Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MSI Z270 gaming m3, i5 7600k - Spadki fpsów w grach

09 Lut 2018 10:12 891 36
  • Poziom 7  
    Witam, na wstępie napiszę, że potrzebuję pomocy kogoś kto się bardzo dobrze orientuje w sprawach pctów, a nie "laików", o pomoc prosiłem już nawet sam dział MSI, który przez pewien okres próbował razem ze mną rozwiązać problem, ale nie udało się.

    Specyfikacja komputera:
    MSI Z270 gaming m3, i5 7600k - Spadki fpsów w grach

    + Pamięć Ballistix Sport LT DDR4, 8GB, 2400MHz, CL16 (single ,ponieważ mam zamiar dokupić drugą kość 8 gb)
    Windows 10 64 bit
    Zasilacz : Zasilacz SilentiumPC Vero M2 Bronze 600 W SPC166
    Chłodzenie : Chłodzenie CPU SilentiumPC Grandis 2 XE1436

    Przechodząc do problemu: Dość duże dropy fpsów w grach, które być może są powodem lagów. W gry oczywiście gram na ustawieniach najwyższych. Zrobiłem aktualizację biosu (obecnie 1.4) i sterowników (programem Driver Pack), temperatury intela podchodzą do 80 stopni. Czyli z tego co się dowiedziałem są to normalne temperatury intela - myślałem, że lagi mogą być spowodowane temperaturą peceta, ponieważ w gta v na początku nie ma dużych lagów, a po jakimś czasie no... jak na takiego peceta są zdecydowanie zbyt wysokie, przy czym wykorzystywanie procesora stale oscyluje na poziomie 100%. Jeżeli chodzi o Counter Strike'a - do postu dołączam filmik, w którym nagrywam fpsy telefonem. Lagi występują nawet w grze Fornite na ustawieniach epickich, natomiast grając w PUBGA mam również lagi, ale nie aż takie duże, bardzo małe, głównie jeżeli już to pewnie spowodowane renderingiem obszaru i zastanawiam się jak PUBG ma się do Fornite gdzie w obie gry gram na full detalach, a i tu i tu występują lagi. Wiedźmin 3 już tak nie laguje - zdecydowanie odczuwam tam mniejsze lagi grając na full detalach. Były sprawdzane już temperatury każdego podzespołu i wszystko było w porządku. Co jeszcze mogę zrobić albo co może być przyczyną takiego zachowania,czy może w takim komputerze w tych grach to normalne, że występują lagi?

    Film na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=HxbuyOv15xw&feature=youtu.be
  • Poziom 43  
    Zainstaluj i uruchom FRAPS'a, zainstaluj i uruchom HWiNFO64 (sensors only) i włącz logowanie do pliku (prawy dolny róg okna programu). Uruchom grę, pograj z 20min. i zamieść log z HWiNFO w załączniku (po spakowaniu).
    Przy okazji w tle może być uruchomiony program Process Explorer i z niego daj screen.
  • Poziom 43  
    Jak tak im pisałeś, to pewnie trochę zwątpili...
    Divert napisał:
    dropy fpsów w grach,które być może są powodem lagów.

    To są dwie angielszczyzny zbite w masło maślane.
    Divert napisał:
    i sterowników (programem Driver Pack)

    Instaluj dalej sterowniki "automatem" zobaczysz co się stanie.
    Wysyłasz ucięty ekran, masz spadki FPS, a brak załączonego SMART i memtesta.
    Bez opisu, czym obciążony jest PC, screen z HWm jest bezużyteczny (i ucięty). Używaj HWi.
    Wykaż więcej inwencji niż zakup sprzętu i np. podstaw inny PSU. Ja uważam, że zasilacze SPC mogą robić problemy.
    Divert napisał:
    Co jeszcze mogę zrobić albo co może być przyczyną takiego zachowania,czy może w takim komputerze w tych grach to normalne,ze występują lagi?

    Być może, ale się nie przekonamy na podstawie informacji jakie podałeś.
  • Poziom 7  
    Kasek21 napisał:
    Zainstaluj i uruchom FRAPS'a, zainstaluj i uruchom HWiNFO64 (sensors only) i włącz logowanie do pliku (prawy dolny róg okna programu). Uruchom grę, pograj z 20min. i zamieść log z HWiNFO w załączniku (po spakowaniu).
    Przy okazji w tle może być uruchomiony program Process Explorer i z niego daj screen.


    link do filmu z gta v (afterburner): https://youtu.be/1Lww184JqlY
    CrystalDisk: MSI Z270 gaming m3, i5 7600k - Spadki fpsów w grach

    btw. odnośnie 2 komentarza... myślisz,że nic nie robiłem z tym? robiłem testy wszystkimi możliwymi programami,reinstalowałem windowsa,sterowniki,biosa,gry,a Ty mi gościu wchodzisz na posta i wytykasz błędy językowe odnośnie "drop" i "fps" ... to nie jest forum poprawnej polszczyzny żebyś wchodził i udowadniał jaki to jesteś mądry polonista tylko forum odnośnie "elektroniky" i pomocy z nią związaną więc jeżeli nie masz nic sensownego do dodania odnośnie mojego posta to prosiłbym Cię abyś przestał robić z siebie błazna..

    Jeżeli chodzi o HwMonitor i ucięte zdjęcie chodziło tam o podzespoły,a nie temp... bo dopiero uruchomiłem komputer,a nie chciało mi się wypisywać każdego podzespołu więc zrobiłem zdjęcie z hwmonitora żeby było szybciej... , po 20 minutrach gry w gtav dodaje (PEŁNE) zdjęcie z HwMonitor...
  • Poziom 43  
    Dysk sprawny. Nic złego nie widać w ... HWm, ale czy ja nie prosiłem o HWi?
    Czy otrzymam wynik bootowalnego memtesta?

    Ogólnie ja na filmie nie widzę spadków FPS, może jakby był licznik lub jakbym zobaczył wykres FPS? Może kolega z posta #2 się podzieli swą "technologią"... ;P

    Uważam, że jeśli jakieś spadki są to z winy tego, co działa "pod spodem" dlatego byłeś proszony o podanie Process Explorer (ustaw odpowiednie segregowanie).

    Dodano po 3 [minuty]:

    Ogólnie najprościej było by jakbyś uruchomił CS:GO pod bootowalnym linuxem w OpenGL.
    Tam nic Ci nie będzie zakłócało FPS, a i wydaje mi się, że wykluczy problem ze sprzętem.
  • Poziom 7  
    Okej,a więc w tym filmiku akurat nie ma aż takich lagów,ponieważ jak na złość kiedy to nagrywałem (a było to wtedy kiedy wysyłałem materiały do MSI to jakoś te lagi nie chciały mi się pokazać - natomiast lagi są masakryczne wiadomo,że największe w mieście,ale jak na taki sprzęt zdecydowanie zbyt duże ,ponieważ czasami mam pokaz slajdów). Wysyłam screeny z Process Explorer.
  • Poziom 43  
    Miałeś posegregować procesy. Jaka jest obecnie wygoda szukania sensu w tej liście?
    Pierwsze co bym zrobił to pozbycie się antywira:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=3423977&highlight=
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=17008862#17008862
    zapewne nie masz ochoty czytać całości więc streszczę - zamula!
    Dalej widzę jakiś "Usługa platformy ochrony"... 24% użycia CPU.
    I właśnie tego typu rzeczy "pod spodem" niszczą Ci FPS.
    Indeksowanie, aktualizacja bazy wirusów, defragmentacja, Windows Update i kto wie co jeszcze...
    Być może masz np. infekcję a Process Explorer wcale nie musi jej pokazywać.
    Wyłącz zbędne "wodotryski" - zbędne usługi i programy działające w tle.
    Ja nie mówię, że na stałe, ale na próbę.

    O wiele prościej byłoby zbootować linux i na nim próbnie odpalić CS.

    Jeśli masz - usuń NVExperience, proces nvcontainer jest do niczego niepotrzebny.
    Intel Rapid - do weryfikacji nie znam się na nim, ale wg. mnie do wywalenia diagnostycznego. Dysk ma działać bez "sztuczek" wydajnie.
    Nie znam się na tym, bo nie streamuję moich gameplayów ;) ale jeśli masz jakieś nakładki do tego - nie muszą działać pozytywnie na FPS - wiesz co mam na myśli...
    Co to w ogóle NVShare? EDIT poszukałem:
    MSI Z270 gaming m3, i5 7600k - Spadki fpsów w grach
    Nie wygląda to "obiecująco" zwłaszcza jeśli dysk nagrywa powtórki gameplajów, które możesz przewijać jak film. Samo to może robić "fajne" lagi, także diagnostycznie polecam NVExperience - out.
    Przeskanuj komputer anty-robalami - MBAM free i ADWcleaner. Możesz też zamieścić logi z FRST.

    Doskonałym testem na to, czy masz zamulony system będzie przedstawienie nam wykresu z testu "Benchmark" z HDtune. Spróbuj "uspokoić" OS i wykonaj. Zamieść widok.

    Ech, rozpisałem się, na koniec wymiana sterowników przez DDU, ale zakładam, że przy lagach lampka HDD miga, więc to nie to...

    Divert napisał:
    Wiedźmin 3 już tak nie laguje

    Czyli bardziej w grach sieciowych są lagi. Pingowałeś na próbę ISP? Jaki transfer na jakim poziomie na speedtest.pl?
    Pamiętaj, że prawdziwe "lagi" i nazwa pochodzą od niskiego ping w grach sieciowych.
    Lag mogą powodować playerzy z wysokim pingiem i nie ma to nic wspólnego z Twoim PC.
  • Poziom 7  
    Experience usunięte, tego nvcontainer nie mogę zakończyć w procesach, dołączam zdjęcia z HDTune i speedtest. Nie robiłem pingowania, nawet nie wiem o co z tym kaman ;/, poszedl skan antywirem i adwcleanerem. Do załącznika dołączyłem też raport z FRST. Te "lagi" czyli zacięcia się gry moim zdaniem nie jest powodem sieci tylko czegoś innego.

    Edit. Nie cytuj w całości postów poprzedzających. RADU23
  • Poziom 43  
    Masz infekcję. Otwórz notatnik systemowy i wklej:
    Code:

    HKLM Group Policy restriction on software: %systemroot%\system32\mrt.exe <==== UWAGA
    HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page =
    HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page =
    HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL =
    HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL =
    HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL =
    HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL =
    HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =
    HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =
    CHR HKLM-x32\...\Chrome\Extension: [eofcbnmajmjmplflapaojjnihcjkigck] - hxxps://clients2.google.com/service/update2/crx
    CHR HKLM-x32\...\Chrome\Extension: [gomekmidlodglbbmalcneegieacbdmki] - hxxps://clients2.google.com/service/update2/crx
    S4 nvvad_WaveExtensible; \SystemRoot\system32\drivers\nvvad64v.sys [X]
    S4 nvvhci; \SystemRoot\System32\drivers\nvvhci.sys [X]
    Hosts:
    EmptyTemp:

    , zapisz jako fixlist.txt obok FRST.txt i w FRST wybierz "Napraw".

    Wykres dysku ładny, nie jakiś idealny, ale wykonaj jeszcze parę razy być może zobaczysz spadki - to wtedy spada też FPS.
    Prędkość sieci, ping ok.

    Temat się będzie sprowadzał do jednego wg. mnie - będziesz nas przekonywał, że lagi są, mimo, że my ich nie widzimy. itd. typowy scenariusz w takich tematach.
    Gdzie te lagi w GTA V? Patrzę i jest około 92-99 FPS. Stale.
    Może masz na myśli motion-blur jak się nagle odwracasz? To wyłącz go. Ja bym bardzo, bardzo chciał, żeby mój PC tak grał GTA V. ;)
    Ogólnie u mnie na zwykłym talerzowcu lagi są jak gra mapę doczytuje z dysku. To nomalne... ;)
    ps. Nie ma żadnej potrzeby w całości! cytować poprzedzający post.
    Ogólnie umęczyłeś mnie, a GTA na filmie Ci chodzi bajecznie. Pamiętaj, że to port z konsoli, więc czai się w tej grze "drewno" jeśli też to widzisz, tak jak ja to może po prostu jesteśmy zbytnio spostrzegawczy...
  • Poziom 7  
    safbot1st napisał:

    Gdzie te lagi w GTA V? Patrzę i jest około 92-99 FPS. Stale.
    Może masz na myśli motion-blur jak się nagle odwracasz? To wyłącz go. Ja bym bardzo, bardzo chciał, żeby mój PC tak grał GTA V. ;)
    Ogólnie u mnie na zwykłym talerzowcu lagi są jak gra mapę doczytuje z dysku. To nomalne... ;)
    ps. Nie ma żadnej potrzeby w całości! cytować poprzedzający post.
    Ogólnie umęczyłeś mnie, a GTA na filmie Ci chodzi bajecznie. Pamiętaj, że to port z konsoli, więc czai się w tej grze "drewno" jeśli też to widzisz, tak jak ja to może po prostu jesteśmy zbytnio spostrzegawczy...


    No to tak to wygląda mniej więcej: https://www.youtube.com/watch?v=k3fv1aCBAE8&feature=youtu.be
  • Poziom 43  
    Zwiększyłeś rozdzielczość do niemiłosierności i co to ma udowodnić?
  • Poziom 41  
    Wstaw więcej logów.

    Za każdym razem przed odpaleniem gry masz jakiś proces co żżera ci CPU jak na screenach wyżej? Bo to z miejsca masz 1 rdzeń mniej dla gry.

    Ogólnie ten CPU jest za wolny do tej grafiki - rada = grać na vsync lub limicie FPS, CPU nie może działać na 100% bo takie rzeczy będa się działy. No i nie może ci żaden proces zjadać jakiegoś rdzenia CPU na starcie.
  • Poziom 7  
    safbot1st napisał:
    Zwiększyłeś rozdzielczość do niemiłosierności i co to ma udowodnić?


    To,że nieważne jakie są ustawienia to lagi występują i nie ważne jaka to jest gra..

    Dodano po 2 [minuty]:

    enhanced napisał:
    Wstaw więcej logów.

    Za każdym razem przed odpaleniem gry masz jakiś proces co żżera ci CPU jak na screenach wyżej? Bo to z miejsca masz 1 rdzeń mniej dla gry.

    Ogólnie ten CPU jest za wolny do tej grafiki - rada = grać na vsync lub limicie FPS, CPU nie może działać na 100% bo takie rzeczy będa się działy. No i nie może ci żaden proces zjadać jakiegoś rdzenia CPU na starcie.


    Też tak właśnie myślałem,że ta i5 7600 k to będzie lipa w połączeniu z tą kartą ... mogłem wziąć i7 ,ale trudno mleko się wylało i wypadało by chociaż na chwilę kiedy nie wymienię i5 na i7 jakoś sobie z tym poradzić chociaż w minimalnym stopniu. Jak mam być szczery to nie zaglądałem w procesy :/ . Może zmiana windowsa na 7 była by jakimś rozwiązaniem? ta 10 to syf..
  • Poziom 43  
    Divert napisał:
    Jak mam być szczery to nie zaglądałem w procesy :/

    Ciężko to skomentować. I oczekujesz, że lagi same znikną w sposób magiczny?
    Divert napisał:
    ta 10 to syf..

    Zgadzam się! Też tak uważam. Dokładnie taką mam opinię o tym OS lub gorszą ;)
  • Poziom 41  
    Nie wiem czy nie będziesz miał jakiś problemów przy instalacji 7, co do cpu to i7 tej generacji jest już mało sensowne - trzeba myśleć w większą ilośc rdzeni wieć 8 generacja albo Ryzen.

    No ale nie może ci żaden proces zjadać CPU - bo masz wtedy 3 rdzenie dla gry a nawet mniej więc gdzie tutaj mowa o graniu.
  • Poziom 7  
    Jeżeli chodzi o ustawienia grafiki to specjalnie dla Ciebie nagrałem kolejny filmik i porównałem z bechmarkiem z yt. Chłopak na filmie ma i5 7600K , gtx 1080 , ten sam OS ,a różnica jest tylko w RAM on ma 16 gb (zapewne dual'a),a ja mam 8 gb (tak jak już pisałem w poście)

    Filmik chłopaka : https://www.youtube.com/watch?v=OpqExcrBIz4&t=72s
    Mój filmik: https://www.youtube.com/watch?v=TxqjUWwBFH8&feature=youtu.be

    Wystarczy odtworzyć te dwa filmy obok siebie w tym samym momencie i widać różnicę jak cholera już w samym wykorzystaniu procesora. U niego 100 % chyba ani razu nie dobija,a u mnie cały czas 100% . Może wadliwy procesor ? w sumie ... zamawiałem z gównianego morele.net gdzie już sam dysk był uszkodzony.. nie zdziwię się jak procesor też... Sorry,ale z tego co już zrobiłem i porównywałem z tymi samymi podzespołami czy kolegami,którzy mają słabsze jednostki to wydaję mi się niemożliwe to co się dzieje u mnie.. i5 7600K chyba wcale taki słaby nie jest.
  • Poziom 7  
    enhanced napisał:
    Podejrzałeś process explorera? Jak coś zjada poza grą cpu to nie ma się co dziwić.

    FIlmos nie działa - może tymczasowo.


    Jeszcze się przetwarza,ale już się kończy.. Wyżej dałem screeny z process explorer

    Film powinien już działać.

    Zrobię test benchmarka z process explorer w tle.
  • Poziom 43  
    @Divert W ogóle wykonałeś mój fixlist.txt w celu usunięcia infekcji? :P

    Dodano po 1 [minuty]:

    Divert napisał:
    Może wadliwy procesor ? w sumie ... zamawiałem z gównianego morele.net gdzie już sam dysk był uszkodzony.. nie zdziwię się jak procesor też... Sorry,ale z tego co już zrobiłem i porównywałem z tymi samymi podzespołami czy kolegami,którzy mają słabsze jednostki to wydaję mi się niemożliwe to co się dzieje u mnie..

    Skoro sam wiesz lepiej, to po co zakładasz temat na forum?
    Zaleceń nie wykonujesz. Wydaje się, że potrzebujesz sobie po prostu popisać.
    W tym na bank możemy pomóc, tylko po co?
  • Poziom 7  
    safbot1st napisał:
    W ogóle wykonałeś mój fixlist.txt w celu usunięcia infekcji? :P



    Tak zrobiłem.
  • Poziom 43  
    Divert napisał:
    Tak zrobiłem.
    Ok.
    Nie widać za to, abyś się antywira pozbył. Do grania to on Ci tak potrzebny jak zapasowe koło w formule 1, zwłaszcza do GTA V.
    Divert napisał:
    System Idle Process.txt

    No właśnie @enhanced żadnego obciążenia nie widać.
    @Divert ja wiem, że to może być trudne z pozoru ale próba CS:GO na linuxie wszystko by wyjaśniła (pisałem to z 3 razy, na szczęście lubię sobie popisać... ;) )

    Dodano po 2 [minuty]:

    Divert napisał:
    porównywałem z tymi samymi podzespołami czy kolegami,którzy mają słabsze jednostki to wydaję mi się niemożliwe to co się dzieje u mnie..

    No właśnie boję się, że Twój "problem" z którym walczymy opiera się głównie na porównaniach z komputerami kolegów. Ale czy przyjąłeś odpowiednią metodę testową?
    Koledzy mają tą samą rozdzielczość i ustawione te same detale itd, itp.
    Nie możesz pisać o "lagach" i "dropach" tylko dlatego, że masz niższe FPS od kolegi jakiegośtam.
  • Poziom 41  
    A teraz to działa lepiej jak tylko GTAV zjada CPU? BO może się coś włacza losowo i obciąża CPU?

    Poza tym to win10, akutalizacje aktualizacje i ogólny bajzel w zależności od wersji systemu. Same sterowniki od GPU też mogą mieć wpływ.

    Jak chcesz to instaluj 7 dla testów. Tylko zobacz czy jakieś drajwery są dostpępne na stronie producenta płyty głównej.
  • Poziom 7  
    safbot1st napisał:
    No właśnie boję się, że Twój "problem" z którym walczymy opiera się głównie na porównaniach z komputerami kolegów. Ale czy przyjąłeś odpowiednią metodę testową?
    Koledzy mają tą samą rozdzielczość i ustawione te same detale itd, itp.
    Nie możesz pisać o "lagach" i "dropach" tylko dlatego, że masz niższe FPS od kolegi jakiegośtam.


    Rozumiem Cię w 100%,ale zrozum tez mnie,wydajesz na kompa ponad 5 tysięcy złotych i nie możesz sobie normalnie pograć w gry bo wciąż masz lagi O.o (cena cenie nie równa - to też wiem,ale jednak to nie są jakieś tam podzespoły).

    Zrobiłem jeszcze tak. Nagrałem process explorer i wykres CPU z process explorer w tym samym czasie kiedy był odpalony test wydajności na GTA V.

    Filmik: https://www.youtube.com/watch?v=7HoSRilyg00&feature=youtu.be

    Dodano po 5 [minuty]:

    enhanced napisał:
    A teraz to działa lepiej jak tylko GTAV zjada CPU? BO może się coś włacza losowo i obciąża CPU?

    Poza tym to win10, akutalizacje aktualizacje i ogólny bajzel w zależności od wersji systemu. Same sterowniki od GPU też mogą mieć wpływ.

    Jak chcesz to instaluj 7 dla testów. Tylko zobacz czy jakieś drajwery są dostpępne na stronie producenta płyty głównej.


    Nie potrafię niestety tego porównać czy teraz jest lepiej. W sumie to faktycznie raz na tym teście wydajności są większe lagi,a raz mniejsze. No tak win 10 .. sporo aktualizacji robiłem też optymalizacje windowsa,wyłączyłem wszystko co niepotrzebne. Z instalacją win 7 będę miał problem bo intel czy coś tam już nie wspiera win7 i trzeba by było przez smart tool robić coś z obrazem windowsa. Na początku kiedy wszystko było na czysto instalowałem sterowniki od producenta,później jak już trzeba było aktualizować to robiłem to za pomocą programu Driver Pack.. Bo jak mam być szczery to nawet nie wiem jak się połapać w tych sterownikach żeby cały czas instalować ze strony producenta i żeby były one najnowsze. Natomiast sam problem występuje już od początku zakupu komputera.
  • Poziom 41  
    https://pl.msi.com/Motherboard/support/Z270-GAMING-M3#down-driver&Win7%2064
    Są stery - obraz możesz mieć czyste, dobrze wgrać sterowniki na pendrajwa i podać jak poprosi podczas instalacji.

    Reszta przejdzie.

    Stery w zasadzie instaluje się ze strony producenta a tylko do grafiki sie aktualizuje ze strony nvidii. Nie używamy żadnych automatów. W zasadzie ważne są sterowniki GPU i to niekoniecznie nowe znaczy lepsze - czasami lepiej sprawdzić starsze.

    Bios do płyty masz najnowszy?

    ===
    Co do cięcia to przecież masz podglą obciążenia CPU - jak sięga 100% cały czas to jest kaplica.
  • Poziom 7  
    enhanced napisał:
    obraz możesz mieć czyste, dobrze wgrać sterowniki na pendrajwa i podać jak poprosi podczas instalacji.

    Nie bardzo rozumiem. Właśnie próbowałem już instalować win 7 ,ale nie pykło.. Bo jakby instalacja tam przechodzi okej i potem nie widać dysku kiedy trzeba rozdzielić na partycje itd..
    Bios mam 1.4 wczoraj aktualizowałem,chociaż przy samym biosie pokazało mi,że aktualizacja przebiegła pomyślnie to potem wywaliło mi "niebieski ekran śmierci" i musiałem uruchomić w trybie awaryjnym. Z drugiej jednak strony wcześniej już aktualizowałem BIOS i wtedy wszystko przebiegło dobrze, a lagi wciąż były,ponieważ jak już wspomniałem wcześniej - już raz reinstalowałem całego windowsa więc teraz ponownie musiałem zaktualizować BIOS tylko ,że tym razem tak jak mówię,po aktualizacji wywaliło "niebieski ekran śmierci".
  • Poziom 43  
    Divert napisał:
    Rozumiem Cię w 100%,ale zrozum tez mnie,wydajesz na kompa ponad 5 tysięcy złotych

    Ja też Cię rozumiem w iluś tam procentach, ale zrozum naszą frustrację, kiedy pisze ktoś, kto zakupił sprzęt za 5.000 i uważa, że windows produkuje firma Intel.
    Z takim podejściem wg. mnie nie masz szans na skuteczne administrowanie systemem w minimalnym stopniu. Na szczęście nie od razu Rzym zbudowano. Pisz na forum i podciągaj się.
    To jest idealne miejsce.
    Divert napisał:
    W sumie to faktycznie raz na tym teście wydajności są większe lagi,a raz mniejsze.

    Bench GTAV? Opisuj działania. Nie siedzimy w Twojej głowie.
    Ja prosiłem o usunięcie z systemu antywirusa.
    Divert napisał:
    raz na tym teście wydajności są większe lagi,a raz mniejsze.

    A jak odłączysz internet też?
    Divert napisał:
    Driver Pack..

    Już pisałem - nie używaj tego bo będą problemy (już są).
    Divert napisał:
    żeby cały czas instalować ze strony producenta i żeby były one najnowsze.

    Raz na rok. Jak już będzie działać super to po co zmieniać???
    Usunąłeś NVShell, NVExperience???
    Mnie też boli, że zakupiłeś drogi sprzęt i nie jesteś zadowolony z działania.
    Jest też wyjście takie, że postawisz od zera system, zgrasz najważniejsze rzeczy i krok po kroku z forum wgrasz sterowniki tylko te, co mają być, programy tylko takie, aby się przekonać że problem minął.
    Pisałem już milion razy, że chciałbym ten Twój problem zobaczyć, dotknąć.
    Mam milion przyczyn i milion sposobów na lagi, poprawienie FPS.
    Np. zwykłe przestawienie Nvidia Control Panel na wysoką wydajność, już zmienia całkowicie działanie wielu gier.
    Zamieść okna z tego panelu. Ustaw wysoką wydajność, pokaż co tam masz dla której gry poustawiane. Zmiana opcji tam daje różne ciekawe efekty.
    ps.
    Wykonaj reset CMOS, przywróć ustawienia domyślne BIOS.
  • Poziom 7  
    safbot1st napisał:
    Ja prosiłem o usunięcie z systemu antywirusa.


    Wyłączony internet nic nie dał. Usunięcie antywirusa też nic. Odinstalowałem wszystko o czym wspomniałeś. Staram się robić to co piszecie, nie wszystko też potrafię zrobić,niektórych rzeczy nigdy nie robiłem więc no... Wysoka wydajność w NVIDIA też jest ustawiona,tak jak wspominałem zrobiłem juz naprawdę wiele rzeczy,to co robię tutaj to nie jest mój pierwszy raz kiedy borykam się z tym problemem.


    Jeżeli chodzi o sterowniki to tak jak mówiłem problem występował przy samych sterownikach od producenta jak i teraz .
  • Poziom 43  
    Hey, wybacz. Zapomniałem napisać, co zrobić aby "odciąć GTAV":D >
    właczasz grę i zaczynasz grać.
    Wciskasz Ctrl+Alt+Delete i szukasz GTALauncher. Najeżdżasz na niego i wybierasz "Zamknij proces".
    Najeżdżasz na proces GTAV.exe i wybierasz ustaw priorytet i włączasz "wysoki".
    Nie włączaj czasu rzeczywistego, bo się będzie zacinać.
    Zrób to i opisz efekty.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Divert napisał:

    Na tym filmie jest włączone GTAV - test wydajności? Dlaczego nie widzę procesu z GTA?
    Dlaczego wartości użycia CPU w kolumnie są 1 cyfrowe?
    Jeśli jest GTAV odpalone, to jest tak, jak chciałeś. Użycie CPU jest od 60-70 do 90%. Całkiem niskie. Naprawdę niskie.