krzyzak11 wrote: Bezprzewodowy np Salus 091fl
Jeśli chciałbyś ten regulator to koniecznie wersję v2, bo może ktoś będzie sprzedawał starą wersję bez oznaczenia v2 to jej nie kupuj.
Ja miałem do czynienia z pierwszą wersją dlatego finalnie kupiłem Salus RT510RF.
Podobno wersja 091 v2 ma już normalne opcje ustawiania temperatury oraz oprócz histerezy posiada algorytm TPI, więc pod kątem funkcjonalnym powinno być podobnie jak w RT510RF.
RT510RF też występuje w dwóch wersjach:
- starszej z histerezą +-0,25 (0,5 stopnia) oraz +-0,5 (1,0 stopnia)
- nowszej z histerezą +-0,25 (0,5 stopnia) oraz algorytmem TPI.
obie wyglądają z zewnątrz identycznie, a różnią się wersją oprogramowania wgranego do regulatora.
RT510RF pracuje na 868MHz i ma bardzo dobry zasięg, w cenie ok. 300zł.
Salus ma też w swojej ofercie system Smart Home, który pracuje w sieci ZigBee 2,4GHz, nie jest to WiFi ale zasięg ma gorszy niż w/w regulatory na 868MHz.
Do prawidłowego działania SmartHome Salusa potrzebujesz regulatora pokojowego + modułu wykonawczego do załączania kotła + bramki UGE600, co daje zestaw za ponad 1000zł.
Bramkę UGE600 podpinasz do netu i możesz zdalnie przez internet z poziomu aplikacji ustawiać temperaturę na regulatorze.
Pamiętaj, że zdalnie zmieniasz temperaturę TYLKO na samym regulatorze pokojowym i nie masz żadnej kontroli nad parametrami pracy samego kotła.
Pytanie, czy jest to Ci potrzebne, bo moim zdaniem w przeciętnych warunkach przykładowy Salus RT510RF z ustawionymi przedziałami czasowymi będzie wystarczający.
Dodano po 8 [minuty]:
i zamiast przewodu telefonicznego zawsze lepiej używać przewodu spełniającego normy dla 230V, bo w zależności od kotła to na stykach od regulatora może być nawet 230V, a nigdy nie wiesz kto i co tam będzie podłączał w przyszłości i przy okazji wzrośnie wytrzymałość mechaniczna samego przewodu.