logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regeneracja taśmy i udoskonalenie drukarki igłowej STAR LC 15-PL

22 Paź 2005 13:33 12531 15
REKLAMA
  • #1 1918816
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 1919006
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2304
    Witam
    Wykonałem dawno temu taki automat do regeneracji taśm (do Stara również po wyjęciu taśmy) ze starej maszymy do pisania, nasącza wałem z silnika (ZK) oklejonego filcem namoczonym tuszem, docisk z magnetofonu ZK, napęd regulowany - stabilizator z magnetofonu kasetowego.
    Automat sam przełącza kierunki nasączania po dojściu taśmy do końca i tak do momentu wyłączenia napędu :P
    Załączniki:
    • Regeneracja taśmy i udoskonalenie drukarki igłowej STAR LC 15-PL 1.jpg (17.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Regeneracja taśmy i udoskonalenie drukarki igłowej STAR LC 15-PL 2.jpg (24.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Regeneracja taśmy i udoskonalenie drukarki igłowej STAR LC 15-PL 3.jpg (23.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Regeneracja taśmy i udoskonalenie drukarki igłowej STAR LC 15-PL 4.jpg (21.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 1919021
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 1922337
    _PREDATOR_

No to dam Ci parę podpowiedzi.
    Ja nasączam taśmę czarnym tuszem do stępli metalowych już od kulku lat w swojej drukarce igiełkowej Mera D-100M.
    Po nasączeniu, całą taśmę dokładnie wycieram ściereczką przyciskając mocno z obu stron, by nie była za mocno nasączona - niebłyszczała.
    Jako oś użyłem wirnika ze szpulowca ZK120-145 jak i jego łożyskowanie. Napęd jest przenoszony paskiem płaskim na koło zamachowe z magnetofonu kasetowego na którym w paru miejscach rozmieszczony mimośrodkowo parę nagwintowanych otworów do popychacza z maszyny do pisania w celu ustawienia odpowiedniego skoku popychacza.
    Jedna kupiona taśma starcza mi na 1-2 lata.
    Jak co to pytaj, podpowiem.
    Pozdrawiam.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #6 1922419
    _PREDATOR_

Jarema napisał:
    Witam,
    Widzę, że nie tylko ja używam D100MPC :D

One są nie do zajechania, inne zagraniczne są do upy :P
    Jarema napisał:
    Jeśli chodzi o regenerację taśm to ciekaw jestem skąd brać samą tasmę - parę lat temu nie było problemu z dostępnością taśm do maszyn do pisania.

U nas jak dotychczas nie mam problemu z ich nabyciem, ostatnio jak kupowałem to były czarne o 2 szerokościach i czarno-czerwone :D
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • REKLAMA
  • #7 1922465
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    _PREDATOR_ napisał:
    Jarema napisał:
    Witam,
    Widzę, że nie tylko ja używam D100MPC :D

One są nie do zajechania, inne zagraniczne są do upy :P

Co prawda ciężko jest porównywać D100 z np. oki3320 bo to zupełnie inna epoka i technologia, ale mają jednak coś w sobie co pozwala im żyć długo :D
    Szkoda tylko, że to "coś" jest sukcesywnie rozwalane przez polski rząd:
    http://www.mera-blonie.com.pl/
    http://www.mera-blonie.pl/mer/index.php?p=0&sid=2b2327afcfc8c7b43db91b2b809835c8
    _PREDATOR_ napisał:
    Jarema napisał:
    Jeśli chodzi o regenerację taśm to ciekaw jestem skąd brać samą tasmę - parę lat temu nie było problemu z dostępnością taśm do maszyn do pisania.

U nas jak dotychczas nie mam problemu z ich nabyciem, ostatnio jak kupowałem to były czarne o 2 szerokościach i czarno-czerwone :D

Ja złaziłem kilkanaście sklepów w krakowie i wszędzie uzyskałem odpowiedź w stylu "dziś mamy komputery a maszyny do pisania już dawno wylądowały na złomie..."
  • #8 1922493
    _PREDATOR_

Jarema napisał:
    Ja złaziłem kilkanaście sklepów w krakowie i wszędzie uzyskałem odpowiedź w stylu "dziś mamy komputery a maszyny do pisania już dawno wylądowały na złomie..."

Łatwo 'im' się mówi, ale popatrz ile kosztuje utrzymanie drukarki nowej generacji a ile igiełkowej, szczególnie przy wypisywaniu rachunków.
    Ja swoję nabyłem za 50PLN i za chiny nie sprzedam jej za żadną cenę.
    No, ale odchodzimy od tematu autora postu i zaraz mod nas poskromi :P
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #9 1922522
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Kakens20 napisał:
    Witam. Mam drukarke igłową STAR lc 15-PL. Czy ktoś może ma sprawdzone sposoby regeneracji tasmy drukującej w drukarkach igłowych ?
    Czy tą drukarke można jakoś udoskonalić np. wgrywając nowy eprom albo coś w tym stylu.

Kamil

Co masz na myśli pisząc udoskonalić ?
    Jeśli chodzi o szybkość druku to niestety niewiele się da zrobić ponieważ szybkość tą ogranicza m.in. maksymalna czestotliwość uderzeń igieł w głowicy.
    Z drugiej strony jako ograniczenie ujawnia się moc silnika napędu karetki.

P.S.
    Jeśli chodzi o moją D100 to kosztowała 10pln i też nie dała się przyspieszyć :(.
  • REKLAMA
  • #10 2205020
    Maksios
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    WItam
    Troche doczepiony post :P może przejdzie
    Chodzi o najszybsza możliwa konfiguracje star lc-20 pod win xp
    czy da sie zrobic zeby ten zabytek zmusic do pracy w dwoch kierunkach ?
    jak to zrobic zeby dzialalo pod office ?
    Jakie ustawienia na dip jaka emulacja epson czy ibm ?

Pozdrawiam Krzysiek
  • #11 2205736
    tarom
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam
    Myślałem, że poczciwe D100 są już dawno na złomie,ale okazuje się że jeszcze pracują.Jako długoletni serwisant D100 D180 i całej serii Robotronów,chciałbym zauważyć, że do tych drukarek powinny być stosowane specjalne taśmy do drukarek DZM (drukarka znaków mozaikowych). Były to taśmy nylonowe i nasączane specjalnym tuszem który nie powodował zaklejania się igieł w głowicy w dłuższym okresie pracy. Stosowanie zwykłych taśm powodowało blokowanie igieł. Taśmy DZM były produkowane o ile dobrze pamiętam w Stargardzie Szczecińskim .
  • #12 2205845
    abrasax
    Poziom 12  
    Ja jestem ciekawy w takim razie skad taśmy do maszyn bierze P.olicja ???
    Gdzie by sie nie zaszło do ktorego komisariatu to tam standard maszyna do pisania - komputery to rzadkość.
  • #13 2205944
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    tarom napisał:
    Witam
    Myślałem, że poczciwe D100 są już dawno na złomie,ale okazuje się że jeszcze pracują.

Witam,
    Nie należy jednakże zapominać o pasjonatach polskiej techniki :D
    Ja tej drukarki używam co prawda sporadycznie ale jednak - raczej aby się nie zastała.
    Taśma jaka w niej jest zainstalowana to zwykła taśma do maszyny do pisania :)
  • #14 2205961
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    policja ma pewnie stąd, skąd i ja= ze starych zapasów. Firmy państwowe zaopatrywały się w ten strategiczny dla biurokracji towar w sporych ilościach i czekał w magazynach;) Obecnie nie mam już na czym używać tych tasiemek, a zostało ich troszkę....:|
  • #15 2206075
    gosp
    Spec od drukarek
    Ocena: 45
    Witam.
    Jeśli stosujemy niwiadomo jakiej jakości tusz do nasączenia taśmy możemy spowodować osłabienie uderzeń igieł, a nawet ich unieruchomienie - w domu u siebie owszem - ale jako usługę komuś nie polecam bo narobić można szkody.Ja jeśli mam problem z wymianą taśmy
    (dostępem do niej) wyciągam ją z kaset oki albo epson (te są dostępne) i przekładam ją do kasety docelowej.Dodam że oryginalne taśmy są tak nasaczane by nie tylko barwić ale i też smarować zespół igiełek w głowicy.
    Maszyna do nasączania? przypomina mi to próbę przerobienia pralki automatycznej na mieszalnik do pasz,albo wykonanie rakiety transkontynentalnej z bojlera:D - jednym słowem niepotrzebna babranina i strata czasu, a efekt???
    No ale to w końcu tylko moje zdanie.:D
    Pozdrawiam.
  • #16 2206155
    _PREDATOR_

gosp napisał:
    Witam.
    Jeśli stosujemy niwiadomo jakiej jakości tusz do nasączenia taśmy możemy spowodować osłabienie uderzeń igieł, a nawet ich unieruchomienie - w domu u siebie owszem - ale jako usługę komuś nie polecam bo narobić można szkody.Ja jeśli mam problem z wymianą taśmy
    (dostępem do niej) wyciągam ją z kaset oki albo epson (te są dostępne) i przekładam ją do kasety docelowej.Dodam że oryginalne taśmy są tak nasaczane by nie tylko barwić ale i też smarować zespół igiełek w głowicy.
    Maszyna do nasączania? przypomina mi to próbę przerobienia pralki automatycznej na mieszalnik do pasz,albo wykonanie rakiety transkontynentalnej z bojlera:D - jednym słowem niepotrzebna babranina i strata czasu, a efekt???
    No ale to w końcu tylko moje zdanie.:D
    Pozdrawiam.

I słusznie, nie mniej informuję, że na tak regenerowanych taśmach 'lecę' już parę dobrych lat i głowica jak drukowała na początku, tak drukuje do dziś. Policz sam ile to oszczędności, kupno jednej taśmy na miesiąc, a regeneracja na rok, przelicz na kilka lat i masz spore oszczędności.
    Konto firmowe:
    ELMAX

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regeneracji taśmy drukującej w drukarce igłowej STAR LC 15-PL oraz możliwości jej udoskonalenia. Użytkownicy opisują metody regeneracji taśmy, m.in. nasączanie jej tuszem do stempli metalowych lub specjalnym tuszem do taśm DZM, który zapobiega blokowaniu igieł. Wskazano, że taśmy do drukarek igłowych są często takie same jak do maszyn do pisania, a ich dostępność jest ograniczona, choć wciąż możliwa dzięki zapasom lub taśmom z innych modeli (np. Oki, Epson). Jeden z użytkowników opisał konstrukcję automatu do regeneracji taśm wykorzystującego elementy z maszyn do pisania i magnetofonów kasetowych. W kwestii udoskonalania drukarki, zwrócono uwagę, że zwiększenie szybkości druku jest ograniczone przez mechaniczne parametry głowicy i silnika, a zmiana EPROM-u nie jest powszechnie stosowana ani opisana. Poruszono także temat kompatybilności i konfiguracji drukarek STAR LC-20 pod Windows XP, w tym emulacji Epson lub IBM oraz ustawień DIP switch. Wspomniano o trwałości i ekonomiczności drukarek igłowych w porównaniu do nowoczesnych urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA