Witam! Wczoraj zmieniałem procesor z i5-9400F na i7-9700k, wymieniając procesor postanowiłem również zmienić chłodzenie z intel boxa od i5 na spartana 4, bios zaktualizowany jak i sterowniki od karty graficznej, po krótkim wprowadzeniu przechodzimy do problemu, więc tak, wszystko działa bez zarzutu, ale wchodząc w grę "Minecraft" po czym na singielplayer mam po 700fps dochodzące do 1000fps, natomiast wchodząc na jakiś serwer gdzie na jednym sektorze jest 100+ osób mam 1fps. Zajrzałem do menadżera zdań popatrzeć na procesy poszczególnych podzespołów komputera tam ujrzałem zużycie energii na minecrafcie bardzo wysoki, nie jestem dobry w tych sprawach ale na moje oko to od zasilacza gdyż ponieważ posiada on 500w i być może nie wyrabia i dlatego są takie spadki fpsów. Więc jeśli ktoś się zna i pomoże proszę o pomoc czy to faktycznie od zasilacza czy może od czegoś innego.
Ps na i5 takich problemów nie było. Na dole daje screenshoty z menadżera zadań mając włączonego Minecrafta.
Reszta podzespołów:
karta graficzna: RTX 2060super gaming 8gb
płyta główna: z390 gaming x
ramy: 2x8GB
Ps na i5 takich problemów nie było. Na dole daje screenshoty z menadżera zadań mając włączonego Minecrafta.
Reszta podzespołów:
karta graficzna: RTX 2060super gaming 8gb
płyta główna: z390 gaming x
ramy: 2x8GB