logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Facebook przekroczył miliard użytkowników! Ciekawostki dotyczące portalu.

lukasker 04 Paź 2012 19:28 7404 36
REKLAMA
  • Facebook przekroczył miliard użytkowników! Ciekawostki dotyczące portalu. Zgodnie z wcześniejszymi prognozami, Facebook przeszedł dzisiaj do historii. Jak podano w porannym komunikacie - liczba aktywnych użytkowników przekroczyła właśnie miliard. Jest to pierwsza strona na świecie, która zdołała zgromadzić taką ilość użytkowników. Użytkownicy są też młodsi. Gdy Facebook przekroczył pół miliarda użytkowników w 2010, ich średni wiek wynosił 23 lata. Obecnie średni wiek użytkownika wynosi 22 lata.

Na Facebooku jest ponad 140 miliardów znajomości oraz 219 miliardów zdjęć. Oznacza to, że średnio użytkownik posiada 140 znajomych i wrzuca 219 zdjęć. Facebook oczywiście chce dalej rosnąć, ale jego głównym celem jest rozwój usług i spieniężenie swojej wartości. Więcej informacji w źródle.

Źródło

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    lukasker
    Tłumacz Redaktor
    Specjalizuje się w: programowanie, strony www
    lukasker napisał 2900 postów o ocenie 182. Mieszka w mieście Kielce. Jest z nami od 2010 roku.
  • REKLAMA
  • #2 11378562
    soki
    Poziom 17  
    Ocena: 812
    Zastanawia mnie, czy licząc te miliardy, policzono również fikcyjne konta typu "fanklub" lub też "strony". Jeśli tak, to ilości te są przeszacowane. No ale fakt jest faktem, przy założeniu, że mamy 7 miliardów ludzi na ziemi, to 14% posiada konto na fb. Co do planów rozwojowych (spieniężania), to ciekawe czy zgodnie z tą tendencją facebooka spotka los naszej-klasy, a ludzie przesiądą się na jakąś darmową, wolną od reklam alternatywę.
  • REKLAMA
  • #3 11378800
    przem312
    Poziom 10  
    Zuckenberg ma pełen zestaw danych ok. 14% globu jak sam zauważyłeś ;) Więc nie ma znaczenia co się będzie działo dalej, jest ustawiony do końca życia swoich prawnuków.

Jeśli mam być szczery, to liczba użytkowników jest dla mnie zaskakująco... mała. Przecież propaganda która towarzyszy promocji facebooka (nawet parafie mają swoje strony na fejsie) sugeruje, że jeśli nie masz tam konta to wypadłeś z obiegu i w zasadzie nie masz pojęcia czy oddychasz. A tu psikus, dopiero jedna siódma ludzi na świecie.
  • #4 11378889
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    lukasker napisał:
    facebook przeszedł dzisiaj do historii

:D
  • #5 11378938
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    przem312 napisał:
    [ciach] jeśli nie masz tam konta to wypadłeś z obiegu i w zasadzie nie masz pojęcia czy oddychasz.
    Cholera. Właśnie zbadałem sobie puls. I wiecie co?? Nie mam konta na tym portalu i mam się świetnie :D :D
  • #6 11378965
    FalkoN_Pl
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    przem312 napisał:

Jeśli mam być szczery, to liczba użytkowników jest dla mnie zaskakująco... mała. Przecież propaganda która towarzyszy promocji facebooka (nawet parafie mają swoje strony na fejsie) sugeruje, że jeśli nie masz tam konta to wypadłeś z obiegu i w zasadzie nie masz pojęcia czy oddychasz. A tu psikus, dopiero jedna siódma ludzi na świecie.

Biorąc pod uwagę, że tylko 34% ludzi na świecie ma w ogóle dostęp do internetu, to jak dla mnie wynik jest przytłaczający.
  • #8 11380377
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Ocena: 275
    vedy1 napisał:
    Bzdura!!
    Raczej milion kont nie użytkowników ale oczywiście wolimy kopiować (tłumaczyć) z angielskiej strony aniżeli pomyśleć.
    Ludzie myślcie a nie czytajcie bzdur i je kopiujcie!!

Witam,
    raczej "miliard" kont.
  • #9 11380648
    Trzyzet
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    W krajach anglojęzycznych nie ma miliona, jest od razu miliard jako liczebnik :) O to chodziło Vedy'iemu. Ale też źle tłumaczą, jest napisane poprawnie. Jest miliard kont. Billion = miliard.
  • #10 11380663
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 11380732
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 264
    Trzyzet napisał:
    W krajach anglojęzycznych nie ma miliona, jest od razu miliard

Milion jest, ale za to nie ma miliarda :)
  • REKLAMA
  • #12 11380773
    pipałosia
    Poziom 28  
    Ocena: 179
    Ciekawi co tak ludzi ciągnie to niego?. Jak nie nasza klasa to inne cudo. Również godne chyba zainteresowania jest to ,co lub ile warta jest ta informacja skoro w mediach podano. Tyle ważnego sie dzieje a tu o ,usłyszę taką bzdurkę jak wiele innych oczywiście. Podanie tego jako news na forum też godny uwagi uważam, pewnie dlaczego nie. Zawsze coś ciekawego się trafi w postach.
  • REKLAMA
  • #13 11381142
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 11381392
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 11381580
    Trzyzet
    Poziom 23  
    Pocieszny napisał:

Milion jest, ale za to nie ma miliarda :)

Przepraszam, moja pomyłka. Oczywiście w anglojęzycznych krajach nie ma liczebnika miliard, jest million i od razu po nim billion.
  • #16 11383108
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 296
    Ja na FB nie mam żadnych zdjęć, ani nie podaję żadnych informacji o sobie. Ale konto mam, bo takie konto to fajna rzecz z jednego powodu: można publicznie wrzucić jakąś uwagę komuś innemu, lub dać znać że coś (zespół muzyczny, stacja radiowa, cokolwiek) nam się podoba. Dlatego nie porównywałbym Facebooka do Naszej Klasy. FB to przede wszystkim portal kontaktowo-opiniotwórczy, a N-K to tylko platforma do odświeżania starych znajomości.
  • #17 11384274
    aneuron
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    przem312 napisał:
    Zuckenberg ma pełen zestaw danych ok. 14% globu jak sam zauważyłeś ;) Więc nie ma znaczenia co się będzie działo dalej, jest ustawiony do końca życia swoich prawnuków..

W moim przypadku nie ma nawet... poprawnego imienia i nazwiska, a tylko zna ksywkę i znajomi kojarzą ze zdjęć ;)
    Więc bez przesady. Nabija sobie statystyki, żeby więcej kasy z reklam ściagać.
    To już jest śmieszne, jak wielu firm nie stać teraz na własny porządny adres WWW i stronę tylko wrzucają i reklamują face'a za swoją kasę i to nawet w TV :D
  • #18 11384424
    Quazzami
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Ale Wy jesteście dziwni, pod każdym newsem nt. Facebooka wszyscy piszecie, że użytkownicy są po lobotomii i tylko Wy nie używacie FB, co czyni Was wybitnymi i takimi nietuzinkowymi wśród całej reszty ludzi opętanych przez Facebooka.. Staracie się być alternatywni na siłę, co wcale nie sprawia, że jesteście wyjątkowi :)
    No, chyba że nie rozróżniacie normalnego użytkownika od dzieci ze szkoły podstawowej bądź gimnazjum, wtedy wszyscy w jednym worze siedzimy - my, użyszkodnicy FB.
  • #19 11384648
    FastProject
    Poziom 29  
    Ocena: 194
    Quazzami napisał:
    Ale Wy jesteście dziwni, pod każdym newsem nt. Facebooka wszyscy piszecie, że użytkownicy są po lobotomii i tylko Wy nie używacie FB, co czyni Was wybitnymi i takimi nietuzinkowymi wśród całej reszty ludzi opętanych przez Facebooka.. Staracie się być alternatywni na siłę, co wcale nie sprawia, że jesteście wyjątkowi :)

Lubię to! :)
  • #20 11384714
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Quazzami napisał:
    [ciach]
    No, chyba że nie rozróżniacie normalnego użytkownika od dzieci ze szkoły podstawowej bądź gimnazjum, wtedy wszyscy w jednym worze siedzimy - my, użyszkodnicy FB.
    a istnieje taka różnica ?:D :D Opowiedz jaka - bom ciekaw :)
  • #21 11384747
    Quazzami
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    VooVoo napisał:
    Quazzami napisał:
    [ciach]
    a istnieje taka różnica ?:D :D Opowiedz jaka - bom ciekaw :)

Jeżeli za normalnego użytkownika uważasz taką osobę, która mówi wszystkim że idzie robić kupę oraz że obiad się przypalił, że się zaręczyła i że "Lubi koty" - to nie jest normalny użytkownik.
    Wiadomo, że zawsze trafi się jakiś wyjątek (albo i ich setki tysięcy) co nie znaczy, że nie można sobie tego portalu tak skonfigurować, żeby nie prał mi mózgu i pozwalał się dowiedzieć z jednego miejsca o wszystkim - wiadomości z kraju i ze świata, nowości z mojego wydziału i kierunku studiów, mogę znaleźć znajomych jeżeli mam do nich jakiś interes (bo niestety - nie będę wisiał na domowym telefonie albo latał po mieście szukając znajomych, żeby coś załatwić). Niejako popularność facebooka oraz 'postęp technologiczny' wymusza na mnie kontaktowanie się z większością znajomych przez facebooka właśnie.
    A co do młodszej części FB - każdy był kiedyś młody, choć to, co można spotkać tam teraz to jakaś wielka pomyłka.
    Na każdym portalu społecznościowym mamy takie "pokolenie fejsbuka" i nic na to nie możemy poradzić, jednak według mnie nie jest to coś, co sprawia że mam tego facebooka nie używać. To tak jakby powiedzieć, że skoro dzieci w podstawówce mają komórki z aparatem to ja muszę kupić bez aparatu, bo co sobie ludzie pomyślą (!)

Trochę ten post chaotyczny ale już zmęczony jestem a chciałem przekazać więcej niż jestem w stanie. Dobranoc :)
  • #22 11385116
    czurabura

Poziom 13  
    Ocena: 7
    Denerwuje mnie to w fb że jeśli założysz sobie profil nie można go najzwyczajniej kompletnie skasować. Usunąć konta, jest możliwość uśpienia jednak to zbyt mało zawsze jakieś wieści na twój temat pozostają. Kompletnie nie fajna rzecz "ciekawe dlaczego... " Chyba że się mylę i coś się zmieniło
    Konto firmowe:
    KSND KOMPUTERY SERWIS NAPRAWA
    Józefiaka 18, Sieradz, 98-200 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż)
  • #24 11386311
    reaven22
    Poziom 31  
    Ocena: 1367
    Co to jest ten fejsbuk że się wszyscy nim tak podniecają??
  • #25 11387622
    k124l
    Poziom 20  
    Ocena: 125
    Witam .
    Mam 17 lat i nie mam fejsbuka i dobrze mi z tym a nie jak wszyscy w moim wieku się tym podniecają .
  • #26 11387685
    Trzyzet
    Poziom 23  
    A Ty się podniecasz tym że go nie masz, więc lepszy nie jesteś ; d
  • #27 11387755
    k124l
    Poziom 20  
    Ocena: 125
    Trzyzet napisał:
    A Ty się podniecasz tym że go nie masz, więc lepszy nie jesteś ; d

Wcale się nie podniecam po prostu mam gdzieś takie portale :D
  • #28 11389318
    aneuron
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    W temacie wątku było że ma 1mld użytkowników, a to jest nieprawda, bo wielu z nich już nie żyje na pewno (zwykły rachunek prawdopodobieństwa to wykaże) a nadal ma konto na FB... bo przecież jak zniszczą dowód w urzędzie to nie... usuwają też konta na FB ;)

Więc po co wciskać całemu światu takie bzdury.... tylko w celu darmowej reklamy nic poza tym ;)
  • #29 11390619
    szulat
    Poziom 23  
    Ocena: 110
    aneuron napisał:
    W temacie wątku było że ma 1mld użytkowników, a to jest nieprawda, bo wielu z nich już nie żyje na pewno (zwykły rachunek prawdopodobieństwa to wykaże) a nadal ma konto na FB...

jednak mowa była o miliardzie aktywnych użytkowników czyli takich którzy się przynajmniej ostatnio logowali, a nie że liczba kont jest miliard
  • #30 11391347
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Gdy prasa pisze jakieś brednie o swoim nakładzie to weryfikuje to Urząd Kontroli Prasy (lub jakoś tak podobnie). Nic mi nie wiadomo na temat Urzędu Kontroli Serwisów Internetowych który mógłby uwiarygodnić takie informacje podawane przez FB.
    Każdy może powiedzieć "Mam serwis internetowy w którym jest 1000000000 aktywnych kont"...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Facebook osiągnął miliard aktywnych użytkowników, co wywołało dyskusję na temat dokładności tych danych, w tym liczby fikcyjnych kont. Użytkownicy są młodsi, a średni wiek wynosi 22 lata. Wiele osób kwestionuje, czy liczba ta obejmuje tylko aktywnych użytkowników, czy także konta nieużywane. Pojawiły się obawy dotyczące spieniężania wartości platformy oraz jej przyszłości, zwłaszcza w kontekście rosnącej konkurencji i alternatyw bez reklam. Użytkownicy wyrażają różne opinie na temat wartości Facebooka, jego wpływu na życie społeczne oraz prywatność danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA