logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukiwanie przenośnego radia z funkcją nadajnika Bluetooth do głośników z odbiornikiem BT

sir-Gio 16 Kwi 2021 19:03 1986 4
REKLAMA
  • #1 19384052
    sir-Gio
    Poziom 5  
    Ocena: 17
    Szukam niedużego, najlepiej przenośnego radia, które wyśle sygnał rzez bluetooth do głośników wyposażonych w odbiornik BT. Świetnie to działa ze smartfonem i laptopem. Są radia wyposażone w BT, ale w modelach, które znalazłem, okazuje się, że one tylko przyjmują sygnał z zewnątrz i tak naprawdę służą jako głośnik bluetooth, a nie nadajnik. W specyfikacji nie podają co ten BT umie. Zadałem pytanie do sprzedawcy i okazuje się, że jest nie to, czego oczekuję. Mam pytanie, czy są w ogóle takie radia, które potrafią wysłać swoją muzę przez BT na zewnątrz ? A może można dokupić jakiś nadajnik BT i wetknąć np. do wyjścia słuchawkowego w radiu ? W sprzedaży jest różnorodność czegoś, co nazywa się adapter albo transmiter BT. Ale czy to jest nadajnik, czy odbiornik nie jest podane.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19384241
    damago1
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Chyba sobie daruj taką kombinację alpejską. Dlaczego - poniżej. Najpierw konkrety:

Od razu odpowiadam: możesz tak zrobić, są sprzęty audio które pozwalają na podłączenie słuchawek BT. Np. nowe modele DENONA. I mogą wobec tego wysłać dźwięk też do innego głośnika BT. Nie znam żadnego taniego radia ale może coś takiego znajdziesz. Szukaj po prostu sprzętu który obsługuje bezprzewodowe słuchawki BT.

Możesz też kupić jak sugerujesz transmitter bluetooth np. BW-BR3 Transmitter albo BT Music. I wtedy dowolne radyjko podłączysz. Ale sam transmiter to ponad 100zł. Jeżeli nie więcej. Wszystkie tanie urządzenia BT to odbiorniki (bez funkcji nadawania) nawet jak mają w nazwie 'transmitter'. Musisz szukać takiego, w którym jest wyraźnie napisane, że ma funkcję nadawania.

Natomiast pytanie po co w ogóle to robić. Jeżeli radio ma być przenośne to możesz je postawić przy samym głośniku i podłączyć przez jack. Kupienie głośnika z wejściem jack to koszt podobny do kosztu samego nadajnika BT.

Jeżeli masz głośniki BT to w ogóle możesz ściągnąć aplikację TuneIn radio i słuchać radia przez internet. Wszystkie polskie stacje są i w lepszej jakości niż z anteny. Plus spotify i co sobie stryjenka winszuje. Najwyżej kup stary używany smartfon za 50PLN i używaj go tylko jako radia. Niech leży podłączony pod ładowarkę i służy wyłącznie do tego celu. Nawet bez karty SIM jak masz wifi w pobliżu. A jeżeli internet masz tylko przez GSM to i tak nie szkodzi. Nawet jeżeli radio będzie włączone 24h na dobę przez cały miesiąc to zje internetu tyle, co jeden film na youtube.

Inna opcja: możesz też kupić Chromecast Audio (już nie produkują ale daje się jeszcze kupić co jakiś czas na aukcjach) i podłączyć do głośnika przez jack. I to jest o tyle dobre, że jak odpalisz radio i wyślesz przez chromecasta to możesz wyłączyć telefon a chromecast dalej ciągnie z internetu sam sobie audycje radiowe przez wifi aż go wyłączysz.

Ja radia z antenką nie używam już nigdzie nawet w samochodzie. Używam wyłącznie TuneIn Radio (tego typu aplikacji jest więcej) jeżeli chcę posłuchać stacji 'naziemnej' w domu czy w trasie. Jeżeli chcę przerzucić na duże głośniki to mam podpięte chromecasty do każdego pokoju w domu. Łatwiej mi wyjąć telefon z kieszeni niż szukać pilota.
  • REKLAMA
  • #3 19384615
    sir-Gio
    Poziom 5  
    Dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedź. Już wszystko wiem. Radio kupuję dlatego, że chcę mieć go na biurku., bo często koryguję głośność, zmieniam kanały itp. Głośniki są w odległości 3 metrów, stąd pomysł na BT. Mogę oczywiście połączyć kablem, muszę dokupić drugi i połączyć przez złączkę z tym co mam, bo jest za krótki. Abonament Tuneln'a kosztuje więcej od Netflixa ! Poza tym nie mogę już patrzeć na ekran smartphona :-)
    Rozważam jeszcze opcję głośniko-radia Ferguson Regent P1, bo on daje i radio DAB+ i 2 głośniki o jakości o niebo lepszej, niż w zwykłym radiu.
  • REKLAMA
  • #4 19385509
    damago1
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    sir-Gio napisał:
    Abonament Tuneln'a kosztuje więcej od Netflixa !

Nie trzeba wykupować żadnego abonamentu do słuchania stacji dostępnych publicznie. Jedynie zamiast logo stacji (na które się i tak przecież nie patrzy podczas słuchania) jest reklama. Ale nazwę widać. Ja nigdy nie wykupowałem abonamentu TuneIn i korzystam od lat. Ustawiłem sobie polskie stacje i BBC i co tam jeszcze słucham w ulubionych i tyle.
  • #5 19385947
    sir-Gio
    Poziom 5  
    OK, faktycznie śmiga. No to mnie załatwiłeś, bo ja jestem uzależniony od gadgetów, ale muszę mieć chociaż mały pretekst, żeby coś kupić :-) Moment unboxingu jest chwilą najwyższego uniesienia duchowego i ekstazy :-) . Ja tak naprawdę to słucham tylko 2-3 stacji radiowych w tym Chillizet, TokFM . A muzykę internetową na aplikacjach, w których jest szczegółowy podział na style muzyczne jak Accuradio czy Spotify. No i PCRadio, bo tam jest eqalizer.
    PS. I tak kupię radio :-) .
    Pozdrawiam
REKLAMA