logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VW Polo 2020r 1.4 benzyna: Kontrolka wspomagania zapala się po odpaleniu silnika

Lukasz1974lena 18 Kwi 2021 10:16 2769 4
REKLAMA
  • #1 19386720
    Lukasz1974lena
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam
    Przeszukałem wiele wątków ale takiego przypadku jak mój nie znalazłem jestem nowym użytkownikiem forum i prosze o wyrozumiałość. Często zauważam iż wątki sa opisowe bez szczegółów który wiele zmieniają.
    Mój przypadek:
    Vw poli 2020r 1.4 benzyna po przekręceniu kluczyka na zapłon kontrolka wspomagania nie zapale sie ale po odpaleniu silnika kontrolka sie zapala - brak wspomagania. Podłączenia vag- a pokazuje błąd komunikacji z układem wspomagania. Napięcie na pompie 12v jest. Kable na podłużnicy były mokre ale nie zauważam zeby były uszkodzenie szczególnie sprawdziłem te trzy które idą do kostki wspomagania z lewej strony. Podmieniłem pompę na inna - ten sam objaw. Pompa trw.
    Biorąc pod uwagę jak powyżej prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19388037
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4222
    Sprawdź dokładnie kable od Can czyli chyba oba pomarańczowe. Trzeba za nie pociągnąć tam gdzie miałeś wilgoć
  • REKLAMA
  • #3 19388707
    Lukasz1974lena
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam ponownie

Kable sprawdzone na 100%. Do tego (nie zasilającego) PINu wchodzą trzy kable: pomarańczowo + pomarańczowo-czarny i one sa skręcone ze soba dalej w wiązce i kabel czarno żółty.
    Dodatkowo dodam ze jestvtam pompa TRW z końcówka oznaczenia ...156B. Pompa ta ma trzy wejścia z czego dwa sa używane a trzeci jest zaślepiony.

Wiem ze niektóre pompy miały podpinany sygnał z czujnika skrętu do pompy ale tutaj tak nie jest. Pytanie moje jest czy zastosowane tutaj układ ma czujnik kata skrętu jesli tak to czy on jest w kolumnie kierowniczej czy w maglownicy oraz gdzie w takim razie wchodzi sygnał od czujnika jesli nie do sterownika pompy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19389424
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4222
    Czarny z żółtym to zasilanie po zapłonie. Dwa skręcone to właśnie Can i on często gnije i brak komunikacji z pompą
REKLAMA