logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf 4 1.4 16V 75KM - trudności z odpalaniem silnika po zimnym gaśnięciu

Michu11024 17 Kwi 2021 14:48 7014 9
REKLAMA
  • #1 19385405
    Michu11024
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Cześć, od 2 dni gdy próbuję odpalić silnik.
    Kręci i nie odpala i dopiero jak wyłączę zapłon i włączę jeszcze raz to odpala od razu.
    Silnik to 1.4 16v 75KM golf 4.
    Świece wymieniane 5 lat temu ale chodzi równo, nie szarpie, ładnie się wkręca na obroty, nie stracił na mocy, kable zapłonowe nowe, filtr paliwa wymieniany 10 tys km temu.
    Nie mam pomysłu co to może być, pompa paliwa działa.
    Dodam, że to samo przydarzyło mi się rok temu i więcej nie wystąpiło, aż do wczoraj i dzisiaj to samo.
    A i jeszcze nie wiem czy to ma związek z tym, ale występuje to gdy na przykład odpalę, nie dogrzeje się silnik i go zgaszę na zimnym a na drugi dzień właśnie ma ten problem.

Poprawiłem pisownię.
    Mod.[CameR]
  • REKLAMA
  • #2 19385411
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1609
    Komp podpinałeś, są jakieś błedy?
  • #3 19385463
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3262
    Jakie temperatury powietrza, paliwa, cieczy chłodzącej - "na zimnym" widzi ECU a jakie po krótkim uruchomieniu silnika i jakie po rozgrzaniu i uruchomieniu wentylatora chłodzącego chłodnicę ?
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 19385464
    Michu11024
    Poziom 9  
    Tak i nie ma błędów.

Dodano po 2 [minuty]:

CameR napisał:
    Jakie temperatury powietrza, paliwa, cieczy chłodzącej - "na zimnym" widzi ECU a jakie po krótkim uruchomieniu silnika i jakie po rozgrzaniu i uruchomieniu wentylatora chłodzącego chłodnicę ?

Szczerze to się tak nie zagłębiałem w to :) komputer pokazał tylko błąd podgrzewanych lusterek i żadnego więcej nie było. Ogólnie to silnik po remoncie 5 lat temu było prawie wszystko wymieniane i chodzi równo więc błędów to raczej nie będzie. Tak się zastanawiałem czy może jakieś nieszczelnosci w układzie paliwowym no ale jak już odpali to nie ma oznak żeby wogole silnik miał jakiś problem.
  • #5 19385488
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3296
    Napraw czujnik otwartych dzwi kierowcy w zamku. Golf 4 i podobne mają taki sprytny system że po otwarciu drzwi kierowcy akrywują pompę pliwa na 2 sekundy potem po przekreceniu na zapłon kolejne dobicie paliwa czyli pompa na 2 sekundy. A tak naprawdę to schodzi paliwo z układu. Kiedy wymieniałeś filtr paliwa ,bo w dużej cześci golfów szczególnie benzyn jest orginalny.
  • REKLAMA
  • #6 19385506
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 876
    Michu11024 napisał:
    Kręci i nie odpala i dopiero jak wyłączę zapłon i włączę jeszcze raz to odpala od razu.

+
    sigwa18 napisał:
    Napraw czujnik otwartych dzwi kierowcy w zamku. Golf 4 i podobne mają taki sprytny system że po otwarciu drzwi kierowcy akrywują pompę pliwa na 2 sekundy potem po przekreceniu na zapłon kolejne dobicie paliwa czyli pompa na 2 sekundy.

Potwierdzam, to samo miałem w Seat Leon 1.4 16V(to te same silniki).
    Akurat u mnie była błaha sprawa z pilotem od centralnego zamka.
    Zamykanie z kluczyka nie pomagało.
    Dopiero gdy zamknę go z pilota i otworzę z pilota, otwarcie drzwi włącza pompe j/w napisane.
  • REKLAMA
  • #7 19385528
    Michu11024
    Poziom 9  
    sigwa18 napisał:
    Napraw czujnik otwartych dzwi kierowcy w zamku. Golf 4 i podobne mają taki sprytny system że po otwarciu drzwi kierowcy akrywują pompę pliwa na 2 sekundy potem po przekreceniu na zapłon kolejne dobicie paliwa czyli pompa na 2 sekundy. A tak naprawdę to schodzi paliwo z układu. Kiedy wymieniałeś filtr paliwa ,bo w dużej cześci golfów szczególnie benzyn jest orginalny.

Wymieniałem rok temu ok 10 tys km przejechałem od tego czasu. Ale z tym czujnikiem to o co dokładnie chodzi bo szczerze to pierwszy raz słyszę ze aktywuje sie pompa przez to :). Po za tym gdyby coś było z tym czujnikiem to cały czas byłby problem a to raz jest potem przerwa, zapomnę o tym i znowu sie zdarzy więc nie przy każdym rozruchu jest problem. A tak jeszcze myślę że możliwe żeby tak sie działo przez jeżdżenie na krótkich dystansach?
  • Pomocny post
    #8 19385533
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 876
    Sprawdź to poprostu.
    Zamknij go z pilota, poczekaj z pół godziny.
    Otwórz z pilota, otwórz drzwi kierowcy i wsłuchaj się czy na 2sek włącza się pompa paliwa.
    Drugie włączenie będzie przy przekręceniu zapłonu na II pozycję.

Druga sprawa, jeżeli masz problemy z odpalaniem to przekręcaj stacyjkę na dwa razy.
    Raz na pozycję II poczekaj aż zgasną kontrolki podczas testów wyłącz i włącz jeszcze raz.
    Za każdym razem powinna uruchomić się pompa paliwa aż nabije do wymaganego ciśnienia na "listwie".
  • #9 19385554
    Michu11024
    Poziom 9  
    sunrise84 napisał:
    Sprawdź to poprostu.
    Zamknij go z pilota, poczekaj z pół godziny.
    Otwórz z pilota, otwórz drzwi kierowcy i wsłuchaj się czy na 2sek włącza się pompa paliwa.
    Drugie włączenie będzie przy przekręceniu zapłonu na II pozycję.

Druga sprawa, jeżeli masz problemy z odpalaniem to przekręcaj stacyjkę na dwa razy.
    Raz na pozycję II poczekaj aż zgasną kontrolki podczas testów wyłącz i włącz jeszcze raz.
    Za każdym razem powinna uruchomić się pompa paliwa aż nabije do wymaganego ciśnienia na "listwie".

Ok, tak zrobie, dzięki za pomoc.
  • #10 19387961
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1154
    Kostka stacyjki do sprawdzenia, następnie przekaźnik sterownika silnika. Na podszyciu masz masę sterownika silnika, odkręć ją i wyczyść.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odpalaniem silnika w Golfie 4 1.4 16V 75KM po zimnym gaśnięciu. Silnik kręci, ale nie odpala, a ponowne włączenie zapłonu umożliwia uruchomienie. Wymienione zostały świece i kable zapłonowe, a filtr paliwa był wymieniany 10 tys. km temu. Użytkownik zastanawia się nad nieszczelnościami w układzie paliwowym oraz wpływem krótkich dystansów na problem. Odpowiedzi sugerują sprawdzenie czujnika otwartych drzwi kierowcy, który aktywuje pompę paliwa, oraz kostki stacyjki i przekaźnika sterownika silnika. Wskazówki obejmują również testowanie pompy paliwa przy zamykaniu i otwieraniu drzwi oraz przy przekręcaniu stacyjki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA