logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Generator pary Philips GC9241 wybija zabezpieczenie różnicowo-prądowe

Nestorb 19 Kwi 2021 22:14 1749 6
REKLAMA
  • #1 19390255
    Nestorb
    Poziom 7  
    Ocena: 22
    Witam,
    Mam generator pary Philips GC9241. Kilka dni temu, po włączeniu coś dziwnie chodzić, ale po wyłączeniu z sieci i ponownym załączeniu zaczął normalnie działać. Niestety, podczas prasowania zgasło światło w kotłowni i jak się okazało, powodem było zrzucenie zabezpieczenia różnicowo-prądowego.
    Rozkręciłem to ustrojstwo i okazało się, że powodem tego jest ta "kostka" co na zdjęciach. Nie wiem co to jest, ale jak odepnę czerwony przewód to nic się nie dzieje. Jeżeli tylko wepnę od razu wywala zabezpieczenie. Jeżeli ściągnę całą "kostkę" z tego króćca na którym jest zamontowana i podłączę czerwony i czarny przewód wszystko jest ok.
    Co to jest? Czy winą jest uszkodzenie tej "kostki", czy czegoś innego? Jeżeli to "kostka", to jaka jest jej orientacyjna cena, a jeżeli nie to co może być przyczyną?
    Generator pary Philips GC9241 wybija zabezpieczenie różnicowo-prądowe Generator pary Philips GC9241 wybija zabezpieczenie różnicowo-prądowe Generator pary Philips GC9241 wybija zabezpieczenie różnicowo-prądowe Generator pary Philips GC9241 wybija zabezpieczenie różnicowo-prądowe
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19390369
    Nestorb
    Poziom 7  
    A jakiego modelu mam konkretnie szukać? Co z tych oznaczeń jest istotne?
  • REKLAMA
  • #4 19390423
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3326
    Zasugerował bym wymianę całego elektrozaworu.
    Cenowo wyjdzie niemal tak samo a elektrozawory też lubią padać, więc mając taką możliwość warto wymienić już komplet.

Generator pary Philips GC9241 wybija zabezpieczenie różnicowo-prądowe
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • #5 19390811
    Nestorb
    Poziom 7  
    Jest jeszcze za 105 zł zawór wraz z cewką. Jest sens płacić tyle czy wziąć ten tańszy?
  • REKLAMA
  • #6 19390823
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    North jest bardzo drogi.

Ich zaletą jest to, że mają.(szeroką ofertę).
    Spróbuj znaleźć u kogoś innego.

Pozdrawiam.
  • #7 19498281
    Nestorb
    Poziom 7  
    Wymieniłem cały elektrozawór. Kupiłem zamiennik za ok. 35 zł i działa. Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z generatorem pary Philips GC9241, który powodował wybijanie zabezpieczenia różnicowo-prądowego. Po rozkręceniu urządzenia zidentyfikowano, że przyczyną jest cewka elektrozaworu, która może mieć przebicie. Użytkownik został zasugerowany do wymiany całego elektrozaworu, co okazało się korzystniejsze. Po wymianie na zamiennik za około 35 zł, urządzenie zaczęło działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA