logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Estymacja zajętej przestrzeni dyskowej przez dane Facebooka

Myopic 29 Mar 2021 22:51 951 7
REKLAMA
  • #1 19349773
    Myopic
    Poziom 11  
    Ocena: 69
    Wiadomo, że liczba ta przyrasta w każdej sekundzie w przerażającym tempie. Ale tak mniej więcej, czy ktoś z Was orientuje się, ile przestrzeni na dyskach twardych mogą zajmować dane całego Facebooka? :)
    Próbowałem, ale nie znalazłem takiej informacji w Internecie.
  • REKLAMA
  • #2 19349788
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Do czego jest Ci potrzebna taka bezuzyteczna informacja?

Skoro wiadomo, ze:
    > Facebook generates 4 petabytes of data per day

To sobie policz...
  • REKLAMA
  • #3 19349790
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Myopic napisał:
    Próbowałem, ale nie znalazłem takiej informacji w Internecie.

I zapewne nie znajdziesz.
    Skontaktuj się z osobami odpowiedzialnymi za FB.
  • #4 19349792
    Myopic
    Poziom 11  
    Dla zaspokojenia swojej ciekawości. :D

A skąd to wiadomo, że Facebook generuje 4PB danych w ciągu każdego dnia?

Ciekawe jak i gdzie znaleźć osoby odpowiedzialne za Facebooka, które byłyby tak miłe, aby odpowiadać na pytania. Na Facebooku wszystko dzieje się automatycznie, nie ma żadnej interakcji z żywym pracownikiem tej firmy.
  • REKLAMA
  • #6 19349823
    Myopic
    Poziom 11  
    Kolobos, być może wiesz co nieco o komputerach, ale pozwolisz, że dam Ci radę jako człowiek. Lepiej jest, gdy już decydujemy się zabrać głos na jakiś temat, aby robić to kulturalnie i uprzejmie, bo wtedy Twój przekaz będzie skuteczniejszy, lepszy, a odbiór takiej osoby przez społeczeństwo - przyjazny.

Przy okazji, słowo Internet piszemy z dużej litery. Mam nadzieję, że przyda Ci się to w życiu.

A za link do artykułu dziękuję. Poszukując odpowiedzi na moje pytanie w artykule tym znalazłem, że:
    Cytat:
    Facebook generuje 4 petabajty danych dziennie - to milion gigabajtów. Wszystkie te dane są przechowywane w tak zwanym Hive, który zawiera około 300 petabajtów danych. Ta olbrzymia ilość generowanych treści jest niewątpliwie związana z faktem, że użytkownicy Facebooka spędzają więcej czasu w serwisie niż użytkownicy w jakiejkolwiek innej sieci społecznościowej, poświęcając około godziny dziennie.

Cytat:
    Magazyny dużych zbiorów danych to woły robocze do analizy danych na Facebooku. Rosną o miliony zdarzeń (wstawień) na sekundę i przetwarzają dziesiątki petabajtów i setki tysięcy zapytań dziennie. Trzy najczęściej używane magazyny danych to:

1. ODS (Operational Data Store) przechowuje 2 miliardy szeregów czasowych liczników. Jest używany najczęściej w alertach i pulpitach nawigacyjnych oraz do rozwiązywania problemów z metrykami systemowymi z opóźnieniem 1-5 minut. Istnieje około 40 000 zapytań na sekundę.

2. Scuba to szybki magazyn danych Facebooka. Przechowuje w pamięci tysiące tabel w około 100 terabajtach. Przejmuje miliony nowych wierszy na sekundę i usuwa równie wiele. Przepustowość osiąga szczyt około 100 zapytań na sekundę, skanując 100 miliardów wierszy na sekundę, a większość czasów odpowiedzi jest poniżej 1 sekundy.

3. Hive to hurtownia danych Facebooka, zawierająca 300 petabajtów danych w 800 000 tabel. Facebook generuje 4 nowe petabajty danych i wykonuje 600 000 zapytań i 1 milion zadań związanych z redukcją map dziennie. Presto, HiveQL, Hadoop i Giraph to popularne silniki zapytań w usłudze Hive.

ODS, Scuba i Hive mają wspólną ważną cechę: żadna z nich nie jest tradycyjną relacyjną bazą danych. Przetwarzają dane do analizy, a nie po to, by służyć użytkownikom, więc nie potrzebują gwarancji ACID na przechowywanie lub odzyskiwanie danych. Zamiast tego, wyzwania wynikają z wysokich szybkości wprowadzania danych i ogromnych ilości danych.

Jest to garść informacji, które w pewien sposób wyjaśniają moje zapytanie. Jednak czegoś tu nie rozumiem, skoro Facebook generuje 4PB danych dziennie, to jak to możliwe, że jego hurtownia danych zajmuje tylko 300PB? Jest tam też napisane, że ta hurtownia danych Hive służy do analizy, a nie po to, by służyć użytkownikom.
  • REKLAMA
  • #7 19349876
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Myopic napisał:
    Przy okazji, słowo Internet piszemy z dużej litery. Mam nadzieję, że przyda Ci się to w życiu.

To co podałeś tylko potwierdza słowa Kolobosa ... "nie umiesz w internety" ...
    Wybrałeś opis z roku 2001, pominąłeś wiele z lat następnych gdzie dopuszczalne są wersje słowa z dużej i małej litery - poszukaj, poczytaj :)
    A tak nawiasem mówiąc, jeżeli ktoś nagle zmienia temat na inny, wytyka komuś "wydumane" błędy i poucza to tylko świadczy o jego własnych problemach.
    I gdzie tu niby kultura i przyjazny odbiór !?
  • #8 19428068
    Myopic
    Poziom 11  
    Chyba nic więcej nie uda się w tym temacie ustalić, a i tak załączony artykuł o statystykach Facebooka jest obszerny i dużo wnosi. Dlatego zamykam wątek.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące oszacowania zajętej przestrzeni dyskowej przez dane Facebooka, wskazując na szybki wzrost tej przestrzeni. Odpowiedzi wskazują, że Facebook generuje około 4 petabajtów danych dziennie, jednak nie ma jednoznacznych informacji na temat całkowitej przestrzeni zajmowanej przez dane. Wskazano na hurtownię danych Hive, która ma pojemność 300 petabajtów, co budzi wątpliwości, biorąc pod uwagę codzienny przyrost danych. Użytkownicy sugerują poszukiwanie informacji w artykułach oraz kontakt z osobami odpowiedzialnymi za Facebooka, chociaż zauważają, że interakcja z pracownikami firmy jest ograniczona.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA