubowski napisał:
    Monitorujesz temperatury? Jak wyglądają?

Tak, zazwyczaj odpalam HWMonitor w tle i patrzę na drugim ekranie(patrzę na temp bo reszty i tak nie kumam). Mogę wrzucić screena z tego. Procek zazwyczaj nie przekraczał bariery 70°C - jak patrzyłem to 60-65, karta pod dużym obciążeniem dobijała do 70°-75° i robiła się strasznie glosna. W spoczynku karta ma 35° a procesor podobnie.

Zapomniałem jeszcze wspomnieć że po restarcie wyskakuje mi powiadomienie z AMD Software o treści “Default Radeon WattMan settings have been restored due to unexpected system failure” i ogólnie strasznie często mi się ono pojawia.
REKLAMA