logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka gniazda samochodowego z H7 na H1 dla soczewek bi-ksenon. Zastosowanie żarówek LED

PawelKarolNo 19 Kwi 2021 09:23 2274 5
REKLAMA
  • #1 19388809
    PawelKarolNo
    Poziom 4  
    Dzień dobry.
    Nabyłem drogą kupna soczewki bi ksenon z wejściem na H1. W swoim aucie mam kostki i żarówki na H7. I teraz moje pytanie brzmi - jak i czy można przerobić gniazdo z H7 na H1? Jest jeszcze możliwość zakupu zestawu przetwornic + żarniki H1 jedna h chciałem włożyć żarówki Led ze względu na większą żywotność.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19388841
    PawelKarolNo
    Poziom 4  
    Posiada tylko system poziomowania po odpaleniu góra dół. Oczyszczania reflektorów nie posiada. A jakie to ma znaczenie do mojego pytania?

Dodano po 59 [sekundy]:

To nie jest xenon tylko soczewka. Nie wszystkie samochody ze szkiełkiem zamiast odbłyśnika to xenony. I one spryskiwaczy reflektorów nie mają.
  • REKLAMA
  • #4 19388847
    janren
    Poziom 28  
    Ocena: 202
    Jeśli do tej pory miałeś zwykłe żarówki H7 to przepisy zabraniają zamiany zwykłych żarówek na LED-y w oświetleniu zewnętrznym, zatem zakaz dotyczy reflektorów głównych, kierunkowskazów oraz lamp pozycyjnych. Wykrycie przeróbki grozi mandatem lub zabraniem dowodu rejestracyjnego
  • REKLAMA
  • #5 19388850
    PawelKarolNo
    Poziom 4  
    Do tej pory miałem wszędzie wsadzone Ledy w miejsce zwykłych żarówek bo taki samochód już kupiłem. Od czasu zakupu 3 przeglądy i może z 2-3 kontrolę drogowe bez wzmianki o ledach. Może skupmy się na temacie zamiast mówić co można, a czego nie. Jeżeli jest soczewka to można wkładać Ledy ponieważ jak sama nazwa wskazuje soczewka skupia światło, a Led w reflektorze świeci w kosmos. Więc chyba dobrze, że chce zmienić? Czy jednak nie.
  • #6 19388874
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 875
    PawelKarolNo napisał:
    Więc chyba dobrze, że chce zmienić? Czy jednak nie.

I tak i nie.
    I nie jest to atak na Twoją osobę.
    Sam jest ZA poprawieniem sobie widoczności w samochodzie jeżeli chodzi o oświetlenie pojazdu.
    Robiono testy i np. żarówki LED firmy OSRAM które w Niemczech mają dopuszczenie do ruchu w Polsce nie mogą być stosowane jako oświetlenie główne pojazdu. Taki paradoks.
    https://www.youtube.com/watch?v=u3qvoEsDwx4&t=26s

Dodano po 3 [minuty]:

PawelKarolNo napisał:
    Jest jeszcze możliwość zakupu zestawu przetwornic + żarniki H1

Sugerowałoby to zakup Xenon.
    Inaczej jakie auto i w czym masz problem?
    Bo jeżeli fabrycznie było H7 a ty chcesz H1 to musisz "rzeźbić" no nie widze innej opcji.
    PawelKarolNo napisał:
    Nabyłem drogą kupna soczewki bi ksenon z wejściem na H1

Z regulacją przysłony?
REKLAMA