logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samodzielny montaż zestawu fotowoltaicznego 4,5kW od PVgroup na garażu - kwestie techniczne

nelly1 18 Kwi 2021 20:13 6369 52
Najlepsze odpowiedzi

Jak dobrać okablowanie, uziemienie i sposób montażu samodzielnej instalacji fotowoltaicznej 4,5 kW na stalowym dachu garażu?

Najlepiej oprzeć się na obliczeniu spadku napięcia, trzymać go poniżej 1%, uziemić konstrukcję przewodem 16 mm² Cu do uziomu o rezystancji <10 Ω i na stalowych belkach zrobić mocowanie przez przewiercenie oraz pręt gwintowany M10 z nakrętkami, podkładkami i uszczelnieniem, do którego dopiero montuje się adaptery i szyny [#19388197][#19388264] Przekrój przewodu AC nie został w wątku jednoznacznie zamknięty: padło, żeby liczyć spadek napięcia z kalkulatora, a po poprawnym ustawieniu danych dla 30–45 m wyszło 6 mm², nie 4 mm² [#19388197][#19388426] Falownik i wirebox lepiej osłonić daszkiem niż zostawiać je całkiem na deszczu i śniegu, bo sama klasa IP nie daje pełnego spokoju [#19388197][#19388335] Growatt został w wątku oceniony jako prosty i poprawny falownik, a decyzję o większym modelu pozostawiono do własnej oceny pod przyszłą rozbudowę [#19388264][#19388197] Gotowy string można wpiąć do falownika z wyłączonym rozłącznikiem DC ustawionym na 0/Wył, a krótkie uruchomienie instalacji przed wymianą licznika dwukierunkowego jest do sprawdzenia, byle nie oddawać energii do sieci [#19393164]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 19388104
    nelly1
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam

w tym tygodniu chcę zamówić do samodzielnego montażu gotowy zestaw fotowoltaiki 4,5kW od pvgroup. chciałbym obalić kilka mitów i potrzebuję małej pomocy. w dużym skrócie panele montowane na konstrukcji stalowej tj. garaż 35m² (dach wzmacniany). połać południowa ma 3.3m x 6m (troche mała ale co zrobić...), dach dwuspadowy, kąt 30 lub 35 stopni (nie pamiętam). bedzie 12x 360 lub 10x 450W jeszcze kombinuje jak tu się pomieścić na tak małym dachu.

Zestaw
    https://pvgroup.pl/index.php/produkt/zestaw-f...ele-longi-system-montazowy-na-blachodachowke/
    lub
    https://pvgroup.pl/index.php/produkt/zestaw-fotowoltaiczny-4kw-blachodachowke/

Skonsultowałem moje pytania z firmami które montują woltaike i opinii tyle ile ludzi. tak więc:

1)od rozdzielni przed domem 3fazowej do garażu w linii prostej będzie około 45m lub 30m zalezy z której strony zamontuje falownik. firma która zajmuje sie montażem powiedziała że 5x4mm wystarczy. z kalkulatora wynika co innego, wertując forum widzę że minimum to 5x6mm a nawet 5x10mm na takiej odległości. jesli ma być coś grubego to czy można zaniżyć koszt i wziąść alu ? cu kosztuje majątek od 10mm w górę

2) od RG (3fazy, N, PE widziałem że jest bednarka ale nie znam głębokości itd.) do skrznki growatt wirebox z zabezpieczeniami AC/DC poleci zasilanie yky ziemny w tujach, kabla nie zakopuje, jest miejsce moze leżeć na ziemi przykryty korą od tujek, nic mu tam nie grozi. podobno PE wogóle nie biorą z RG tylko robią oddzielny uziom na falownik i zabezpieczenia. w moim przypadku wszystkie uziomy do wykonania na szpilach 1,5M lub 3M w ziemie ponieważ garaż ma wys. w szczycie 3 metry i stoi na końcu działki. czy moge przewod PE wykorzystac z RG ? było by wygodniej

3) kolejne uziemienie to panele i szyny na dachu. szpila w ziemie 3M, do paneli mam zamiar dokupić specjalne blaszki uziemiające a do szyny klipsy itd. czy musi być 16mm kabel czy moze być ten 4mm który dostane w zestawie ? 16mm wydaje mi sie przesadne. czy ten kabel puszczac w peszlu ? czy luzem np przy rynnie PCV

4) jak dotąd nie znalazłem rozwiązania na blachodachówkę i krokwie ale ze stali grubości 2-3mm. wszystkie systemy są do drewna. dach mam dwuwarstwowy. trapez z kondensacją i na to blachodachówka. czy ktoś może podsunąć pomysł jak do tego najprościej i najsolidniej zamontować uchwyty do paneli ?

5) czy musze wykonać jakieś zadaszenie czy jakoś osłonić to co bedzie na zewnatrz przykręcone do sciany garażu czyli falownik i wirebox ? będą zamontowane na scianie gdzie zawsze jest cień ale narażone na deszcze śnieg itd. ? niby jest klasa IP ale z wiadomych względów w środku garażu tego nie zamontuje poniewaz latem jest tam naprawde gorąco i brak wentylacji jakiejkolwiek.

6) czy jest sens brać wiekszy falownik np. 5kW żeby móc w przszłosci rozbudować instalacje ? Zużycie prądu roczne póki co nie przekracza 2,5kW czy GROWATT jest dobra firmą ? Od sprzedawcy uzyskałem że serwis jest w PL i mają długą gwarancje 10 czy 12lat na falownik. opinii negatywnych się nie doszukałem a mam możliwość wzięcia praktycznie falownika każdej innej firmy.

7) czy jest sens dopłacać do kabli DC 6mm ? w zestawie dają 4mm. odległości nie będa duże. wszystko będzie na garażu jedynie odległosć RG od falownika / wireboxa jest spora.

Dzieki za pomoc ;)
  • #2 19388197
    slawo12311
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    1. Jakiego kalkulatora używasz i jaki spadek napięcia chcesz osiągnąć? Zazwyczaj liczy się aby był on mniejszy od 1%
    I co to za skrzynka przed domem? To ta RG o której piszesz później?
    2,3. ? O co chodzi z wysokością garażu? Do ograniczników przepięć zaleca się uziemienie wykonane 16mm² w miedzi, połączone z uziomem o rezystancji < 10 Ohm, ile szpilek pójdzie żeby taki wynik uzyskać to już wyjdzie w praniu. Jak na dachu jest blacha to 16mm² uziemiamy konstrukcję.
    4. Niezbyt kumam konstrukcję tego dachu ale można profile trapezowe przykręcić na długie blachowkręty lub szpilki stalowe w krokwie
    5. Lepsze zawsze jest zadaszenie niż jego brak
    6. Sam musisz podjąć decyzję o przewymiarowaniu falownika, z Growattem nie mam styczności
    7. Poszukaj innej hurtowni bo ceny na tym portalu są moim zdaniem wysokie
  • Pomocny post
    #3 19388264
    toolpusher
    Poziom 23  
    Ocena: 210
    Jak masz belki stalowe to masz dwie opcje:
    1 opcja: belki przewiercić i nagwintować wkręcić pręt gwintowany np fi 10 i dodatkowo nakrętki góra i dół. Górna nakrętka tylko do dociśnięcia uszczelki które musiałbyś kupić osobno jak i pręty. Pręty można kupić z nierdzewki i pociąć.

2 opcja: mniej sztywna wywiercić otwór np. 10,5mm dla pręta 10mm i też nakrętki z góry i z dołu z podkładkami. W zależności czy trafiał być w dołek czy w falę mógłbyś zastosować uszczelki dociskając jeszcze jedną nakrętką a jak w dolinie to uszczelnił kitem dekarskim kauczkowym oraz kawałkiem taśmy dekarskiej.

Do prętów gwintowanych montujesz adaptery i do nich listwy montażowe tak jak w systemie z dwugwintami.

Growatt to dobra firma - teraz wypuszczają nowe seria falowników z ładnym designem.
  • #4 19388292
    nelly1
    Poziom 10  
    slawo12311 napisał:
    1. Jakiego kalkulatora używasz i jaki spadek napięcia chcesz osiągnąć? Zazwyczaj liczy się aby był on mniejszy od 1%
    I co to za skrzynka przed domem? To ta RG o której piszesz później?
    2,3. ? O co chodzi z wysokością garażu? Do ograniczników przepięć zaleca się uziemienie wykonane 16mm2 w miedzi, połączone z uziomem o rezystancji < 10 Ohm, ile szpilek pójdzie żeby taki wynik uzyskać to już wyjdzie w praniu. Jak na dachu jest blacha to 16mm2 uziemiamy konstrukcję.
    4. Niezbyt kumam konstrukcję tego dachu ale można profile trapezowe przykręcić na długie blachowkręty lub szpilki stalowe w krokwie
    5. Lepsze zawsze jest zadaszenie niż jego brak
    6. Sam musisz podjąć decyzję o przewymiarowaniu falownika, z Growattem nie mam styczności
    7. Poszukaj innej hurtowni bo ceny na tym portalu są moim zdaniem wysokie

Tak RG rozdzielnia główna przed domem / posesją, kalkulator jeden z wielu
    https://lumier.pl/kalkulator/

Konstrukcja dachu jak każda inna dwuspadowa ale zamiast krokwi drewnianych masz profil zamknięty ze stali 60x40 lub 60x60 o grubości 2-3mm nie jedno wiertło spaliłem. Nie znalazłem szpilek dwugwintowych do stali, a nie chcę zniszczyć / pozgniatać blachodachówki na dachu. Kręcąc profile trazpezowe wgniotę blachodachówkę na całej płszczyźnie.

Czy bez zadaszenia coś się może stać ?

Hurtownie mam z polecenia, sprawdzona pod względem reklamacji pomocy technicznej itd. kompetentni ludzie podobno tam pracują. Masz może jakiś namiar na coś sprawdzonego ? U nas w mieście handlują panelami PV infinity, nie znam firmy a nie chce testować.

Pytanie czy do zestawu z linków musze jeszcze dokładać jakieś dodatkowe zabepieczenia od strony AC / DC ?

Dodano po 13 [minuty]:

toolpusher napisał:
    Jak masz belki stalowe to masz dwie opcje:
    1 opcja: belki przewiercić i nagwintować wkręcić pręt gwintowany np fi 10 i dodatkowo nakrętki góra i dół. Górna nakrętka tylko do dociśnięcia uszczelki które musiałbyś kupić osobno jak i pręty. Pręty można kupić z nierdzewki i pociąć.

2 opcja: mniej sztywna wywiercić otwór np. 10,5mm dla pręta 10mm i też nakrętki z góry i z dołu z podkładkami. W zależności czy trafiał być w dołek czy w falę mógłbyś zastosować uszczelki dociskając jeszcze jedną nakrętką a jak w dolinie to uszczelnił kitem dekarskim kauczkowym oraz kawałkiem taśmy dekarskiej.

Do prętów gwintowanych montujesz adaptery i do nich listwy montażowe tak jak w systemie z dwugwintami.

Growatt to dobra firma - teraz wypuszczają nowe seria falowników z ładnym designem.

Własnie w podobny sposób zacząłem główkować. Jak trafie na fale to po prostu będzie delikatnie wgnieciona po dokręceniu. Pod panelami i tak nie widać.

Mam problem żeby taką moc upakować na tak małej połaci. Czy jesli konstrukcja dachu jest porządna i masywna jest dopuszczalne wysunięcie paneli poza krawedź dachu np. 20 -30cm z lewej i z prawej strony? Druga opcja w drugą stronę ponad szczyt o 40 - 50cm ? Garaż nie stoi na otwartej przestrzeni, z każdej strony mam sąsiadów, raczej nie jest narażony na silny wiatr itd. Czy moze poderwac lub uszkodzić panel ?

Dach ma 30 stopni kąt. Wchodzi w grę zamontowanie jednego rzędu paneli w poziomie (3x 360W) na szczycie po stronie północnej, południe to 3 rzędy po 3szt 360w (9sztuk). Cienia nie ma nigdzie ale wiadomo jest to północ, podobno takie panele będą produkowac ok 50% mniej itd.
  • #5 19388335
    slawo12311
    Poziom 19  
    Z tego kalkulatora wynika że 4mm² wystarczy, na jakiej podstawie twierdzisz inaczej? Przed posesją zazwyczaj jest ale skrzynka licznikowa, instalację PV wystarczy podpiąć do rozdzielni w domu chyba że masz jakiś nietypowy układ.

Z zadaszeniem mniejsze jest ryzyko jakichkolwiek złych przygód z wilgocią, niby IP jest ale różnie to bywa.

Co do dostawcy to nie szukaj zestawów, spróbuj sam poszukać poszczególnych elementów. Ja sam składałem swoją instalację od kilku różnych dostawców.
  • #6 19388426
    nelly1
    Poziom 10  
    slawo12311 napisał:
    Z tego kalkulatora wynika że 4mm² wystarczy, na jakiej podstawie twierdzisz inaczej? Przed posesją zazwyczaj jest ale skrzynka licznikowa, instalację PV wystarczy podpiąć do rozdzielni w domu chyba że masz jakiś nietypowy układ.

Z zadaszeniem mniejsze jest ryzyko jakichkolwiek złych przygód z wilgocią, niby IP jest ale różnie to bywa.

Co do dostawcy to nie szukaj zestawów, spróbuj sam poszukać poszczególnych elementów. Ja sam składałem swoją instalację od kilku różnych dostawców.

Z kalkulatora wynika ze przy 30m i 45m musi być 6mm. nie zaznaczyłeś 400 V chyba i złą wartość podałes.

Rozdzielnia w domu odpada. nie po drodze i trzeba by bylo kuć itd. za duzo syfu

Jak wyglada wtedy sprawa ze zwrotem z dotacji np. moj prad ? myslalem ze na fv moze byc jeden dostawca kwota ponad 10k zeby 5k oddali i jakies dokumenty ze zestaw do samodzielnego montazu. mozna przedlozyc kilka FV i oni to sumuja ?
  • #7 19388459
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1022
    nelly1 napisał:
    profil zamknięty ze stali 60x40 lub 60x60 o grubości 2-3mm. nie jedno wiertło spaliłem.

Do tego używa się wierteł kobaltowych, są trochę droższe, ale warte swojej ceny.

nelly1 napisał:
    jak wyglada wtedy sprawa ze zwrotem z dotacji np. moj prad ? myslalem ze na fv moze byc jeden dostawca kwota ponad 10k zeby 5k oddali i jakies dokumenty ze zestaw do samodzielnego montazu. mozna przedlozyc kilka FV i oni to sumuja ?

Najpierw muszą uruchomić 3 edycję programu "Mój prąd" i nie wiadomo w jakiej formule będzie działać, faktur może być kilka, sam tak miałem i dla pewności załączasz podpisane oświadczenie że wszystko to co na fakturach zostało użyte do instalacji PV wskazanej we wniosku o dotację.
  • #9 19392945
    nelly1
    Poziom 10  
    Ceny w porządku w tym sklepie ;)

Reasumując, złożyłem zamówienie w lokalnej hurtowni. Po rabatach wyszło ok, w razie problemów mam wszystko na miejscu.

10x 375W pv infinity 375W hc 12bb
    Falownik Growatt 5kW nowej generacji tl3x, niestety 4kW niedostępny

Zerknie ktoś czy takie ułożenie przewodów będzie najbardziej optymalne żeby uniknąć pętli i niepotrzebnych łaczeń mc4?

Samodzielny montaż zestawu fotowoltaicznego 4,5kW od PVgroup na garażu - kwestie techniczne
  • #10 19392980
    rokbok
    Poziom 40  
    A nie lepiej dolny rząd obrócić o 180° i poprowadzić kabelki jak poniżej?

• #11 19392988
    nelly1
    Poziom 10  
    Gdzies czytalem ze sie tak nie robi niby. Chyba nawet na tym forum byl temat poruszany. Ale niech sie wypowie ktos z doswiadczeniem ;)
  • #12 19393001
    rokbok
    Poziom 40  
    Zapewne czytałeś o panelach gdzie skrzynki połączeniowe są umieszczone przy górnej krawędzi, obracając je kable będą pod tzw. "włos", u Ciebie jest to bez różnicy.
  • #13 19393064
    nelly1
    Poziom 10  
    Zapewne ;) Jesli takie polaczenie jest zgodne ze sztuką to wykonam w ten sposob polaczenie i jeszcze kase za 40m kabla dostane spowrotem ;)

Rozumiem ze dla takiego panela nie ma znaczenia czy bedzie obrocony o 180 stopni czy nie. Chodzi o produkcje energi i inne zalecenia.
  • #14 19393100
    rokbok
    Poziom 40  
    nelly1 napisał:
    Rozumiem ze dla takiego panela nie ma znaczenia czy bedzie obrocony o 180 stopni czy nie. Chodzi o produkcje energi i inne zalecenia.

Nie ma znaczenia, ani dla produkcji, ani wytrzymałości, ani, ani, ani.
  • #15 19393132
    nelly1
    Poziom 10  
    Moze troche smieszne pytanie, ale kto pyta nie błądzi.

1) Czy gotowy do pracy string mozna wpiac na gotowo do wylaczonego falownika bez obaw ze moze sie uszkodzic. Falownik nie podlaczony jeszcze do RG. W przypadku slonecznego dnia wiadomo ze panele beda produkowac napiecie itd.

2) Po ogarnieciu calej instalacji czy mozna wlaczyc falownik i sprawdzic czy wszystko dziala nie posiadajac jeszcze licznika dwukierunkowego. Wiem tylko ze taka instalacja nie powinna pracowac przed wymiana licznika. Info od Pani z energetyki
  • Pomocny post
    #16 19393164
    rokbok
    Poziom 40  
    nelly1 napisał:
    Czy gotowy do pracy string mozna wpiac na gotowo do wylaczonego falownika bez obaw ze moze sie uszkodzic.

Można, a nie masz rozłącznika izolacyjnego DC, powinien być, albo osobny, albo zintegrowany z falownikiem, wtedy ustawiasz go na "0" lub "Wył" i jest ok.

nelly1 napisał:
    Po ogarnieciu calej instalacji czy mozna wlaczyc falownik i sprawdzic czy wszystko dziala nie posiadajac jeszcze licznika dwukierunkowego

Dla sprawdzenia można, pani z info miała zapewne na myśli dłuższą pracę co wiąże się z wprowadzeniem energii do systemu, a tego nie wolno przed zawarciem umowy prosumenckiej.
  • Pomocny post
    #17 19393186
    theo33
    Poziom 27  
    Ocena: 321
    nelly1 napisał:
    Gdzies czytalem ze sie tak nie robi niby. chyba nawet na tym forum byl temat poruszany. ale niech sie wypowie ktos z doswiadczeniem ;)

Oczywiście że tak się nie powinno łączyć i to nie ze względu na jakieś puszki, że woda ale ze względu na pętlę której chciałeś uniknąć, poprzedni szkic masz dobry
  • #18 19393202
    nelly1
    Poziom 10  
    theo33 napisał:
    nelly1 napisał:
    Gdzies czytalem ze sie tak nie robi niby. chyba nawet na tym forum byl temat poruszany. ale niech sie wypowie ktos z doswiadczeniem ;)

Oczywiście że tak się nie powinno łączyć i to nie ze względu na jakieś puszki, że woda ale ze względu na pętlę której chciałeś uniknąć, poprzedni szkic masz dobry

Ok dziekuje za informacje
  • #19 19401596
    nelly1
    Poziom 10  
    Panowie szybkie pytanie.

1) Z RG biore zasilanie 5x6mm do inwentera (PE jest niewykorzystany). Uziemienie falownika przewod 16mm bezposrednio do uziomu w ziemii. Czy uziemienie wyłacznika nadpradowego 3f moge dac z RG (przewod PE jest wolny) czy lepiej tez bezposrednio dac do uziomu 3m w ziemii.

2) Po połączeniu całego stringa na koncach kabli ktore podlaczone beda do falownika rozumiem ze bedzie jakies napiecie? W dzien sloneczny pewnie nie male. Jak bezpiecznie zarobic zlacza mc4 ?
  • #20 19402831
    slawo12311
    Poziom 19  
    Najlepiej zarabiać kable jeśli jeszcze nie są podłączone do paneli. W innym przypadku najlepiej używać izolowanych narzędzi.

" uziemienie wyłacznika nadpradowego 3f " - o co tu chodzi?
  • #21 19402843
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 850
    nelly1 napisał:
    Jak bezpiecznie zarobic zlacza mc4 ?

Rozłącz panele.
  • #22 19402878
    nelly1
    Poziom 10  
    Chodzi o wylacznik nadpradowy 3 fazowy przed falownikiem. Do niego moge wpiac L1 L2 L3 natomiast N i PE jest poza nim. Juz ogarnalem temat. Przewod N lacze w puszce PE mnie nie interesuje poniewaz poleci bezposrednio od falownika do uziomu. Jesli zle rozumuje prosze mnie poprawic.

Robota ogarnieta ;) Czy moge w jakis spsob pomierzyc / sprawdzic string czy wszystko jest ok zanim zostanie podpiety do falownika ?
  • #23 19491268
    olesiak
    Poziom 11  
    Czy potrzeba jesZcze jakieś uprawnienia oprócz SEP elektryka aby samemu zamontować fotowoltaikę i bez problemu podłączyć się do sieci zakładu energetycznego?
  • #24 19491421
    nelly1
    Poziom 10  
    Z tego co wiem do 6kw tylko elektryk z SEP. powyzej 6kw troche sie pozmienialo i sprawa sie chyba troche bardziej komplikuje.
  • #25 19492354
    olesiak
    Poziom 11  
    To fajnie. Ja chciałem 5 kW. Tylko szukać elektryka w okolicy Nowego Sącza .
  • #26 19502093
    olesiak
    Poziom 11  
    Tu w jednej linii na schemacie jest 5 sztuk u mnie by było 13. Dolnego rzędu by nie było. Jeden przewód miałby 8 m a drugi 20m. Czy jest obojętne czy dłuższy będzie + czy -?
  • #27 19502094
    Cytro12
    Poziom 26  
    Ocena: 303
    Obojętne, bez różnicy.
  • #28 19520833
    olesiak
    Poziom 11  
    W którym miejscu mogę dać ogłoszenie o złożenie rozdzielnicy do fotowoltaiki? Zabezpieczenia po stronie dc i ac były w zestawie. Jestem z okolic Nowego Sącza. Wszystko już mam na dachu, skrzynki na ścianie. Trzeba tylko podpiąć przewodami i podpisać się uprawnieniami.
  • #29 19520902
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 850
    olesiak napisał:
    W którym miejscu mogę dać ogłoszenie o złożenie rozdzielnicy do fotowoltaiki?
    Może napisz jaśnie , jakie ogłoszenie?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z samodzielnym montażem zestawu fotowoltaicznego 4,5 kW od PVgroup na dachu garażu. Użytkownik zadał pytania dotyczące doboru przewodów, konstrukcji dachu oraz uziemienia falownika. Uczestnicy wymienili się informacjami na temat obliczeń spadku napięcia, zalecanych średnic przewodów oraz sposobów montażu paneli na stalowej konstrukcji. Wskazano na znaczenie zadaszenia dla ochrony instalacji przed wilgocią oraz omówiono kwestie związane z optymalizatorami mocy, które mogą pomóc w przypadku zacienienia paneli. Użytkownik zamówił panele PV Infinity oraz falownik Growatt, a także rozważał różne opcje podłączenia i konfiguracji instalacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA