logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór cichej klawiatury USB z blokiem numerycznym do pisania tekstu i kodu

janek_wro 21 Kwi 2021 11:28 438 4
REKLAMA
  • #1 19392587
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    Szanowni,

Stoję przed koniecznością wyboru cichej klawiatury, potrzebna mi USB na kablu. Raczej z blokiem numerycznym, bo przywykłem.
    Zastosowanie - jedynie pisanie tekstów, kodu. Nie potrzebuję żadnych gamingowych bajerów.
    Mi w sumie klawiatura żadna nie przeszkadza, ale przeszkadza domownikom. W czasach w pracy w domu, eskalacje robią się przykre.

Zwykłem używać klawiatur budżetowych, choć kilka logitechów czy hp się w pracy przewinęło. Teraz akurat piszę na jakiejś marketowej titanium za 15pln. Daje radę. Tyle że wkurza domowników, głównie "dzwonienie" klawiszy, które występuje jeszcze przed klikiem. Zwłaszcza intensywnie robią to klawisze długie, spacja, shift, enter.

Porównuję sobie klawiaturę laptopową wbudowaną w compaqa z serii CQ. Też nieco hałasuje przy dotknięciu klawiszy. Dużo mniej, ale ciągle to jest.

Próbowałem kupić kiedyś coś takiego jak na zdjęciu. Zwijana silikonowa.
    Wybór cichej klawiatury USB z blokiem numerycznym do pisania tekstu i kodu Wybór cichej klawiatury USB z blokiem numerycznym do pisania tekstu i kodu

Dosyć cicho klawisze działają... ale... poziom błędów katastrofalny. Debouncing sprzętowy w klawiaturze nie był prawidłowo zrobiony, i często wychodzi wielokrotny znak (około 5% błędów). Równie często występuje klik mechanicznie, a znak nie wpisany (też około 5% błędów). Tego się nie da używać. Raczej gadżet-zabawka.
    Dostałem zwrot kasy od sprzedawcy z allegro.

Zaproponujcie coś wartego polecenia. Raczej wolałbym żeby nie kosztowało połowę ceny komputera.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19392598
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1222
    janek_wro napisał:
    Teraz akurat piszę na jakiejś marketowej titanium za 15pln. Daje radę.

To masz naprawdę niskie wymagania, bo ja do biura kupiłem swoją klawiaturę po dniu korzystania z tego szajsu.

Klawiatura Dell KB216-B Black QuietKey USB <--- cicha membranówka za ~50-60 PLN.

Za cichego mechanika trzeba położyć 500+, także pytanie czy Twój budżet.
  • REKLAMA
  • #3 19392611
    janek_wro
    Poziom 29  
    OPservator napisał:
    To masz naprawdę niskie wymagania
    Pewnie że tak. Da się pisać kod wysokiej jakości, nawet na byle jakiej klawiaturze ;)
    OPservator napisał:
    Klawiatura Dell KB216-B Black QuietKey USB
    ok, poszukam czy gdzieś mają wsytawione to na ekspozycji, popróbuję.
    OPservator napisał:
    Za cichego mechanika trzeba położyć 500+, także pytanie czy Twój budżet.
    oj zdecydowanie nie. bardziej <150.
    Zastanawiam się jeszcze czy te gumowe wszystkie takie badziewie? czy ja miałem pecha i trafiłem na taki model?
  • REKLAMA
  • #4 19392620
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1222
    Znaczy Dell robi dobre membrany, podobnie logitech czy a4tech, ale jako że ja piszę naprawdę dużo i gram kompetetywnie to dla mnie mechaniczna to jedyne wyjście. Siadając do membranówki, nawet dobrej, tracę ok 10% więcej czasu na napisanie tego samego kodu bądź tekstu. O ile w pracy mi nie zależy na tempie, ale denerwuje mnie jakość tego szajsu z marketu, o tyle w domu nie wyobrażam sobie pisać na membranówce, bo to dramat.

No, i chyba nie muszę wspominać o większej żywotności "per key" w wypadku mechanicznych, i że switch mechaniczny wymienisz, membrany nie, bądź się to nie opłaca.

CHERRY G80-3000 <- mechanik wyciszony poniżej 500 zł, można też dokupić ciche o-ringi, w moich czerwonych cherry daje rade, ale mi nie zależy na redukcji głośności.
  • #5 19584003
    janek_wro
    Poziom 29  
    Za radą kolegi kupiłem KB216. Spisuje się nieźle, użytkuję juz ją troche czasu, jest znacznie cichsza niż to co używałem dotychczas.
    Dziękuję za namiar na ten model.
REKLAMA